Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Uzimaju zakon u svoje ruke i osnivaju "Civilnu zaštitu Lanište"

Stanovnici tog zagrebačkog kvarta odlučili su stati na kraj maloljetničkoj delinkvenciji i organiziranom kriminalu te spriječiti eskaliranje situacije
04. prosinca 2010. u 08:00 256 komentara 170 prikaza
lanište
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Kriminal, droga, ubojstva, krađe, nasilje... asocijacije su koje se najčešće javljaju pri spomenu Laništa, jednog od najproblematičnijih zagrebačkih kvartova, smatra Mijo Krištić jedan od stanovnika naselja u kojemu, kaže, vlada bezakonje. Dio stanovnika tog novozagrebačkog naselja odlučio je “zakon” uzeti u svoje ruke i stati na kraj maloljetničkoj delinkvenciji i organiziranom kriminalu te spriječiti eskaliranje situacije. U osnivanju je “Civilna zaštita Lanište”.

Učestali napadi bandi

Kupit ćemo žute prsluke s natpisom “Civilna zaštita Lanište” još prije Božića i krenuti u patrole – objasnio je Mijo Krištić, idejni začetnik i predsjednik Inicijativnog odbora Lanište.

Osim učestalih napada maloljetničkih bandi na vršnjake, u posljednje vrijeme kvart je često u “žiži” zbog ubojstava srpskih mafijaša u tom naselju kao i nestajanja ljudi, pa tako i nesretne Martine Horvat, djevojke koje već nema više od pola godine i čija se sudbina ne zna.

– Ovo naselje je poput geta. S jedne nam je strane autocestat, a s druge žica. U naselju imamo 20-ak evidentiranih narkomana i nekoliko dilera za koje svi znaju, pa i policija. Prije neki dan iza moje se kuće jedan od njih predozirao i umro, ovo je postao pravi pakao – dodao je Krištić.

Pakao droge

– Potrebno je da se tim kriminalcima sjedne za vrat. Mene i ženu su isto već pokušali opljačkati – nadovezao se umirovljeni Petar Matić, branitelj i vojni invalid, jedan od budućih redara koji će, kaže, koordinirati ekipe na terenu. Zasad je u timu 15-ak ljudi.

Pavle Kalinić: Ne mogu oni sami postavit

Pavle Kalinić: Ne mogu oni sami postaviti Civilnu zaštitu

Ne mogu oni sami postaviti Civilnu zaštitu, “redarima” je poručio Pavle Kalinić iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

U dopisu njegova ureda dodaje se kako je stajalište gradske službe da su stanovnici Laništa “zbunjeni” zato što se kvart rapidno razvija”.

Preporučuju im da kao i uvijek kriminal prijave policiji, a nepoštivanje komunalnih propisa komunalnim redarima zaduženima za taj kvart.

Elipso

 • -obrisani-:

  Jednom sam tako u novinama pročitao,da je neki debil dobio metak u želudac,a idiot nije tio priznati,kako i zašto je dobio,,,vjerojatno je zbog svoje dobrote,,bio u strahu da i sam ne završi u remetincu.

 • Avatar ludi kekec
  ludi kekec:

  Neka im onaj bezveznjak Kalinić pošalje tenkić...

 • djon vejn:

  kako je ovo prenapuhano....haha