Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Palijativa

Uz Rockefellerovu skrb o pacijentima se nudi i Vrapče

forenzika
Robert Anić/PIXSELL
Autor
Sonja Hoffman
08.10.2010.
u 16:38

Psihijatrijske bolnice koje imaju psiho-gerijatrijske odjele voljne su, ako im se povećaju kapaciteti, pružati i palijativnu skrb

Zagreb koji, kao i ostatak Hrvatske, nema ustanovu za palijativnu skrb, uskoro bi mogao dobiti dvije. Naime, uz prijedlog gradskog Odbora za zdravstvo da bolnica u Rockefellerovoj postane hospicij, na  proslavi koja je na Medicinskom fakultetu organizirana u srijedu uoči Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi, prof. Vlado Jukić, ravnatelj bolnice Vrapče, predložio je da se u i toj bolnici organizira briga o umirućim pacijentima.

Mali broj kreveta

– Na Odjelu psihogerijatrije, koji ima 99 kreveta, oko 30 posto kapaciteta već se koristi u palijativne svrhe – istaknuo je prof. Jukić i pročitao pismo ravnateljice zagrebačkog Centra za socijalnu skrb M. Pavić, čijoj je klijentici takav oblik pomoći pružen. U pismu žena, i sama bolesna, moli skrb za 40-godišnjeg sina u terminalnom stupnju maligne bolesti.

– Da bi i mnogi drugi potrebiti dobili svoje mjesto na Odjelu potrebni su nam veći kapaciteti – naglasio je prof. Jukić. U posljednjih nekoliko godina, ističe, psihijatrijske bolnice izgubile su gotovo 600 kreveta, a tendencija smanjivanja i dalje traje, pa je nužno da se nešto promijeni. Potrebu za osnivanjem centara poput onih u Europi, ali i za ozbiljnijim pristupom toj grani medicine, prepoznao je i Medicinski fakultet, gdje je osnovan Centar za palijativnu medicinu, etiku i komunikacijske vještine.

Psihološka potpora

– Nadam se boljoj edukaciji liječnika i sestra, koji se suočavaju s pacijentima koji boluju od neizlječivih bolesti – naglasio je dekan D. Miličić, a akademik Ž. Reiner dodao je da je oboljelima danas, kada zahvaljujući medicini žive puno dulje, nužna potpuna psiho-medicinska potpora kako bi kroz to razdoblje lakše nosili breme bolesti.

Komentara 1

DH
dalibor.hren
09:47 09.10.2010.

Ako u Vrapče dođu svi iz Sabora i Vlade koji bi tu trebali biti, kapaciteti će biti popunjeni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije