Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
one znaju kako

Uz mentoricu ispravila jedinice i upisala glumu

savjetovalište pragma (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/4
15.04.2013.
u 10:47

Mentor i učenik sastaju se tijekom školske godine i uče opušteno se družeći uz šetnju i kavu

Polugodište prvog razreda srednje škole Petra je završila s osam zaključenih jedinica. Nije joj se dalo učiti. Zbog toga su joj roditelji uskratili – sve.

Ispravila sve ocjene

– Tata je jedan dan donio letak o nekom programu na koji me je prijavio. Prvi dan sam plakala, histerizirala, osjećala se kao osuđenik – opisala je 17-godišnja Petra Janković svoje početke mentoriranja.

Riječ je o programu udruge Pragma za mlade od 15 do 20 godina koji imaju slabiji akademski uspjeh i prijeti im izbacivanje iz škole. Mentorice su studentice socijalnog rada koje s učenicima provode vrijeme tijekom školske godine i pružaju im pomoć i podršku u ostvarenju osobnih i obrazovnih ciljeva te pružaju drukčiji pogled na trenutačne probleme, odnose i osjećaje. Petra je prošla svoje jednogodišnje mentoriranje i danas je, kaže, druga osoba.

– Poraslo mi je samopouzdanje. Mentorica mi je postala jako dobra prijateljica pa sam joj mogla o svemu pričati, od škole, društva pa do ljubavnih veza. A što je najvažnije, ispravila sam sve jedinice – s velikim osmijehom na licu kazala je 17-godišnjakinja.

Petra je danas na dramskom studiju ZKM-a. To je oduvijek željela upisati, ali bez mentorice Gordane, kaže, sumnja da bi u tome uspjela. Nalazile su se jednom tjedno, ovisno o obvezama, po 2-3 sata. Uglavnom su to bile šetnje po Gornjem gradu i kava na Trgu.

– Gordana mi je bila velika potpora. I to opušteno druženje u gradu puno mi je pomoglo da se otvorim i više razgovaram s njom i na kraju shvatim da sam imala potpuno krivu sliku o nekim stvarima u životu – kazala je Petra.

Svoje je iskustvo ispričala 15-godišnjoj Boženi Lukendi koja se tek prijavila na ovaj program i uskoro će dobiti svoju mentoricu.

– Idem u školu za modu i dizajn. No, imamo mnogo stručnih predmeta koji mi ne idu dobro. Treba mi potpora i ohrabrenje – kazala je Božena.

Osnovni cilj

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku iz 2001. godine, 12 posto mladih u Hrvatskoj ne završi srednju školu. Prerano odustajanje od školovanja rezultira sporijim socioekonomskim osamostaljivanjem, ali i brojnim socijalnim posljedicama, od nedostatka samopoštovanja, obiteljskih problema, siromaštva, do socijalne isključenosti.

– Osnovni je cilj mentoriranja da mentor i učenik razviju odnos povjerenja, da mogu opušteno o svemu razgovarati, baviti se sportom, izlaziti na koncerte, kina, kazališta, ali i pomoći u organizaciji učenja – objasnila je voditeljica Savjetovališta Pragme Jelena Mališa te istaknula da je program mentoriranja besplatan. Lucija Jug i Klara Suhodolčanin imaju samo riječi hvale za svoje učenike koje mentoriraju jer je veliki napredak očit.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije