Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Velesajam danas - urušeni paviljoni, pregorjele instalacije...

Paviljonu 28 dani su odbrojani, smeća ima na sve strane, napuštene ruševine s vremenom su pretvorene u WC-e, a tu je i groblje kamp prikolica
17. siječnja 2012. u 08:00 48 komentara 417 prikaza
velesajam (1)
Foto: Anto Magzan/pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Nekadašnji biser Novog Zagreba, atrakcija i simbol socijalističkog napretka – Zagrebački velesajam – u posljednjih 20 godina sustavno propada. Radnici strahuju za posao, a vodstvo Holdinga i gradska vlast djeluju nezainteresirano. Unatoč minusu od 50 milijuna kuna u 2010. (a računica za prošlu godinu je na otprilike istoj razini) problem se ne rješava.

Nesvakidašnji prizori

Derutni objekti “krase” krajolik koji se prostire na 550 tisuća četvornih metara, a razbijeni prozori i krovovi koji prokišnjavaju nalaze se na svakom koraku. Iza "fasade", Velesajam je već odavno izgubio perspektivu, što nam je potvrdio i jedan od zaposlenika.

– Imam 30 godina radnog staža na Velesajmu i srce me boli kada ovo sve vidim, ali kao i uvijek, ne odlučujemo mi radnici. Nitko ne daje novac... Kako bi ovo sve moglo izgledati... Nekada je ovdje bilo života, sve je bilo uređeno, čisto – kazao nam je jedan od tristotinjak zaposlenika koji strahuju za svoju budućnost.

A dok carinici pregledavaju robu na velesajamskom terminalu, paviljonu 28 dani su odbrojani. Ostao je jedino željezni kostur. Odmah do, u jednoj od napuštenih kućica, samo slike starog Mercedesa linije 124 podsjećaju na nekadašnje korisnike. Vlažni prostor koji se u međuvremenu pretvorio u veliki WC i metu za vandale danas je svojevrsni simbol sajmovanja u metropoli.

Politika nije imala plan

Pregorjeli sustavi javljanja požara, stare električne instalacije koje kao gliste nakon kiše izviru između raslinja zabrinjavaju i direktora Igora Rađenovića.

– Situacija na Velesajmu je takva jer politika 20 godina nije donijela odluku što strateški učiniti s prostorima. Svaki paviljon ima svoju priču. Hvala Bogu da je došla kriza da nas natjera da se tamo nešto učini. Zemljište Velesajma može biti razvojna poluga Zagreba, jednako pa čak i više nego što su zemljišta Zagrepčanke ili Gredelja. No, važno je da taj prostor i dalje bude namijenjen sajmovima, da uz moderne hale bude izgrađen i Kongresni centar te hotel. Sve to moguće je ostvariti na trećini prostora. Vrijednost preostalog zemljišta višestruko nadmašuje gubitke koji se gomilaju prethodnih godina – rekao je Rađenović o zlatnoj koki, kako je nazvao Velesajam.

Sajmovi već odavno nisu donijeli željene financijske rezultate. Ipak, i ove godine izvješen je program sajmova na putu do derutnih paviljona, smeća...

Na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu pojačan promet vozila na ulasku u RH
PAO NA GRANICI
Naoružan do zuba pokušao ući u Hrvatsku: Pronašli mu kalašnjikov, pištolj, bombe...
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • vilica:

    Bravo Bandiću! Uspio si uništiti ono što su naši stari još pokrenuli. Zagreb je oduvijek bio sajmišno središte, a u Jugi je to dovedeno na svjestki nivo. I evo tajfun Bandić je \'\'vještim\'\' rukovođenjem uništio. To je tak kad nam ... prikaži još! gradonačelnik nije rođeni zagrepčanin.

  • mikrogrizzly:

    Neovisno o slabom upravljanju i održavanju zgrada ZV, treba istaknuti u prvi plan da je u proteklih 2 desetljeća došlo do dezindustrijalizacije Hrvatske odnosno suluda su očekivanja da će uvoznici famoznih brandova s Zapada izlagati danas u takvim prostorima kad ... prikaži još! imaju na raspolaganju niz vrlo modernih shopping centara. Domaća industrijska proizvodnja je pak na koljenima i posljedično nema ni interesa niti mogućnosti pratiti troškove takvih ekspedicija poput jesenskog i proljetnog ZV. I taj prostor je prevelik jer recimo sajmišni prostor u Celju je višestruko manji, ali zato pregledniji i lakši za orijentaciju i posjetiteljima i izlagačima. Vrijedan prostor koji treba danas iskoristiti za stambene ili slične namjene, ali bojim se da će ga se dočepati netko od pet šest velikih predatorskih obitelji koji su stasali na pri(h)vatizaciji u Hrvatskoj.

  • swimm:

    eh da je zakona i pravne drzave pojedinci bi za ovo trebali debelo odgovarati i snositi sankcije