Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE PRESTAJU PROSVJEDI

Ustanak bandićevaca protiv gradonačelnika

Prosvjed Petruševčana
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
05.06.2019.
u 08:55

Mještani tvrde da preuređena zgrada nije pogodna za stanovanje

Gradonačelnik, podoban a ne sposoban”, “Poglavico, ne želimo život u rezervatu”, “Gradonačelniče, nismo poginuli u ratu, ali za Petruševec hoćemo” samo je dio transparenata kojima su nezadovoljni stanovnici Petruševca dočekali jučer gradonačelnika Milana Bandića pri ulasku na sjednicu Skupštine aludirajući na skori dolazak Roma u njihovo susjedstvo.

Iako je dan prije bio puno rječitiji, ovaj put Bandić je kraj prosvjednika samo prošao. Petruševčani su gradonačelnika izviždali i na otvaranju Floraarta, a potom i na Kvaternikovu trgu.

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Učinio je i dosta dobra

Organizatori učestalih i žestokih prosvjeda protiv gradonačelnika su članovi njegove stranke. Naime, u Mjesnom odboru Petruševec čak su četiri pripadnika Bandićeve Stranke rada i solidarnosti – Jozo Jurić, Mile Komljenović, Krunoslav Krajc, Katica Čavlek; jedino je Kristijan Rašić u HDZ-u. Iz stranke nisu izišli jer kažu da je Bandić napravio i dobrih stvari za njihovo naselje poput popravka vodovoda i saniranja nekih ulica, ali nikako se ne mogu pomiriti s njegovim potezom da Rome iz Plinarskog “preseli” kod njih. Uručili su mu i peticiju sa 1770 potpisa stanovnika koji ne žele Rome u kvartu.

Podsjetimo, zgrade u Novom Petruševcu 6 i 8 kupio je grad za s namjerom da ih pretvori u Tehnološki park što je razveselilo Petruševčane jer su očekivali inkubator mladih poduzetnika i novih startupova. Sedamnaest godina kasnije, ono što je trebalo biti ponos naselja izgleda kao kuća duhova – raspuknuti zidovi, razbijeni prozori, šteta od požara, Petruševčani tvrde da nisu „romofobni“ nego da zgrada jednostavno nije useljiva.

Kažu kako je osnovni problem što svojom konstrukcijom i izvedbom nije pogodna za stanovanje bilo koga jer nema protupožarnih putova, a i budući stanovnici nemaju nikakve privatnosti jer moraju prolaziti preko uskog zajedničkog balkona i samim time kraj tuđih dnevnih boravaka da bi došli do svog stana. Znajući za posvađane romske obitelji, pitaju se kako će živjeti pod istim krovom. Šefko Šečić, stanovnik Plinarskog naselja, kaže da ni Romi ne žele u Petruševec.

Foto: Borna Filic/PIXSELL

– Svi dobro znaju da Bandić odgovara pošalicama i odvodi raspravu u smjer koji nema veze s onim o čemu se govori. Moramo se maknuti iz Plinarskog naselja, prošli mjesec je policija intervenirala desetak puta. Grad nam plaća dio režija i podstanarstvo, ali morate shvatiti da nama stan nitko ne želi iznajmiti – em što smo Romi, em što su to najčešće obitelji s više od dvoje djece. Ako mene odrede za Petruševec – ne idem – kaže Šefko Šečić.

Tko će prvi popustiti

Okupljene Petruševčane zato je prije Skupštine primio nedavno ustoličeni predsjednik Drago Prgomet.

– U polusatnom razgovoru rekao nam je da neće ići protiv građana, da zna za naš problem, ali da mora još razmotriti činjenice te da će nas onda opet pozvati na sastanak. Pozvali smo i njegove pomoćnike da iziđu na teren i vide u kojoj smo situaciji – kazao je Jozo Jurić, predsjednik Mjesnog odbora Petruševec.

Sapunica oko preseljenja Roma u to zagrebačko predgrađe sigurno će trajati još dosta epizoda. Stanovnici Petruševca, koji su većinom bili Bandićevi glasači, tvrde da neće popustiti, a ni gradonačelnik nije savitljiv i kod ovoga problema nimalo ne uzmiče.

Komentara 6

AD
admin
09:07 05.06.2019.

zašto sada cvilite, a voljeni gradonačelnik vam je dao sve.

RP
rpzagreb
14:30 05.06.2019.

Glasajte i dalje za njega.....ionako je već od grada napravio plemensku zajedniicu.

HU
HugoMrgud
10:34 07.06.2019.

kakva je to vjest skupilo se 12 prosvjednika ...digli transparente da ih se teže prebroji........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije