Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sporovi

'Uredili smo školi knjižnicu i podrum, a onda su nas iselili'

13.02.2015., Zagreb - Hebrangova 21, Prva privatna gimnazija s pravom javnosti. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/3
14.02.2015.
u 16:00

Gornjogradska i Prva privatna gimnazija na sudu

– Živjeli smo u krasnom suživotu s Gornjogradskom gimnazijom godinama.

Opremili smo im knjižnicu, uredili prekrasan podrum gdje su se održavali koncerti i predavanja za učenike. Imala sam silno poštovanje prema toj zgradi i bilo mi je jako žao kada smo zbog sudske presude morali napustiti taj prostor – kaže ravnateljica i osnivačica Prve privatne gimnazije Jasenka Breitenfeld.

Svi susretljivi, ali uzalud

Naime, njezina se škola na Općinskom građanskom sudu godinama sporila s Gornjogradskom gimnazijom, koja im je pri osnivanju iznajmila dio svojeg prostora, a spor su na kraju 2008. godine pravomoćno izgubili te su nakon više od deset godina morali napustiti Gornji grad. Prije nekoliko dana na istom je sudu donesena nepravomoćna presuda vezana uz zakupninu prostora na Trgu Katarine Zrinske 5, a sud je u ovom predmetu zaključio da Prva privatna gimnazija nije više ništa dužna Gornjogradskoj gimnaziji jer su zakup svih godina uredno plaćali.

Sudski sporovi između dviju škola počeli su još 2004. godine, i to nakon što je tadašnji ravnatelj Gornjogradske gimnazije Marko Frobe odbio Prvoj privatnoj gimnaziji produljiti ugovor o zakupu sklopljen 1997. godine na pet godina. Zakupnina za četiri učionice, kabinet za informatiku i uredsku prostoriju iznosila je 7755 kuna. Iako je sklopljen aneks ugovora, kojim je taj rok produljen, tadašnji ravnatelj od Prve privatne gimnazije zahtijeva da napuste prostor do kraja 2002. godine. Prva privatna gimnazija tada se obratila Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport i Gradsko je poglavarstvo školi omogućilo ostanak u prostorima na Trgu Katarine Zrinske te im je određena nova zakupnina u iznosu od 5295 kune.

Unatoč odluci Grada, Gornjogradska gimnazija nastavila je voditi spor za iseljenje pa se 2008. Prva privatna gimnazija odselila u nove prostore u Hebrangovoj ulici.

– Od Grada smo u više navrata tražili prostor, a obraćali smo se tadašnjoj pročelnici Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Jeleni Pavičić Vukičević. Iako su u gradu svi bili jako susretljivi, za nas nije bilo nijednog adekvatnog prostora. Sada najamninu od čak 45.000 kuna plaćamo privatnoj osobi. Zar Gradu zaista ne bi trebao taj novac – pita se ravnateljica Breitenfeld.

Smanjena zakupnina

Iako su od 2003. zakupninu uredno plaćali gradu, Gornjogradska gimnazija podnijela je sudu dvije tužbe tražeći isplatu ukupno 178.365 kuna navodeći kako je zakupnina trebala ići direktno na njihov račun. Osim toga, bila je sporna i smanjena zakupnina.

Međutim, sudac Općinskog građanskog suda sada je odbio njihov tužbeni zahtjev.

Za komentar sporova između dviju škola pitali smo i sadašnjeg ravnatelja Nenada Polondaka, no odgovorio nam je da ne može komentirati nepravomoćne sudske presude.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije