Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Uspinjača danas proslavila 129. rođendan

Tijekom godina je imala mnogo nadimaka – funicular, željeznica na uže od žice, arni uzvo, drahtseilnahn, ali i – zapinjača.
08. listopada 2019. u 15:35 5 komentara 274 prikaza
Uspinjača
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

Prvo je sredstvo javnog prijevoza u metropoli, sa svojom 66-metarskom prugom najkraća je žičana željeznica na svijetu, a proglašena je i spomenikom kulture. Zagrebačka uspinjača, koja vožnjom od 64 sekunde povezuje Tomićevu i Strossmayerovo šetalište, danas slavi svoj 129. rođendan. 

Što kažete? Božić je stigao ranije u zagrebačke autobuse? Ovo je uranjena čestitka svim građanima

Ova "stara dama", kako joj tepaju Zagrepčani, svoju povijest piše od 1890. godine, kada su u Bregovitoj ulici, kako se nekada nazivala današnja Tomićeva, u pogon puštena dvoja parna kola. Putnici su mogli birati između prvog i drugog razreda, koje je određivao pogled kroz prozor. 

Kabine uspinjače danas godišnje naprave put i do 4.000 kilometara, u kojima prevezu gotovo 700.000 putnika. Zanimljivo je i kako do sada nije bilo niti jedne nesreće niti stradalog putnika, zbog čega nosi naziv najsigurnijeg javnog prometala.

Uspinjača | Autor : Emica Elvedji/PIXSELL Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Godine 1929. koncesiju nad uspinjačom dobiva Grad Zagreb, a od tada sva je briga nad njom prepuštena ZET-u. Iste su godine zamijenjene tračnice, a dobila je tada i nove vagone. Nekoliko godina kasnije, 1934., parni je motor zamijenjen električnim.

Kabine su dobile veće prozore, a odjeljci prvog i drugog razreda odlaze u povijest. Tijekom godina zagrebačka je stara dama imala mnogo nadimaka – funicular, željeznica na uže od žice, arni uzvo, drahtseilnahn, ali i – zapinjača.

RADOVI NA MOSTU Novi Zagreb za vikend ostaje bez tramvaja

- Šezdesetih sam godina radil' na Gornjem gradu pa sam se svaki dan vozili funicularom, kak' smo je tada zvali. Često se znalo desiti da na putu do gore zapne, pa smo kolege i ja morali izaći iz kabine i pogurati je da krene dalje, i tak' je ostala zapinjača – svoje se svakodnevne vožnje starom damom prisjetio Mirko Cicek.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • dvorskaluda:

  Čestitke našoj uspinjači i ZET-u za uspješan rad. Sam da se Onaj čije se ime ne spominje, ne dosjeti graditi novu - ne žičaru, neg uspinjaču.

 • Grebza:

  Moramo biti zahvalni tati grada da je tada osnovao uspinjaču. Bez njega je nebi bilo......

 • Avatar suludisumar
  suludisumar:

  He he, 129 rođendan i - 130 jubilarni kvar.