Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Urušavaju se upornjaci Mosta slobode

Građani koji putuju preko mosta svjedoče o apokaliptičnom izgledu njegovih nosača s kojih već godinama svakodnevno otpadaju velike kamene gromade
14. ožujka 2017. u 17:00 19 komentara 3131 prikaza
13.03.2017., Zagreb - Na Mostu Slobode urusavaju se kameni blokovi, te je cijeli most u prilicno losem stanju. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Lošije nego ikad dosad izgleda Most slobode s kojeg ne prestaju padati kamene gromade. Prizori su to koji zapanjuju pješake, vozače automobila i putnike u autobusu koji svakodnevno prolaze mostom i uočavaju da problem nije samo estetski, već i sigurnosni. Derutnom stanju mosta svjedoče i novinski članci koji na taj problem upozoravaju već godinama. Usporedo s novinskim tekstovima, nadležne gradske službe nižu obećanja o pregledu i sanaciji mosta, raspisuju natječaje i rade “kozmetičke” obnove, ali temeljitu obnovu mosta tisuće Zagrepčana koje dnevno prođu spojnicom Novog Zagreba s ostalim dijelovima grada još čekaju.

Kameni blokovi s Brača

I pukom srećom nitko od njih još nije stradao pod blokovima teškim stotine kilograma, koji su se sada urušili na mostu kod Bundeka, a koje su prije gotovo 58 godina klesali na Braču i dovozili u Zagreb.

– Sanaciju mosta uvijek je bolje raditi na vrijeme nego kad je kasno. Most se neće srušiti zbog ploča koje padaju s njega, ali oslabio je upornjak, pada ogradno ziđe i slabi cijela konstrukcija. Što se dulje čeka, popravak je skuplji, a izravnu štetu ne treba ni spominjati. Jasno je samo po sebi da ploče mogu pasti na pješaka ili biciklista i ubiti ga – kazao je Žarko Željko, vještak za graditeljstvo.

U travnju prošle godine Grad Zagreb raspisao je natječaj za glavni šestogodišnji pregled i osnovne istražne radove na zagrebačkim mostovima. Natječaj je dobio Institut IGH. Pregled mostova gotovo godinu dana kasnije još nije završen, a u elaboratu bi trebali utvrditi u kakvom su stanju gradski mostovi i kakve su im sanacije potrebne.

Bez odgovora Grada

Za elaborat koji još nije ugledao svjetlo dana iz gradske je blagajne izdvojeno gotovo pola milijuna kuna. Potkraj prošle godine raspisali su i natječaj za projekt sanacije nogostupa i zaštitnih ograda na Mostu slobode, ali stručnjaci smatraju da je potrebno obnoviti i ostale dijelove mosta.

– Upornjaci koji spajaju most s cestom u najgorem su stanju, a oštećeni su i pješački prolazi, ograde, bočno opločenje.. Osim toga, treba pregledati i samu konstrukciju, temelje mosta, nosive grede, prekontrolirati ima li pukotina, vidjeti je li armatura možda korodirala – objašnjava vještak za graditeljstvo.

Upit o sanaciji Mosta slobode poslali smo i Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, ali do zaključenja broja odgovor nismo dobili. Da je most nagrizao zub vremena, svjesni su i u gradskoj četvrti Trnje.

– U programu za ovu godinu Gradu smo predložili sanaciju Mosta slobode i zadovoljni smo što je taj prijedlog uopće prihvaćen, iako nam se iznos od tri milijuna kuna za obnovu mosta čini premalim. Građani mjesnom odboru stalno šalju dopise i zvone nam telefoni svaki put kada padne ploča s mosta – kazao je predsjednik Vijeća četvrti Trnje Ivan Bare.

Riječ je o planiranoj sanaciji nogostupa, vijenaca i ograda na mostu, ali ne zna se kada bi radovi trebali početi.

Ivan Đikić
TEŠKE OPTUŽBE
Đikić žestoko prozvao Beroša: 'Zašto ne odgovorite tko je iz Vladinog savjeta zaradio na testovima'
Zaklada Novo Sutra
Altruizam, a ne egoizam
Projekt koji će pogurati čitavu generaciju mladih
  • Karoje:

    Svuda se gradi jedino u Trnju ništa. Pogledajte samo sjevernu stranu nasipa od Mosta slobode do Savice nema javne rasvjete . Nemamo trgovine a u centru grada smo. A ovoga gosp.iz MZ Staro Trnje nema šanse nači na radnom mjestu.

  • herojulice:

    Stručno i transparento. Pa valjda gradonačelnik zna što je "prijoritet". Prvo fontanica dvije pored mosta a onda će srušiti ovaj i na njegovom mjestu napraviti duplo veći ali iz 1900 godine.

  • lukathereem:

    napokon koristan članak