Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZLATNI POSAO Tvrtka Tigra posao vrijedan oko 600.000 kuna Gradu naplatila čak 2,093 milijuna kuna

'Uvalili' posao dobročinitelju i zaradili milijun i pol kuna

07.11.2008.
u 23:39

Tvrtka Tigra koja je od Grada dobila 2,093.464 kuna za obnovu paviljona u Parku Vladimira Nazora na Tuškancu, taj je posao povjerila obrtu VI.-Graf kojemu je platila tek šestotinjak tisuća kuna.

Viduka naivno prihvatio
Ostatak od gotovo milijun i pol kuna stavili su u svoj džep. Stolar Tomislav Viduka, vlasnik VI.-Grafa, poznat jer je besplatno restaurirao paviljon u parku Maksimir i s lokalnim HSS-om, čiji je član, obnovio stari mlin na Markuševcu, o tom poslu nije želio govoriti. Ima, kazao je 70 godina i želi umrijeti bez da ga se dovodi u kontekst s muljažama kad oduvijek pošteno radi.

Obitelj Viduka danas je bila u šoku kad je iz medija saznala u kakvom je poslu sudjelovala, rekao nam je izvor blizak obitelji. Kako doznajemo Tigra je vrbovala Viduku na račun njegova dosadašnjeg dobrotvornog rada za grad, pretpostavljajući da će on pristati posao obaviti za nižu cijenu. Čak su mu govorili da imaju još ponuda, ali da bi bilo bolje da on zaradi novac. Inače, Viduka nije mogao ni sudjelovati na natječaju za obnovu paviljona jer je samostalni obrtnik, a ne trgovačko društvo što je bio uvjet za natjecanje.

Tigra, pak, u registru Trgovačkog suda nema upisano da ima dozvolu Ministarstva kulture za obnovu spomenika kulture. U gradskom Uredu za izgradnju grada koji je na natječaju izabrao Tigru, jer je njezina ponuda bila jeftinija od ponude tvrtke Ing-grad, koja je za isti posao ponudila gotovo dva i pol milijuna kuna, unatoč obećanju nisu nam dopustili uvid u dokumentaciju.

– Procedura i zakon su poštovani! Prvi smo natječaj poništili jer se bila javila samo jedna tvrtka, a na drugom smo izabrali jeftiniju ponudu. Pobijedile su tvrtke Tigra i REZ – kazao je pročelnik Ureda Davor Jelavić, potkrepljujući to pismenim dopisom.

On je sam, kazao je, danas pregledao dokumentaciju. I nama je obećao isto. No nakon zavlačenja tajnice njegove zamjenice Anice Tavre opravdanjima da joj je šefica na sastanku kod gradonačelnika, saznali smo da je gradonačelnik Milan Bandić zabranio novinarima uvid u dokumente. Na to ga je, kako smo saznali, ponukala prošlotjedna afera s cijenom ZET-ove kućice na Črnomercu koju je Grad platio pet tisuća eura po metru četvornom, odnosno 83 metra četvorna koštala su 2,97 milijuna kuna. I taj je posao odradila Tigra, čiji je vlasnik Milan Penava koji je u kumstvu s obitelji gradonačelnika Bandića.

Ne zna da je sudjelovao
Tvrtka REZ, koja je prema podacima Ureda za izgradnju pobijedila na natječaju s Tigrom, uopće nije sudjelovala! Tako tvrdi njezin vlasnik, poznati kamenoklesar Tadija Barbarić.

– Što ste se mene uhvatili! Ondje sam bio koliko i na Marsu. I što bih ja na tome natječaju uopće radio – kazao je Barbarić, nervozan jer ga zovu novinari, a ne zna o čemu je riječ. Nagađa da je Tigra od njegove tvrtke možda tražila ponudu za obavljanje dijela radova, pa ih je usput prijavila i na natječaj kao suradnike. Milan Penava, vlasnik Tigre, vrlo se prozirno ograđivao od novinara.

U četvrtak navečer spustio nam je slušalicu. Isti smo broj nazvali i danas, no na mobitel se javio ženski glas. Na pitanje jesmo li dobili broj gospodina Penave, odgovorila je negativno da bi, kad smo namjeravali prekinuti vezu, pitala zašto ga trebamo. Začuđeno smo upitali zašto je to bitno ako smo pogriješili broj.

– Ah da. Pogriješili ste – odgovorila je gospođa na Penavinu mobitelu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije