Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Već deset godina na sudu dokazujemo da smo ulagali u tržnice

Obrtnici kažu da su na nepovoljne ugovore pristajali jer su mnogi od njih 1990-ih ostali bez posla i zakup lokala bio je slamka spasa
10. lipnja 2016. u 08:36 2 komentara 1559 prikaza
15.03.2016., Zagreb - Branimirova trznica. Obrtnici koji su tuzili Trznice Zagreb. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Protiv Tržnica vode se ukupno 33 spora koje su pokrenuli obrtnici. Potvrda je stigla i iz Holdinga. U 19 sporova obrtnici od Tržnica traže priznavanje prava vlasništva ili naknadu štete, a u 14 sporova tuže ih zbog neosnovanog poskupljenja najma lokala iz 2004.

Povreda pravičnog suđenja

U siječnju ove godine Ustavni sud trgovcu Ivici Musiću priznao je povredu prava na pravično suđenje koji vodi zbog poskupljenja najma lokala. Musić je prije nekoliko godina najprije dobio spor na Općinskome sudu da bi ga u drugostupanjskom postupku izgubio. Uložio je ustavnu tužbu koju je Ustavni sud usvojio te je ta odluka dostavljena Županijskome sudu. On bi presudu trebao preinačiti, a hoće li tako i biti, ostaje vidjeti.

Druga skupina sporova, kojima obrtnici od Tržnica traže priznavanje vlasništva ili isplatu uloženog novca, ima znatno ozbiljnije implikacije za Holding zbog potencijalnih odšteta. Tržnice su od 1987. do sredine 1990-ih s obrtnicima sklapale ugovore koji su za potonje bili iznimno nepovoljni. Iako su obrtnici (ovisno o veličini lokala) za izgradnju ili dogradnju plaćali između 15 i 60 tisuća njemačkih maraka, nisu postali vlasnici, nego su im Tržnice ponudile zakup. 

Nametnulo se logično pitanje zbog čega su obrtnici pristajali na tako nepovoljne ugovore. Kažu da su ih Tržnice nudile po modelu “uzmi ili ostavi“. Treba imati na umu da je tijekom privatizacija 1990-ih velik broj građana ostao bez posla pa je zakup prostora mnogima bio slamka spasa. Tada nije bilo trgovačkih centara i gotovo sav maloprivredni život odvijao se na tržnicama zbog čega su kažu, bili spremni na bilo kakve uvjete. Tržnice su počinile ključnu pogrešku zbog koje nije nastupila zastara za navedene sporove: prema ugovorima o zajedničkom udruživanju osam dana od završetka svih radova na izgradnji objekata trebalo je napraviti konačni obračun svih troškova ulaganja uz obavezu podmirenja razlike međusobnih dugovanja i potraživanja. To se do danas nije dogodilo pa ugovori nisu do kraja izvršeni. Zbog toga su obrtnici i mogli pokrenuti privatne tužbe. U sudskim postupcima građevinski vještaci utvrdili su da su iznosi izgradnje lokala višestruko preplaćeni u odnosu na tadašnju tržišnu cijenu izgradnje roch-bau objekata.

Lani u studenom Općinski sud donio je prvu nepravomoćnu presudu prema kojoj Tržnice Zagreb Agromlinaru moraju isplatiti 32.786 eura zajedno sa zateznim kamatama od 1993. do danas zbog ulaganja u lokal na Branimirovoj tržnici. Sud je utvrdio da je ugovor ništavan u dijelu odredbe prema kojoj su Tržnice vlasnik, a uloženi novac bespovratan. Drugi obrtnik s tržnice na Volovčici (podaci poznati redakciji) izgubio je istu tužbu na Općinskome sudu, no lani u ožujku Županijski sud je uvažio prigovor zaključivši da ugovor između Tržnica i obrtnika ima sve elemente ortačkog ugovora.

Moguće revizije postupka

Postane li to rješenje pravomoćno, obrtnici koji su prije izgubili tužbe, moći će zatražiti reviziju. Tijekom postupaka utvrđeno je i da Tržnice nikada nisu bile vlasnici čestica na kojima se nalaze tržnice – vlasnik je u većini slučajeva Grad Zagreb. Kako sporovi oko utvrđivanja vlasništva još traju, gotovo sve čestice na kojima se nalaze zagrebačke tržnice imaju zabilježbu spora čime se koče eventualne ambicije Grada za obnovom, dogradnjom pa i prodajom zemljišta.

Treba reći da je velik broj obrtnika u posljednjih 25 godina propao ili su posao prepustili drugima. Postoje i slučajevi u kojima su obrtnici vlasnici kućice, a Tržnice imaju pravo prvokupa u slučaju prodaje, no ti su ugovori sklapani nakon sredine 1990-ih.

>> 'Imamo peticiju za ostanak Tržnice Borongaj s više od 1000 potpisa'

Holding: Ako obrtnik ima dug, nije moguće sklopiti ugovor o zakupu

Iz  Holdinga su nam odgovorili da "Zagrebački holding d.o.o. – Podružnica Tržnice Zagreb (u daljnjem tekstu: Podružnica Tržnice Zagreb)  vodi ukupno 14 sudskih sporova sa zakupcima/korisnicima prostora u kojim sporovima su zakupci/korisnici prostora tužili Podružnicu Tržnice Zagreb radi neosnovanog povećanja cijena.

U postupcima koji su u tijeku Podružnica Tržnice Zagreb izvršila je rezervaciju sredstava sukladno mišljenju odvjetnika koji zastupa Podružnicu Tržnice Zagreb u naprijed navedenim predmetima.

Podružnica Tržnice Zagreb ima sklopljen Ugovor o zakupu za poslovne prostore sa 36 obrtnika.

Napominjemo da sukladno odredbama Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora nije moguće sklopiti Ugovor o zakupu s fizičkom ili pravnom osobom koja ima dospjelu nepodmireni obvezu prema državnom proračunu i jedinici lokalne i područne samouprave i Zagrebačkom holdingu."

Za upis vlasništva ili naknade štete vodi se 19 sporova.

Snaga propolisa kod virusnih oboljenja
PROMO
Snaga propolisa kod virusnih oboljenja
A1 Hrvatska
#OSTAJEMDOMA
Novi načini plaćanja: Što sve možete obaviti bez da napuštate svoj dom
  • Avatar Drazen Klaric
    Drazen Klaric:

    Hm, ovi sa slike mi ne djeluju baš kao ekipa koja je stezala pojas.

  • BeroII:

    Vi ste očito iz sinčićeve grupice živi zid. Prvo potpišete ugovore a sada se žalite kako i niste baš tako mislili i da vam to što ste potpisali baš i ne odgovara. Da li mislite da bi možda bilo koji ... prikaži još!i sud na svijetu, odobrio da ne moram plaćati npr. mercedesa koji sam uzeo na lizing, i to zbog toga što je preskup i što sam mislio da ću mošta moći to i plaćati?