Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kradljivci sve drskiji

Usred bijela dana s vrata mi je strgnuo lanac s briljantima i snažno gurnuo glavu u beton

storyeditor/2022-04-29/shutterstock_1445733914.jpg
Shutterstock
03.05.2022.
u 09:00

Kada su u pitanju kaznena djela teških krađa na osobito drzak način, pod što spadaju i ovakve krađe lančića i drugog nakita, 2020. godine ih je u Zagrebu zabilježeno 278, a lani 304, što je rast od 10 posto

"Lančićara", kako u policiji među sobom zovu drske kradljivce koji ne prezaju do toga da svojim žrtvama, obično starijim gospođama, s vrata otrgnu vrijedan komad nakita te s njim otrče u nepoznato i potom ga "utope" u nekoj od poslovnica za otkup plemenitih metala, u Zagrebu je bilo oduvijek. Ali isto je tako poznato da su se takve krađe obično odigravale na nekim malo osamljenijim mjestima na kojima baš i ne vrvi ljudima.

Lopov bi, primjerice, uočio žrtvu na glavnom gradskom trgu pa je pratio do neke sporedne uličice i onda, kada ne bi bilo nikoga uokolo, iskoristio priliku za napad. Međutim, sudeći prema slučaju gospođe Lovorke koja se zbog neugodnog iskustva koje je nedavno proživjela javila u redakciju Večernjeg lista, i taj modus operandi se promijenio.

Dar vrijedan tisuću eura

– Šetala sam se Trgom žrtava fašizma kad se najedanput, ni deset metara od središnjice HDZ-a, stvorio niži, mršaviji muškarac. Bio je sav u crnom, a teško mi je reći koliko je godina imao s obzirom na to da je praktički preko pola lica imao navučenu kapuljaču. Kako ga prije nisam vidjela ispred sebe, pretpostavljam da mi je prišao s leđa. Nije rekao ni a ni be nego mi je s vrata jednom rukom strgnuo zlatni lanac s briljantima, a drugom me gurnuo tako snažno da sam tresnula na pod. Glavom sam udarila u beton, škljocnulo mi je i koljeno, torba mi je pala s ruke, naočale s glave, baš je bio neugodan pad, dobro da nisu ostale teže posljedice – govori Zagrepčanka.

Drski kradljivac je nakon tog napada, koji je potrajao jedva pet sekundi, otrčao prema Dukljaninovoj ulici i izgubio se u gradskoj džungli, a šokiranoj žrtvi su prišli student iz Splita i još jedna prolaznica.

– Ono što me najviše šokiralo je da su ti prolaznici stajali ni deset metara ispred mene, iza mene je također bilo ljudi, baš kao i preko puta, kod paviljona. Dakle, činjenica da se oko njega nalazi više ljudi uopće ga nije spriječila u nakani, baš kao ni to što je bio dan, jer napao me oko 16 sati, taman kad sam se vraćala od doktora – kazuje Lovorka na koju napad, sreća u nesreći, nije ostavio ozbiljnije fizičke posljedice.

Lani zabilježili 304 slučaja

Bila je malo natučena i ogrebena, a nakon svega nije otišla na hitnu nego direktno kući. Nakon što je ukućanima prepričala što joj se dogodilo, rekli su joj da nazove policiju i prijavi krađu, što je i učinila. Pleteni lanac s briljantima širok jedan centimetar i vrijedan oko tisuću eura koji je dobila na dar prije više od trideset godina bio joj je, kaže, draga uspomena, ali nije zbog toga odlučila svoju priču podijeliti s javnosti.

– Jasno mi je da taj komad nakita više nikad neću vidjeti, ali nadam se da će ovo biti dobro upozorenje svima da se očito više ni po centru Zagreba usred bijela dana ne smije šetati s pravim zlatom, nego eventualno nekom bižuterijom, inače će vas dočekati kao mene. Voljela bih da uhvate tog kradljivca zbog drugih potencijalnih žrtava – zaključuje gospođa Lovorka.

Kada su u pitanju kaznena djela teških krađa na osobito drzak način, pod što spadaju i ovakve krađe lančića i drugog nakita, 2020. godine ih je u Zagrebu zabilježeno 278, a lani 304, što je rast od 10 posto.

Ključne riječi

Komentara 1

IG
igorl
10:25 03.05.2022.

Garantiram da policija zna tocno tko je momak. I da vjerojatno ima vec 20 prijava i 3 sudske presude sa zatvorskom kaznom za koje ceka izvrsenje u 2065. godini posto je zatvorski sustav trenutno pun.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije