Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Upoznajmo šumu'

Uspostava nove poučne staze u Samoboru u vrijednosti od 750.000 kuna

Poučna staza u Smaoboru
Foto: Zeleni prsten
1/4
13.05.2020.
u 11:16

Zasadit će se i novi nasadi i to udomaćenih vrsta aromatičnog bilja te voćkarica.

Poučna staza na Vrhovčaku unutar Park šume Stražnik u Samoboru dobit će novo lice jer je javna ustanova "Zeleni prsten"  dobila 
bespovratna sredstva u iznosu od 743.950 kn za njeno uređeđenje s ciljem da se staze više koriste, posebice rekreativno, zdravstvenih i turističkih funkcija šume te prirodnih ljepota krajobraza. Projektom je predviđen popravak i uređenje dijela postojeće planinarske staze, uz zadržavanje niveleta staze te izgradnja novih sadržaja.

"Poučna staza „Upoznajmo šumu“ uredit će se na stupovima izdignutima pola metra iznad zemlje. Uz stazu će se postaviti interpretativne i poučne ploče, odmorišta s klupama, te napraviti mali edukativni centar na otvorenom namijenjen prvenstveno djeci i školi u prirodi", kažu iz Zelenog prstena dodajući kako će se zasaditi  i novi nasadi i to udomaćenih vrsta aromatičnog bilja te voćkarica.

Sunčani Stražnik mješovita je sastojina hrasta kitnjaka, cera, gorskog javora i crnog bora. Crni bor ili Pinus nigra crnogorično je stablo iz porodice borovki (Pinaceae). Naraste do 40 m visine. Krošnja je jajasta, a u starijoj dobi i na kamenitom tlu široko zaobljena ili kišobranasta. Pupovi su dugi 1-2 cm, smolasti, okruglasti u pršljenovima, prekriveni tankim sivim ljuskicama. Kora je debela, tamnosiva i izbrazdana. Debela je i do 10 cm. Cvate u svibnju. Muški cvjetovi su žućkasti, dugi oko 2 cm i u grupama, a ženski su cvjetovi pojedinačni. Može podnijeti zasjenu obližnjeg drveća, iako podmladak treba dosta svjetla za razvoj. Popravlja tlo, podnosi, sušu, žegu i buru. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije