Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Statistika

Vatrogasci na terenu zbog ispumpavanja, spašavanja iz dizala...

Vatrogasci
15.01.2015.
u 08:30

U 2014. manje je vatrogasnih intervencija nego godinu prije. Najveći problem im je manjak ljudi, trenutačno je zaposleno 350 vatrogasaca, a treba ih 616.

Najčešći su uzroci požara u središtu grada loše instalacije i začepljeni dimnjaci, a požare na otvorenom, kojih je u 2014. godini bilo najviše u Podsljemenskoj zoni i Brezovici, prouzročili su nepažnjom građani spaljivanjem trave.

Ugrožena imovina i život

Ipak, vatrogasci su lani na teren izašli više puta zbog takozvanih tehničkih intervencija, poput ispumpavanja vode, spašavanja putnika iz dizala, vozila i slično, a prema statistikama Javne vatrogasne postrojbe Zagreb, od ukupnog broja intervencija 2014. godine, kojih je bilo 2697, njih čak 1111 bilo je povezano s ispumpavanjem vode i to najviše u ljetnom periodu zbog obilnih i naglih pljuskova koji su nekoliko puta natopili Zagreb.

– Ukupno smo imali manje intervencija u odnosu na 2013. godinu, a većinom su to bile tehničke intervencije. Takav je trend već neko vrijeme pa najmanje na teren izlazimo zbog požara. Zove nas se uvijek kada je ugrožen ljudski život i imovina, zbog čega smo i dužni intervenirati – objasnio je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zagreb (JVP) Mladen Malčić.

Zbog požara su tako vatrogasci izašli na teren 958 puta. Tehničke intervencije obavljene su 1690 puta, a sudjelovao je 5381 pripadnik JVP-a, a ostale intervencije 319 puta, a sudjelovalo je 1470 vatrogasaca. Prosjek izlazaka na teren, kako kaže Mladen Malčić, sedam je minuta, no da bi se posao obavljao još bolje, potrebne su nove postaje.

– Nama bi u pravilu trebale još dvije zgrade, i to jedna u podsljemenskoj zoni, a druga u Sesvetama, te manja ispostava u Novom Zagrebu. Iako mi brzo interveniramo, najkasnije u roku od 15 minuta do krajnje točke, odnosno nesreće ili požara, što je u skladu s europskim prosjekom, kada bismo dobili nove zgrade, prosjek bi bio još bolji – kazao je zapovjednik Malčić.

Idealan scenarij

U javnoj vatrogasnoj postrojbi ukupno je zaposleno 350 vatrogasaca, no i njih bi trebalo biti više.

– Idealno bi bilo kada bi na tisuću stanovnika bio jedan vatrogasac. Prema našim ciljevima, za početak bi nas trebalo biti 616. Sada radimo u četiri smjene u pet postaja u gradu – dodao je zapovjednik Mladen Malčić. No teško da će se u 2015. pronaći novac u gradskom proračunu za zapošljavanje novih vatrogasca i gradnju novih postaja.

Naime, ove godine za financiranje vatrogasne djelatnosti umanjena su sredstva za pet milijuna kuna.

 

Komentara 3

JA
james49
09:35 15.01.2015.

A novinar na Radio sljemenu je izjavio kako je po njegovom računu dnevno bilo 10 intervencija, kao da godina ima 270 dana.

LC
LIVNO-CRO-DINAMO
12:05 15.01.2015.

Postoji li ijedna vijest koja nije iz Zagreba?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije