Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pauci u krizi

Vapaj ZG parkinga: Stranci nam duguju 10,5 milijuna za kazne

pauk
Sanjin Strukić/Pixsell
08.09.2011.
u 18:20

Uvođenjem lisica koje blokiraju kotače namjerava se stati na kraj strancima neplatišama

Zagrebparking ponovno kreće u akciju. Ovoga puta na udaru ima stalne “mušterije” – vozače vozila stranih registarskih oznaka. Oni su, naime, u 2010. i prvih šest mjeseci ove godine uspjeli zaraditi gotovo 11,5 milijuna kuna kazni za parkiranje! Od toga je Holdingova podružnica, kažu, naplatila tek jedan milijun.

Nema iz zemlje

Direktor Zagrebparkinga Robert Mišeta objasnio je zašto je to tako:

– Pri izdavanju računa moramo znati ime i prezime vlasnika, što za vozila sa stranim pločicama nije moguće jer nisu u evidenciji MUP-a.

Budući da gotovo svako peto vozilo za koje nije plaćena propisana naknada za parkiranje ima strane pločice, može se zaključiti da “stranci” svjesno izbjegavaju obvezu plaćanja – kaže Mišeta.

Odlučio je stati na kraj “turistima” od kojih mnogi imaju prijavljeno prebivalište i u Zagrebu. I to – lisicama. Željezne naprave koje onemogućavaju kretanje blokiranjem kotača Mišetin su recept.

Pravna služba Zagrebparkinga tvrdi kako je postavljanje lisica na automobile samo djelomično u suprotnosti sa zakonom, a prema njihovu tumačenju ne kosi se s ustavnom odredbom da “pravo zadržavanja vozila mora biti u skladu s ustavnim načelom razmjernosti”. Naime, oni smatraju da je blokada vozila jedini način na koji se može zaustaviti delinkventno ponašanje “stranaca”.

– Ispada da su ljudi koji žive u Hrvatskoj građani drugog reda. Nije moguće da tako nešto dopuštamo. Kada u Njemačkoj dobiješ kaznu za pogrešno parkiranje, ne možeš napustiti zemlju prije nego što podmiriš svoj dug. Tako bi trebalo biti i kod nas – odlučan je Mišeta, koji je već pokrenuo inicijativu u Ministarstvu prometa. Stoga je samo pitanje dana kada će auti s egzotičnim registracijama dolijati...

– Jedan Audi Q7 američkih registarskih oznaka mjesecima je bio parkiran na zelenom valu, skupio gotovo 30.000 kuna dnevnih parkirnih karata koje nije plaćao.

“Strani” državljanin

Kad se čistila ruta za papu, pauk je, kaže direktor, morao premjestiti i taj automobil.

– Da bi se u Strojarskoj pri preuzimanju utvrdilo da je vlasnik jedna poznata osoba, hrvatski državljanin – dao je direktor primjer.

Ključne riječi

Komentara 82

AA
aabbcc
21:05 08.09.2011.

donijeti dokument kojim omogućava postavljanje lisica na kotače, kao što je to učinjeno u.... __________ Bude to jednostavnije i jeftinije da se samo skinu 1 il 2 kotaca sa auta ...i odnesu.

TO
tonkica
00:24 09.09.2011.

Bio stranac ili ne, nek izvoli platiti kaznu! Npr, ako napravis prekrsaj u AT, dobit ces kaznu na kucnu adresu u Cro. Ne bitnite se.

OB
-obrisani-
21:34 08.09.2011.

Ja nebi nikad platio parking kaznu, društvenu uslugu ili zatvor je ok ali nikad novcem . . . za novac se mora radit i ne da se ga za neke kazne . . .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije