Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rupa duboka 6 metara

Užas u Zagrebu: Radnik pao sa skele u rupu, prebačen je u bolnicu

Zagreb: Na gradilištu u Gundulićevoj radnik upao u rupu duboku nekoliko metara
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/18
04.07.2023.
u 15:28

Osoba je pri svijesti, a vatrogascima je spašavanje otežavala armirana mreža. No, uspjeli su ga na kraju prebaciti na nosilo. Vatrogasci su nam otrkili detalje intervencije na kojoj su bila četiri vozila. Doznajemo i kako je radnik hospitaliziran.

U Gundulićevoj ulici u Zagrebu danas oko 14:50 radnik je pao sa skele, u rupu. Kako doznajemo, rupa je promjera pet sa pet, dubine šest metara. Osoba je pri svijesti, a vatrogascima je spašavanje otežavala armirana mreža. No, uspjeli su ga na kraju prebaciti na nosilo te su ga podigli pomoću krana.

Ozlijeđeni radnik je prebačen u KBC Sestre Milosrdnice te je pri svijesti. Kontaktirali smo izvođača radova, tvrtku Graditelj svratišta d.o.o. Nisu bili zainteresirani za telefonski komentar, već su nam obećali odgovoriti pisanim putem.

Na terenu su inspektori nadležnog Državnog inspektorata koji na gradilištu Hrvatskog glazbenog zavoda u ovim trenutcima vrše inspekciju ne bi li utvrdili je li sve bilo prema propisima i pravilima. Događaj nam je potvrdila i zagrebačka policija koja je dojavu o nesreći u Gundulićevoj zaprimila oko 14.40 sati. 

- Dobili smo dojavu o spašavanju osobe u Gundulićevoj ulici. Dolaskom na mjesto intervencije primijetili smo da je nastala panika među radnicima te da se stvarno nešto dogodilo. Kad smo došli na samo mjesto nesretnog događaja, a to je svjetlarnik unutar zgrade promjera 3x5 metara tu je osoba pala sa skele na dubinu od 5-6 metara - izjavio je na mjestu nesreće Kristijan Tomašek, zapovjednik zagrebačke Javne vatrogasne postrojbe Centar.

Otkrio je detalje akcije izvlačenja. Radnik nije bio sam. Uz njega su bila još dva radnika, ali mu nisu mogla pomoći jer je bio na dubini od šest metara. Snašli su se vatrogasci i tako da su odrezali i zavezali armaturu te iskoristili kransku dizalicu na objektu. Digli su odrezanu i zavezanu armaturu i oslobodili prostor kako bi mogli pristupiti nesretnom radniku.

- Mi smo ga imobilizirali na naše nosilo i preko ljestvi ga izvukli. Gospodin je cijelo vrijeme bio pri svijesti i s nama je komunicirao. Nadam se da će sve biti u redu - kazao je Tomašek.

Nije htio spekulirati o uzrocima pada, osvrnuvši se samo kratko da su gradilišta svuda po gradu kako je za očekivati da se ponekad i takve stvari dogodi.

Zagreb: Na gradilištu u Gundulićevoj radnik upao u rupu duboku nekoliko metara
1/18

- U posljednje vrijeme, nažalost, povećan je broj intervencija zbog nesreća na radu. Imali smo već desetak slučajeva. Razne su nesreće, od propadanja, padova, urušavanja zidova i stropova, uglavnom je vezano uz gradilišta - zaključio je zapovjednik JVP Centar. Na intervenciji su bila četiri vatrogasna vozila sa 16 vatrogasaca.

Podsjetimo, nakon potresa 2020. prve skele u Zagrebu postavljene su upravo na zgradi HGZ-a, a u ožujku 2021. potpisan je ugovor s Ministarstvom kulture i medija RH o dodijeli 57 milijuna kuna iz Fonda solidarnosti EU, a u travnju iste godine su započeli složeni radovi na obnovi zgrade iz 1876. koja je preživjela i veliki potres 1880. godine. 

Zgrada je zaštićena kao spomenik kulture, a od 2002. kao kulturno dobro i upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Prema najavama iz rujna prošle godine obnova je trebala biti gotova proljetos, odnosno u ožujku 2023., no radovi i dalje traju. 

GALERIJA: Grad kao gradilište: Zagrebačke ulice zauzete skelama i strojevima dok traje obnova od potresa

Zagreb: Na gradilištu u Gundulićevoj radnik upao u rupu duboku nekoliko metara
1/35
Ključne riječi

Komentara 15

DU
Deleted user
15:49 04.07.2023.

Prestanite već jednom sa naslovnim užasima, katastrofama, stravama i sličnim izrazima koji negativno djeluju na hrvatske građane.

ST
Startrack
16:55 04.07.2023.

Dvi tri stvari ovdje. I ovo vam govori profesionalac koji je decenije proveo na visini radeci, na skelama, na nosivim konstrukcijama krovova. 1) Imaj na umu da 99% nesreca na gradjevini se dogadja na skelama. Ne sa pilama, ne sasa zracnim pistoljima. Uvjek sa skelama. 2) Ovo je najvaznije. Nikad, nikad, nikad nevjeruj akotije bilo ko rekao daje ta i ta skela sigurna, sve provjeri svojim ocima. Jasam imao situaciju gdje mije neko rekao daje on koristio plank, drveni na skeli i daje siguran jer eto ono nije propao i ja onda propadnem, srecom bez tezih posljedica. Iznad svega nevjeruj raznoraznim inzinejrima i tz generalnim poduzetinicma koji nemaju mnogo prakticnog iskustva.

MA
Martinvt
16:17 04.07.2023.

Ljudi kad se radi na visini...oprez...i sve mjere zastite...ljudi...radnici mogu imati trenutak slabine...varijaciju krvnog tlaka...vrtoglavicu....ovo vrijeme...cas sparina...cas kisa...cuvajte te radnike na radilistima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije