Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tužit će inspektore

Usmrtili pse iako nisu bili bijesni

'22.06.2012., Zagreb - Prijatelji zivotinja prosvjeduju za prestanak ubijanja zdravih pasa i hitno otvaranje sklonista u kojima nije bilo niti ima bjesnoce. Prosvjednu setnju zapoceli su na Trgu bana
'Luka Stanzl/PIXSELL'
Autor
Mateja Šobak/VLM
23.03.2013.
u 12:00

Unatoč negativnim nalazima iz ministarstva poručuju da to ne znači kako lani usmrćene životinje nisu nosile virus bjesnoće

Malu kujicu Reu, a za njom još 40 drugih štenaca eutanazirala je u lipnju prošle godine Veterinarska inspekcija. O slučaju koji je, podsjetimo, na noge digao čitav Zagreb, još se nije očitovalo Ministarstvo poljoprivrede, iako je najavilo detaljnu istragu o pravilnosti postupaka veterinarskih inspektora. Stoga ih, osim tužbe koju su protiv njih već podnijeli Prijatelji životinja, uskoro očekuje i ona udomitelja životinja koje su usmrćene.

Poziv i isprika ministra

– Prije nekoliko mjeseci obratili smo se nadležnom ministarstvu kako bismo saznali je li bilo nužno usmrtiti pse bez karantene i testiranja – rekao je odvjetnik udomitelja Boris Jukić. Bruno Pavlek, jedan od udomitelja, koji se na tužbu ipak nije odlučio iz financijskih razloga, objašnjava da je čitava komunikacija s ministarstvom stala nakon medijske hajke koja je slučaj pratila prije 9 mjeseci.

– Kujicu iz skloništa uzeli su baka i djed. U osamdesetim su godinama i imali su puno pasa, ali takav šok nisu nikad doživjeli. Dok je baka s jednom ženom sjela za stol da joj ona, tobože, objasni što treba učiniti sa psom, čovjek je već otišao do kujice u kupaonicu gdje je spavala i dao joj injekciju. Stavili su je u crnu vreću i ubacili u kombi – rekao je Pavlek i dodao da je baku nazvao ministar Tihomir Jakovina i ispričao se zbog nanesenih duševnih boli.

Prvo karantena

No, kaže Pavlek, ne i zbog same eutanazije koja, objašnjava veterinarka Tatjana Zajec iz Dumovca, nije bila ni potrebna.

– Osim pasa koji su još bili premali da ih se cijepi, usmrćeni su i oni već cijepljeni protiv bjesnoće. Uobičajen je postupak karantena, a tek zatim djelovanje – rekla je Zajec. Iz Ministarstva poljoprivrede poručili su da su pretrage na bjesnoću objavljene odmah, s negativnim rezultatima.

– To ne znači da životinje nisu u sebi nosile virus bjesnoće – poručili su iz ministarstva, dok je veterinarka iz Dumovca rekla da su oni sami odlučili pse nakon usmrćivanja poslati Veterinarskom institutu na analizu, iako je naputak inspektora bio da se životinje pošalju na spaljivanje. 

>> Kvartovske straže dok se ne pronađe trovač pasa

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije