Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Uvode sankcije za studente prepisivače i profesore plagijatore

'studenti'
''
11.06.2012.
u 13:30

Iako još nemamo mehanizme za sankcioniranje neetičnog ponašanja studenata i profesora, nastojat ćemo ih čim prije uvesti, najavila dr. Ksenija Turković, prorektorica za pravna pitanja Zagrebačkog sveučilišta

Studenti Zagrebačkog sveučilišta smatraju sasvim prihvatljivim prepisivanje na ispitu, ali i druge oblike varanja tijekom polaganja. Gotovo je šokantna njihova tolerancija prema profesorima koji njihove diplomske radove svojataju za vlastita znanstvena istraživanja na temelju činjenica da su im bili mentori. U studentskoj populaciji gotovo je uobičajeno kupovati literaturu profesora kao nužnu za polaganje ispita, dio je podataka do kojega se došlo u istraživanju Zagrebačkog sveučilišta o korupciji i diskriminaciji koje je obuhvatilo 2.700 djelatnika te 6.300 studenata naše najstarije akademske zajednice.

Jake istraživačke snage koje su radile na ovom projektu na čelu s dr. Ksenijom Turković, prorektoricom za pravna pitanja, osim šokiranosti zbog raširenosti takvih pojava na sveučilištu za koje su, tvrde, smatrali da se javljaju u znatno manjem obujmu, najavili su i njihovo skoro kažnjavanje pokretanjem određenih mehanizama.

– Ovo je prvi put da sveučilište ima hrabrosti progovoriti kroz istraživanje samo o sebi i o nemilim pojavama unutar njega. A osim što želimo govoriti, želimo i djelovati – poručila je Turković. Ujedno je pojasnila da cilj istraživanja nije išao u pravcu da se detektira korupcija te ostali neetični oblici ponašanja, koji bi se mogli predati sudu, već se radilo radi stvaranja preduvjeta za bolju edukaciju na njihovom suzbijanju.

Turković je ujedno i najavila pokretanje mehanizama na sveučilištu kojima bi se te nemile pojave sprječavale procijenivši da će za taj proces trebati i 10 godina.

Ministar obrazovanja Željko Jovanović najavio je kako će pogledati rezultate istraživanja, no jasno je poručio kako korupcija na hrvatskim obrazovnim institucijama nije samo davanje plave kuverte za polaganje ispita nego i pogodovanje u javnim nabavama, zapošljavanju na fakultetima, ali i plagiranju znanstvenih radova što svakako treba dokinuti.

Ministar je uvjeren kako je afera Index protresla akademsku zajednicu te pokazala da i unutar nje ima korupcije, ali da se zahvaljujući sankcijama ona smanjuje.

Komentara 12

ZE
zendraf
14:13 11.06.2012.

U drzavi u kojoj je kradja i pljacka svakodnevna pojava, stvarno nema smisla da se netko uzbudjuje zbog prepisivanja ili plagiranja. To su tako bezazlene radnje da to ispada smijesno. Na zalost. Eto, toliko smo se srozali.

ME
megivu
14:18 11.06.2012.

Sve od navedenog se dogadja na gotovo svim fakultetima pa zato nisu pojedinacno imenovali fakultete :-) Vecina studenata to ne primjeti zato sto se njihovi radovi uvrste u knjihe novih izdanja njihovih "profesora" koje doticni studenti u pravilu vise nene citaju jer su vec nabavili starija izdanja pa su po njima ucili i nemaju potrebu kupovati novu slicnu knjigu ili su zavrsilli fakultete pa ne kupuju vise literaturu . Na mom faksu (koji takodjer necu imenovati jer jos studiram) je bilo jako zamimljivo kada su ljudi vidjeli da su kompletno prepisani djelovi njihovih seminarskih radova uvrsteni u najnovije knjge profesora...naravno bez njihovog znanja i spominjanja njihovog imena.... a kome da se zale??? kolike bi im sanse bile da nakon takve zalbe poloze ispit kod tog profesora ili opcenito zavrse fakultet?

Avatar madcap
madcap
14:06 11.06.2012.

Nije mi skroz jasan ovaj članak. Prvo, na koji način profesori svojataju diplomske radove? Napišu svoje ime na njega umjesto studenta ili što pa ga prodaju? Kakva je to tvrdnja? Drugo, spominje se u naslovu plagiranje (valjda) znanstvenih radova aa u tekstu ničega o tome. Tko to plagira, na kojim fakultetima su primijećene te pojave, o kojoj se struci radi i koliki je opseg te pojave? Ovaj članak ima minimalan sadržaj informacije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije