Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Big Brother

Uz postojećih 118, kamere se postavljaju na još 20 lokacija

kamere zagreb
Zarko Basic/PIXSELL
17.12.2016.
u 11:00

Događaje iz grada pratiti mogu prometni redari, ali i policija u Petrinjskoj, kao i Ured za upravljanje u hitnim situacijama

Njima se uvodi red kod nepropisno parkiranih vozila, “love” grafiteri te ilegalni odlagači otpada, a snimke s kamera pomažu i policiji, koja na području gdje se one nalaze ima 90 posto riješenih slučajeva razbojstava, krađa i prometnih nesreća.

Trenutačno ih je 354

Takozvani Big Brother, odnosno nadzorne kamere prometnog redarstva trenutačno se nalaze na 118 lokacija u gradu, a ukupno ih ima 354. U sljedećih nekoliko dana one će se, doznajemo, postaviti na još dvadesetak lokacija, a jučer je počela montaža prve od njih, u Ulici kneza Mislava.

– Ima ih, koliko ja znam, na Trgu bana Jelačića, u Branimirovoj, Draškovićevoj, Vlaškoj, ma svuda! Više i ne obraćam toliko pozornost na njih jer sam naviknut, ali kad su se pojavile, nije mi bilo svejedno što će pratiti svaki moj korak – rekao je Miljenko Bačić iz Mislavove, dok su iz prometnog redarstva objasnili kako kamere nisu to da prate Zagrepčane kako se šeću gradom, već da pomognu pri pronalasku ponajprije onih koji krše prometna pravila. A osim što snimke mogu pratiti prometni redari, vozače u prekršaju kamere detektiraju i automatski, i to tako da zabilježe svaki automobil koji na cesti zastane dulje od nekoliko minuta. Do vozača dolazi se zumiranjem registarskih oznaka, a vlasniku se šalje opis prekršaja i fotografija s nalogom za plaćanje kazne.

Svi su umreženi

“Umrežene” su kamere i s policijom u Petrinjskoj, gdje se mogu analizirati slučajevi prometnih nesreća, krađa ili razbojstava, a i Ured za upravljanje u hitnim situacijama ima pristup snimkama. Svi oni situaciju će moći pratiti odsad, osim u Mislavovoj, i na Savici, u Savskoj, ali i na području Avenije Marina Držića. Podsjetimo, posljednje kamere postavljane su u prosincu prošle godine, a s projektom se počelo u prosincu 2011.     

>> Policijske kamere otkrivaju sve grijehe. Nema više zasjeda, prate vas po gradu

Komentara 13

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
16:21 17.12.2016.

te su kamere za nas male ak nebi tko bicikl krivo parkiral a kaj ih nisu u holding stavili iznutra pai pljacku su imali i da neko nije iznutra javil ne vjerujem a i mogli bi snimke pokazat kolko je puta samo zadnjih gidinu dana tramvaj iskocil s tracnica ki recimo jucer i kaj ne snime kolaps u prometu a nebi bilo naodmet i snimit tko i kak parkira na dolcu sve mercedesi ja ne kuzim jel oni zbilja misle da nisu prokuzeni a meni bu komentar zabranjen al neka zagreb ne funkcionira i to je cinjenica

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
16:27 17.12.2016.

budimo ozbiljni bar donekle pa jucer je tdagedija izbjegnuta hvala bogu u savskoj sa 12 i to kamere nisu snimile vec vjeruju glasnogovorniku zeta ma zalosno

BZ
Branko Zajec
11:41 17.12.2016.

Da ! Prate i snimaju one koji se krivo parkiraju i one sitne "šibičare" , ali pljačakaše pošta i drugih novčarskih poslovnica ne. Naprosto, tamo se ne postavljaju kamere !! Slučajno ili ne ?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije