Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
redovna konferencija

Tomašević: 'Da je ostala mjera roditelj odgojitelj, danas u Sesvetskom Kraljevcu ne bi radili vrtić'

Gradonačelnik Tomislav Tomašević
Dario Topić
18.04.2023.
u 10:46

Prošlog je tjedna gradonačelnik najavio izgradnju i dogradnju 12 novih vrtića, a uskoro i otvaranje dijela područnih objekata koji su u izgradnji, ponajprije Odranski Obrež, Kašina i Ivanja Reka

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević nastavio je s obilježavanjem početka radova na dječjim vrtićima pa je tako danas položio kamen temeljac za izgradnju Dječjeg vrtića Sesvetski Kraljevec. Novi dječji vrtić predviđen je kao centralni vrtić u kojem će se smjestiti 265 djece u 14 vrtićkih skupina.

Tomašević i zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet, održali su redovnu konferenciju za medije. Prošlog tjedna najviše je riječi bilo o vrtićima i ulaganju u predškolsko obrazovanje pa je Tomašević najavio izgradnju i dogradnju 12 novih vrtića, a uskoro i otvaranje dijela područnih objekata koji su u izgradnji, ponajprije Odranski Obrež, Kašina i Ivanja Reka.

 

– Od trenutka kada su počele priče da će se raditi dječji vrtić, prošlo je 20 godina. Bilo je potrebno mnogo toga da se dogodi ovaj dan i za devet mjeseci imat ćemo jedan od najvećih vrtića u cijelom Zagrebu – rekao je Tomašević. Dodao je da je ovo peti dječji vrtić koji će biti izgrađen u njegovom mandatu te da se dogodila revolucija u izgradnji dječjih vrtića 

Najavio je i kako se sutra kraće s prenamjenom objekta u Selnici kako bi tamo bio dječji vrtić. Vrtić u Sesvetskom Kraljevcu imat će 14 odgojnih skupina. Vrijednost radova iznosi 7,7 milijuna eura. U vrtiću će raditi pedesetak novih radnika, a trebao bi biti otvoren u prvom kvartalu iduće godine. 

– Ovo je jedan od 12 projekata koje smo prijavili na NPOO. Na natječajima smo povukli sve što smo mogli, za ovaj vrtić oko 25 posto sredstava iz EU fondova. Naš je cilj do kraja mandata imati univerzalnu pristupačnost za svu vrtićku djecu. Do početka rujna očekujemo završiti četiri vrtića. Ide izgradnja i u drugim četvrtima, a za drugi NPOO pripremamo još sedam projekata izgradnje vrtića, uz ovih postojećih 12. Ulagat ćemo i u materijalna prava za zaposlenike u vrtićima – ustvrdio je Tomašević. 

Okupljenima na polaganju kamena temeljca obratio se i Joško Klisović, predsjednik Gradske skupštine. 

– Svi mi koji živimo u Zagrebu znamo koliko su metropoli potrebni vrtići, kao i da je on nasušno potreban u Sesvetskom Kraljevcu. Konačno je došao taj dan. Svaki mjesec radit ćemo nešto na vrtićima – najavio je Klisović. 

Dogradonačelnica Danijela Dolenec rekla je kako će u dopunu dnevnog reda iduće Gradske skupštine biti upućene dvije odluke vezane uz gradske vrtiće. Jedna je odluka o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu, a drugi dio je vezan uz mjerilo o naplati usluga koje plaćaju roditelji. 

– Znate da su te odluke bile na javnom savjetovanju i sada se upućuju na Skupštinu. O tome ćemo odlučivati 27. travnja. Poticaj za izmjenu odluka jest da je Zakon o predškolskom odgoju promijenjen prošle godine i ušle su neke bitne novine, a jedna od njih je da apsolutni prioritet imaju djeca od četiri i više godina. Zakon je propisao i točne kriterije za prednost pa smo odlučili u naše gradske odluke ugraditi u te kriterije. Znamo da će ove godine upisi biti kritični pa se želimo osigurati da uvjeti budu što transparentniji. S jedne strane ujednačavamo praksu svih gradskih vrtića o tome kako se izračunavaju prihodi roditelja i kako se dokazuju. Donijet ćemo jedinstvenu rang-listu bodova – najavila je Dolenec. 

Tomašević je podsjetio kako je u subotu Dan planeta Zemlje, a ove godine i Gradska Čistoća slavi 100 godina. Tim povodom u subotu i nedjelju organizirat će se akcije čišćenja u brojnim gradskim četvrtima. Potom je gradonačelnik odgovarao na pitanja novinara. 

O ilegalnim odlagalištima 

– Ilegalnih odlagališta nema više od kada je krenuo novi model odvoza i naplate otpada, to nije istina. Zagreb se već desetljećima bori s time pa smo postavili i kamere, a imamo i suradnju s policijom. Presreću se kamioni. Nismo primijetili povećani trend jer se vidi jasno da se smanjila količina miješanog otpada i da se za toliko povećala količina odvojenog otpada. Ne stoji da su se povećala ilegalna odlagališta. Svi podaci o tome će biti javni jer pripremamo te podatke za Skupštinu – kazao je Tomašević

O dojavi o bombi

Tomašević je kazao kako je zadnje dvije godine počeo trend lažnih dojava o bombama. Prostor Zagrebačkog Velesajma i Avenue Malla je evakuiran. 

O poskupljenju vode

To je u fazi pregovora i konzultacija s Vijećem za vodne usluge. Dok se ne raščisti, ne možemo dalje, kratko je prokomentirao gradonačelnik.

O Svetom Duhu i nagradi Grada Zagreba 

– To je po meni O. K. Ja sam glasao za taj prijedlog jer se konačno uvodi reda na Svetom Duhu, a s druge strane i zato što je to bila jedina bolnica u Zagrebu gdje je na snazi bio kolektivan priziv savjesti. Ravnateljica je to promijenila i s obzirom na sve okolnosti mislim da je to O. K. Što se tiče kaznenih prijava, ravnateljica ih ima više nego ja, a ja vodim sustav od 26 tisuća ljudi, a sve te prijave prema njoj su anonimne. Očito je da se stvara veliki otpor prema tim promjenama – ustvrdio je Tomašević. 

Novinare je zanimalo i hoće li Sveti Duh ostati gradska bolnica. Tomašević je kazao da se, s obzirom na sva ulaganja Grada, inzistira na tome. 

– Grad mora plaćati za garažu i sanaciju od potresa. Bilo kakve promjene upravljanja su protivne Zakonu i Ustavu. Jedna od tih tema bit će sutra na sastanku Ministarstva. 

O radovima na Aveniji Matije Ljubeka 

Davor Bernardić je u nedjelju na Jarunu održao konferenciju za medije prilikom koje je ustvrdio da tamo nije ishođena građevinska dozvola. Tomašević je pak samo poručio kako neće komentirati Bernardićeve izjave. 

O odluci za mjeru roditelj odgojitelj

Tomašević je kazao kako ga frustrira što je to uvijek goruća tema na otvaranju vrtića. 

– Činjenica je da smo išli dalje s mjerom roditelj odgojitelj, ovog vrtića kojeg danas otvaramo ne bi bilo. Deset dječjih vrtića je odlazilo na ovu mjeru godišnje. Rekli smo da ćemo to promijeniti i promijenili smo – ustvrdio je Tomašević. 

 

Komentara 19

DA
Daisy55
11:37 18.04.2023.

A trabal je biti gotov prošle godine sam kaj su Možemovci sve zaustavili da bi sad mogli svečano otvoriti radove na onom kaj su stopirali. Tak se Bandićev vrtić sad broji njima. Genijalci.

JM
JMN
12:14 18.04.2023.

Muljamo!

MA
MarioG
11:59 18.04.2023.

Znači djeci si uskratio smještaj a nove vrtiće tek gradiš. To nije baš pametno..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije