Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obljetnica sportaša

Već 45 godina Hrabri: U kuglanju i sjedećoj odbojci su nedodirljivi

sjedeća odbojka
Foto: Grgur Žučko/pixsell
1/5
10.03.2014.
u 17:00

Članovi Sportskog društva invalida Hrabri uglavnom su civili, branitelja su četiri, oni su u Zagrebu osnovali svoja sportska društva. Kao treneri pomažu im i dva volontera

U dvorani Vinko Bek na Pešćenici svakog utorka i četvrtka možete vidjeti i upoznati osobite ljude, koje životne teškoće nisu obeshrabrile; osjetiti snagu njihove volje i veselje s kojim prihvaćaju svakodnevne izazove. Oni su Sportsko društvo invalida Hrabri.

- Otpočetka smo sportsko društvo. Okupljanja invalida u Božidarevićevoj koji su se mahom dosađivali mladi su entuzijasti uz pomoć dr. Nikole Neralića pretvorili su u SD Hrabri. Postojimo već 45 godina, upravo ove godine slavimo taj jubilej. Ima nas ukupno 70, a bilo nas je i više, čak i 90-tak 80-tih i 90-tih. Streljačka sekcija se po Zakonu o športu morala preregistrirati. No, sjedeća odbojka i kuglanje sportovi su u kojima briljiramo, kaže predsjednik društva Marijan Anić, ponosno ističući kako odličja imaju bezbroj, na Eurokupu su osvojili brončanu medalju, na Prvenstvu Hrvatske bili su drugi i treći.

Foto: Grgur Žučko/pixsell

Prava ludnica na utakmicama

Za manje upućene sjedeća je odbojka zaista odbojka ali s mrežom postavljenom na 1.15 metara, a igračima nije dozvoljeno da skoče ili ustanu, Hrabri nastupaju u ligi koja broji čak 14 klubova. Zanimljivo, članovi su društva mahom civili, branitelja je četiri, oni su u Zagrebu osnovali svoja sportska društva. No, još je zanimljivije da ćemo među članovima naći i dvojicu mladića koji tu nekako ne spadaju. Marijan će reći kako su to volonteri koji su odlučili nešto svojeg vremena posvetiti podučavanju članova tajnama odbojkaškog sporta. Jedan je od njih vodi žensku odbojkašku reprezentaciju.

- Pogledat ćete trening, no ono što zaista trebate vidjeti jesu kuglačke utakmice, tada je zaista prava ludnica!, veselo će Marijan dodajući kako je već kasno i mora se na trening. A u dvorani je već bilo vruće, smečevi, blokade i servisi... Atraktivno!

Foto: Grgur Žučko/pixsell

Utakmice momčad igra subotom, putuje se diljem Hrvatske, ženski je dio momčadi zapravo ženska reprezentacija Hrvatske osnovana prošle godine. Tu je i kapetanica, Andrea Giba.

- Savez se trudi da nas okupi jednom mjesečno. Prošlog smo mjeseca tukle Poljsku, no nismo se plasirale i na Europsko prvenstvo, kaže. Za te članice Hrabrih, koje su ujedno i reprezentativke Hrvatske, kada se uzmogne organizira se prijevoz. A susreti se dogode i kada se igra liga u kojoj Hrabri i ženska reprezentacija nastupaju na gostovanjima. Andrea, kao i većina članova društva, ima stalan posao.

- Da, nešto je umirovljenih, no većina radi. Ali, ovdje je ono što je za nas najvažnije. Vidiš momka tamo, bio je karatist, imao je nesreću. Jedva sam ga nagovorio da dođe, a sada je najredovitiji!, kaže nitko drugi nego Roko Mikelin, naš proslavljeni paraolimpijac, sudionik pet Paraolimpijada i nositelj osam medalja, među njima jedne zlatne, u štafeti, uz tri srebrne i četiri brončane, a oborio je i svjetski rekord u plivanju na 50 metara leptir, 1987. godine u Parizu. Za to je dobio i sportsku mirovinu, a i voditelj je sekcije odbojkaške sekcije Hrabrih.

Foto: Grgur Žučko/pixsell

I Hrabri trebaju pomoć

- Mislim da je to dosta, vidio sam svijeta, sad se svakog tjedna tri puta opuštam uz odbojku i Hrabre, kaže Roko. Za svoja je dostignuća primio priznanje od predsjednika Stjepana Mesića, a uz njegovu fotografiju je i ona gdje priznanje od predsjednika Ive Josipovića prima Ivan Sabol, također član društva koji je priznanje dobio za 100. darivanje krvi, a u sportu je aktivan čak 40 godina!

- Ove sam godine dobio priznanje Zagrebačkog športskog saveza invalida. Suosnivač sam hrvatske reprezentacije u sjedećoj odbojci i njezin prvi kapetan, nastupio sam na šest europskih prvenstava, kaže Ivan. Ipak, treninzi, putovanja i oprema nešto koštaju. I Hrabrima je ponekad potrebna pomoć.

Priroda našeg sporta zahtijeva i pojačano trošenje opreme, svaka bi donacija dobrodošla našem sportskom društvu

Marijan Anić

predsjednik SD Hrabri

- Zagrebački športski savez nas je pratio, no potreba za opremom je velika. Priroda našeg sporta izaziva i pojačano trošenje opreme. Trenirke nam traju jednu sezonu, svaka je lopta prava profesionalna, Mikasa. Kuglačima svake sezone treba nova obuća, sve to košta, kaže Marijan Anić.

- Svaka donacija dobrodošla je, možemo potrošiti do 20.000 kuna sredstava koje nam dodijeli Zagrebački športski savez, sredstva od Grada namjenska su i troše se na naš tradicionalni Turnir prijateljstva koji ćemo organizirati i ove godine. Donacije su uvijek dobrodošle, želimo održati ovo prijateljstvo, kaže te dodaje kako primaju i nove članove, stare i mlade koji mu se samo trebaju javiti na telefon 099 5999 561.

Komentara 1

RE
Rea2811
11:46 11.03.2014.

U potpunosti demantiram izjavu; "Savez se trudi da nas okupi jednom mjesečno. Prošlog smo mjeseca tukle Poljsku, no nismo se plasirale i na Europsko prvenstvo, kaže" kao netočnu i neizgovorenu s moje strane! Pozdrav, Andrea Giba

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije