Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Važno je da akademska zajednica, ali i iskustva korisnika daju svoju doprinos u stvaranju socijalne politike grada

Znanost susreće regije: „Skrivene među nama – jednoroditeljske obitelji“
08.04.2022.
u 16:09

Konferencija Znanost susreće regije: „Skrivene među nama – jednoroditeljske obitelji“ izazvala veliku pozornost javnosti

Konferencija Znanost susreće regije: “Skrivene među nama - Jednoroditeljske obitelji“, koja je održana u srijedu, 6. travnja 2022., godine u Almeria centru, Ulica Grada Vukovara 284, u Zagrebu i online putem platforme Microsoft Teams, izazvala je veliku pozornost sudionika i zainteresirane javnosti.
 
Održavanje Konferencije podržao je i financirao  Zajednički istraživački centar/ Joint Research Centre, služba Europske komisije za znanost i znanje iz Bruxellesa, a konferencija je bila usmjerena na izradu Socijalnog plana Grada Zagreba za iduće trogodišnje razdoblje, posebice na kreiranje budućih mjera gradske politike prema jednoroditeljskim obiteljima pogođenim krizom izazvanom pandemijom COVID-19, pri čemu je istaknuta važnost suradnje Grada Zagreba i akademske zajednice, kao i drugih stručnjaka u cilju zajedničke izrade analize potreba te prijedloga mjera i aktivnosti usmjerenih jednoroditeljskim obiteljima.

Na Konferenciji su sudjelovali predstavnici JRC-a iz Bruxellesa, upravnih tijela Grada Zagreba, zastupnika Gradske skupštine Grada Zagreba, kao i predstavnici akademske zajednice, ustanova, organizacija civilnog društva i drugih nositelja socijalne politike Grada Zagreba, kao i predstavnici drugih lokalnih zajednica.
 
Na svečanom otvorenju Konferencije pozdravni govor održala je dr. sc. Jelena Vidović, predstavnica Joint Research Centre/ Zajedničkog istraživačkog centra (JRC).
 
“Nakon pilot projekta održanog 2018./2019. godine, postalo je jasno da postoji potreba za restrukturiranim pristupom i trajnim instrumentom koji bi omogućio daljnje održavanje aktivnosti na regionalnoj i lokalnoj razini. To nas je dovelo do programa Znanost pokreće regije i ove konferencije... Iz iskustva znam da roditelji iz jednoroditeljskih obitelji imaju neopisivu snagu i da su nezaustavljivi, isto tako znam da im je svaka pomoć sustava i zajednice itekako potrebna. Nadam se da ćete danas pronaći način kako riješiti barem neke od izazova s kojima se susreću jednoroditeljske obitelji”, istaknula je dr.sc. Jelena Vidović.

Okupljene su pozdravile i predstojnica Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izv.prof.dr.sc. Gordana Berc, te izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, dr.sc. Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.
 
“Vrlo je važno da akademska zajednica, ali i iskustvo korisnika daju svoj opus i doprinos u socijalne politike grada. Socijalna politika grada je jako dobra, a tajna uspjeha je u entuzijazmu, ljubavi, vjeri svih koji rade unutar Gradskog ureda da pomiču stvari na bolje, ali još važnija je suradnja sa svim sudionicima lokalne zajednice jer smo svjesni da ne možemo sami stvarati i provoditi mjere socijalne politike”, naglasila je dr.sc. Romana Galić.

Nakon pozdrava uslijedio je prvi dio konferencije u kojem su predstavnici lokalne i akademske zajednice i organizacija civilnog društva održali predavanja iz područja socijalne politike, obrazovnog i zdravstvenog sustava na temu jednoroditeljskih obitelji. Konferencija je započela predavanjem „Roditeljstvo u jednoroditeljskoj obitelji: osobni doživljaj, stavovi okoline i dostupna podrška” prof. dr. sc. Ninoslave Pećnik (Studijski centar socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu), i „Jednoroditeljstvo kao rizik od siromaštva: Kako je biti “u cipelama” roditelja iz jednoroditeljske obitelji?” izv. prof. dr. sc. Olja Družić Ljubotina (Studijski centar socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu).


 
Nakon kratke stanke slijedilo je još nekoliko predavanja. Prvo predavanje pod nazivom „Grad Zagreb za kvalitetniji život jednoroditeljskih obitelji“ održala je dr. sc. Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Grada Zagreba. Slijedilo je predavanje pod nazivom „I mama / i tata - izazovi / podrška jednoroditeljskim obiteljima u mjerama gradske socijalne politike“ koje je održao  mr. sc. Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka.
 
„Izazovi suvremenog roditeljstva kroz perspektivu jednoroditeljskih obitelji“ naziv je održanog predavanja dr. sc. Monike Pažur s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a „Istraživanje potreba jednoroditeljskih obitelji u hrvatskim zdravim gradovima“  prof. dr. sc. Selme Šogorić, Hrvatske mreža zdravih gradova. O iskustvima Grada Poreča govorila je Nataša Basanić Čuš, mag. javnog zdravstva iz Centra za pružanje usluga u zajednici Zdravi grad Poreč – Parenzo, a predavanje pod nazivom „Što možemo naučiti od jednoroditeljskih obitelji? (A što kaže naše okruženje?)" održao je Nedjeljko Marković, dipl. socijalni radnik, iz Udruge Pragma. 

 


U drugom dijelu Konferencije održana je panel rasprava “Grad Zagreb i osnažena jednoroditeljska obitelj”,  o problematici jednoroditeljskih obitelji iz aspekta socijalne skrbi, obrazovanja i zdravstva. Raspravu je moderirala Iva Jovović, dipl. socijalna radnica iz Udruge za unapređenje kvalitete življenja “LET”, u kojoj su sudjelovale Valentina Vuksan Perović, mag.soc. rada, predstavnica Centra za socijalnu skrb Zagreb, Iva Livić Kozina, prof. defektolog, stručna suradnica edukacijska rehabilitatorica u Osnovnoj školi Ivana Cankara u Zagrebu i Tatjana Petrović Sladetić, mag.soc.ped., ravnateljica Dnevnog centra za rehabilitaciju djece i mladeži “Mali dom- Zagreb”.
 
Također je u sklopu drugog dijela konferencije održana prezentacija zaključaka s tematske radionice „Psihosocijalni aspekti jednoroditeljskih obitelji- iskustva roditelja“ o potrebama jednoroditeljskih obitelji iz perspektive korisnika (roditelja), koja se održala neposredno prije početka Konferencije, pod moderiranjem Marije Granić, mag. psihologije iz Udruge Pragma, čime su sami korisnici dali vrijedan uvid u svakodnevnu problematiku i izazove jednoroditeljstva, kao i smjernice za planiranje budućih socijalnih mjera koje odgovaraju na stvarne potrebe građana Grada Zagreba. 


 
U završnom dijelu održala se rasprava sa sudionicima konferencije i donijeti su zaključci koji će poslužiti kao dobar uvod za planiranje i kreiranje buduće gradske socijalne politike usmjerene jednoroditeljskim obiteljima:

  1. Uvažiti korisničku perspektivu
  2. Razvijati veći broj kvalitetnih i dostupnih socijalnih usluga za djecu i obitelji koje omogućavaju pomirenje roditeljske i radne uloge
  3. Jačati kapacitete predškolskih i školskih ustanova kao ulaganje u djecu
  4. Omogućiti fleksibilne oblike rada za obitelji
  5. Kreirati ciljane naknade za obitelj kroz sustav socijalne zaštite
  6. Jačati kapacitete za prijavu na EU projekte usmjerene unapređenje života jednoroditeljskim obiteljima
  7. Osnaživanje međusektorske suradnje (zdravstveni sektor, sektor socijalne skrbi, sektor obrazovanja, sektor rada, sektor civilnog društva i nevladinih organizacija)
  8. Održavati i razvijati daljnju suradnju s akademskom zajednicom

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije