Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI INOVATORI

Upoznajte novu generaciju ZICER-ovih startup akceleratora: Nude genijalna rješenja iz svih područja života

Zicer
12.06.2024.
u 16:28

Vodeći hrvatski startup hub ZICER danas je predstavio timove devetog ciklusa akceleracijskog programa Startup Factory, drugu generaciju Global Growth programa i timove sasvim novog Tech Transfer akceleratora

Vodeći hrvatski startup hub ZICER danas je predstavio timove devetog ciklusa akceleracijskog programa Startup Factory, drugu generaciju Global Growth programa i timove sasvim novog Tech Transfer akceleratora. Za razvoj najboljih startupova koji sudjeluju u ovim programima Grad Zagreb je osigurao 200.000 eura.

Riječ je o bespovratnim no equity sredstvima (ZICER ne ulazi u vlasničku strukturu startupa kojeg podržava) koja će startupovima omogućiti brži i lakši rast. Mladi timovi, koji posao tek postavljaju na noge, kroz Startup Factory će ostvariti 50.000 eura podrške, a jednak je iznos osiguran i za pobjednike Tech Transfer programa. Kroz Global Growth dodijelit će se ukupno 100.000 eura. Svi timovi izabrani u ZICER-ove akceleracijske programe na razvoju poslovanja će raditi s vrhunskim mentorima, a znanja će stjecati kroz predavanja i radionice domaćih i stranih stručnjaka.

U Startup Factory odabrano je 12 timova, a u Tech Transfer 5 timova. Prijave za Global Growth program još uvijek traju te će se u njega primiti ukupno 5 startupova. Za sada su selekcijski proces prošla 3 startupa, a natječaj je produžen do 2. rujna 2024. godine do 12:00 sati. Prijave se Global Growth program se zaprimaju putem web stranice zicer.hr.

Startup Factory tehnološki orijentiranim timovima i mladim startupovima omogućuje ubrzan razvoj te pomoć u validaciji, izlasku na tržište te pristupanju prvim kupcima i ulagačima. Program je intenzivan i natjecateljskog je karaktera. Svi izabrani sudionici dobit će vrijedna znanja kroz intenzivan raspored bootcampova sastavljenih od radionica, predavanja i mentoriranja. Program završava 22. listopada 2024. demo dayom na startup konferenciji Zagreb Connect.

Tada će stručni žiri od svih sudionika odabrati tri najbolja tima ili startupa koji će osvojiti sredstva iz novčanog fonda od 50.000 eura (1. mjesto 25.000 eura, 2. mjesto 15.000 eura i 3. mjesto 10.000 eura). Također, pobjednici će dobiti i in-kind potporu u iznosu od 3.600 eura (po timu/startupu) tj. ukupno 10.800 eura za korištenje usluga ZICER-a (ured s uključenim troškovima režija, edukacije, pozivnice na meetupove i ostale događaje, mentorstvo itd.) u trajanju od godine dana. Nakon završetka Startup Factory programa, sudionici će imati uvježban pitch, napisan pitch deck, razvijen poslovni plan i unaprijeđen prototip/MVP.

ZICER-ov najnoviji Tech Transfer akceleracijski program namijenjen je razvojnim timovima i startupovima koji razvijaju visokotehnološko rješenje čiji su projekti potekli iz znanstvenog/sveučilišnog istraživanja. U ovaj je program primljeno 5 timova. Program završava 22. listopada 2024. demo dayom na startup konferenciji Zagreb Connect kada će stručni žiri odabrati 2 najbolja tima ili startupa koji će osvojiti sredstva iz novčanog fonda od 50.000 eura (1. mjesto 30.000 eura i 2. mjesto 20.000 eura) te in-kind potporu u ukupnom iznosu od 7.200 eura za korištenje usluga ZICER-a u periodu od godine dana. 

VEZANI ČLANCI:

 

Do kraja Tech Transfer programa sudionici će razviti poduzetnički način razmišljanja, naučit će komunicirati utjecaj svojeg istraživanja, napraviti prve korake kako bi ga pretvorili u profitabilni poduzetnički pothvat i započeti proces izlaska na tržište.

Global Growth akcelerator, čija je ovo druga generacija, priprema startupove za izlazak na odabrano strano tržište. U program će biti primljeno ukupno 5 startupova koji imaju jasnu namjeru izlaska na međunarodno tržište. Za sada su selekcijski proces za ovaj Program prošla 3 startupa, a natječaj je produžen i traje do 2. rujna 2024. do 12:00 sati. ZICER poziva sve startupove s globalnim potencijalom na prijavu koja je moguća putem web stranice zicer.hr.

Kriteriji za ulazak u ovaj program su da startupovi koji se prijavljuju u trenutku prijave nisu stariji od 5 godina od datuma osnivanja za softverska rješenja ili 7 godina za hardverska rješenja te da u prethodnoj godini imaju ostvarene prihode od prodaje od minimalno 50.000 eura. 

Odabrani startupovi početkom programa ravnomjerno će podijeliti 100.000 eura (svaki startup po 20.000 eura), a dobiti će i mentorsku, edukacijsku i promocijsku podršku. Program s provedbom starta krajem rujna.

1/10

Do kraja Global Growth programa odabrani startupovi će kreirati strategiju ekspanzije i međunarodne prodaje te poduzeti korake proboja na novo ciljano tržište. To znači da će odraditi sastanke s ključnim ljudima na svojem ciljanom međunarodnom tržištu, dobiti savjete mentora, imati razvijeni sales deck, pitchati pred investitorima i priključiti se ZICER hubu.

A ovo su timovi devete generacije Startup Factory programa: 

1) ANGLER: industrijski 3D printer namijenjen medicinskim primjenama koji nudi rješenja za izazove s kojima se suočavaju postojeći uređaji na tržištu. Razvijen od strane PROTOTYPE 3D, ovaj printer ističe se povoljnom cijenom, visokom brzinom ispisa, kvalitetom ispisa i kompaktnom veličinom. Njihova vizija je opremiti svaku medicinsku ustanovu diljem svijeta najnovijom tehnologijom aditivne proizvodnje.

2) DELTAsort: Uz pomoć umjetne inteligencije i naprednih vizijskih sustava, industrijski roboti DELTAsort optimiziraju sortiranje pri recikliranju, pakiranju i inspekciji. Mogu identificirati i sortirati objekte s iznimnom preciznošću, olakšavajući tvornicama automatizaciju i otvarajući nove mogućnosti za stvaranje vrijednosti pri rukovanju materijalom.

VEZANI ČLANCI:

 

3) Diesel engine predictive maintenance: Projekt "Predvidivo održavanje dizel motora" cilja na srednje i velike brodove kako bi omogućio vlasnicima brodova nesmetano izvršavanje poslovnih operacija. Cilj projekta je povećati pouzdanost brodskih motora uz niže troškove održavanja pomoću takozvanog "predvidivog održavanja". To se postiže pomoću senzora koji se postave na motor i prate razne parametre motora u radu, a nadzorni algoritam skuplja i obrađuje podatke sa senzora kako bi utvrdio stupanj istrošenosti raznih dijelova motora.

4) DocBooker DocBooker omogućuje brzo i jednostavno naručivanje na medicinske preglede i pretrage online, na jednom mjestu s dostupnošću termina u stvarnom vremenu. Liječnicima i klinikama nudi alat za učinkovito upravljanje terminima i rasporedom, smanjujući administrativno opterećenje, broj telefonskih poziva i nedolazaka na termin slanjem podsjetnika.

5) Kondicioniranje zraka u stakleničkoj industriji: Regulacija mikroklimatskih parametara poput temperature, vlage i svjetlosti presudna je u stakleničkom uzgoju. Cilj ovoga tima je razviti sustav odvlaživanja zraka koji bi ujedno bio investicijski te eksploatacijski isplativ. Ideja se zasniva na učinkovitom principu sušenja zraka korištenjem tekućeg desikanta i vakuumske tehnologije.

6) Michi Community: Startup je koji razvija aplikaciju za mentalno zdravlje tinejdžera. Uporabom aplikacije, mladi mogu razvijati zdrave navike i izaći iz svoje zone komfora uz podršku zajednice. Uvijek se kaže kako na mladima svijet ostaje, no da bi oni stvarno mogli preuzeti taj svijet, potrebno je da se prvo razviju u zdrave, zadovoljne i kompetentne ljude te im to ovaj startup želi i omogućiti.

7) SAVEN: Inovativno napredni sustav za pohranu energije koji koristi tehnologiju pješčane baterije, omogućujući skladištenje toplinske energije zagrijavanjem pijeska do 600°C. Cilj je optimizirati energetske potrebe kućanstava, industrijskih postrojenja i hotela pružajući CO2 neutralno rješenje koje povećava iskoristivost obnovljivih izvora energije i smanjuje ovisnost o vanjskim dobavljačima električne energije i plina.  

8) SoneX Sonex: Aplikacija koja sadrži sustav za kreaciju evenata, ticketing sustav, sustav rezervacija, interaktivni table management te društvenu mrežu. Cilj projekta je približiti uslužne djelatnosti njihovim korisnicima i omogućiti interakciju među korisnicima kroz zajedničke interese. Aplikacija omogućuje jednostavno upravljanje događajima i rezervacijama te povezuje korisnike na temelju njihovih preferencija.

9) Source Robotics: Stvara pristupačne i kompaktne robote te dijelove za robote, rješavajući probleme u STEM obrazovanju, razvoju novih robota i maloj automatizaciji. Njihov open-source pristup omogućava korisnicima suradnju, dijeljenje znanja i smanjenje troškova izrade robota. Kroz svoj asortiman proizvoda, Source Robotics povezuje edukacijsku, istraživačku i industrijsku robotiku, omogućavajući svakome pristup naprednoj robotici. 

10) SplxAI: Startup SplxAI bavi se kibernetičkom sigurnošću umjetne inteligencije. Njihov softver napada (ali na dobar način) i brani generativne AI aplikacije, jačajući njihovu razinu sigurnosti. Osnovan od strane Ante Gojsalića i Kristiana Kambera, tim Splx-a čine talenti za umjetnu inteligenciju, računalni olimpijci i iskusni savjetnici za kibernetičku sigurnost koji zajedničkim snagama revolucionaliziraju sigurnost umjetne inteligencije.

11) UkuleLED: UkuleLED je edukativna platforma koja olakšava proces učenja sviranja čineći ga intuitivnim i zabavnim. Razvijeni su 3D printani instrument (ukulele) s integriranom elektronikom i bluetooth mobilna aplikacija koja šalje pjesme za učenje instrumentu. Na instrumentu se nalaze LED diode koje svjetleći pokazuju note i navigiraju korisnika kako bi lakše i brže naučio svirati.

1/6

12) Zolta: Digitalna platforma za pretraživanje svih vrsta usluga, koja uz pomoć umjetne inteligencije povezuje deskriptivne upite korisnika sa željenim uslugama. Za razliku od postojećih sustava za naručivanje, Zolta stavlja naglasak na svaku pojedinu uslugu, pružajući korisnicima učinkovitiji način naručivanja. Pružatelji usluga putem vlastite Zolta aplikacije digitaliziraju poslovne procese, povećavaju vidljivost na tržištu te dobivaju detaljan uvid u performanse poslovanja, od objekta i zaposlenika do pojedinačnih usluga.

A ovo su sudionici prve generacije Tech Transfer programa: 
1) Calirad: Caliradov proizvod RallyCam je sustav zasnovan na kamerama koji prepoznaje gledatelje auto reli utrka koji su pod velikim rizikom od udara natjecateljskih vozila. Kritične slike iz natjecateljskih vozila se šalju na mrežnu aplikaciju, gdje sigurnosni službenik može procijeniti razinu prijetnje te intervenirati. Primjenom naprednih algoritama robotske percepcije na višestruko povezanom, vlastito razvijenom hardveru, Calirad štiti fanove motor-sportova.

2) Crobotic Solutions  Crobotic Solutions razvija intuitivna sučelja za interakciju s robotima uz pomoć umjetne inteligencije. Tim Crobotic Solutionsa čine dr.sc. Ana Milas, Marko Križmančić, mag. ing. i Filip Zorić, mag. ing., članovi laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) na FER-u, te dizajnerica Sara Zelić, univ.bacc.art. Kroz ZICER-ov Tech Transfer program, tim planira nastaviti razvoj prototipa i steći potrebna znanja za uspješnu komercijalizaciju proizvoda proizašlog iz originalnog znanstvenog istraživanja koji ima potencijal značajno unaprijediti područje robotike.

3) NADES Design: NADES Design tim nudi potpuno održiv i inovativan pristup proizvodnje biljnih ekstrakata u NADES otapalima. Pripremaju se od prirodnih komponenti, uglavnom biljnih metabolita, koji osiguravaju prirodno okruženje za razne biomolekule. Zbog tih specifičnih svojstava, ta otapala mogu zadržati najvrjednije biljne metabolite kako bi se dobili ekstrakti s jedinstvenim fitokemijskim svojstvima.

Biljni ekstrakti na bazi NADES-a općenito se odlikuju sljedećim značajkama: visok sadržaj aktivnih sastojaka, produljeni rok trajanja, povećana biološka aktivnost, povećana propusnost, bioraspoloživost i terapijsko djelovanje, prihvatljiva senzorna svojstva te isplativost.

VEZANI ČLANCI:

4) SKAI LABS: Kompleksnost nadzorne ploče iz SKAI LABS-a pruža zrakoplovnim profesionalcima uvid u stvarnom vremenu te sveobuhvatne analize za upravljanje kompleksnošću zračnog prometa. Koristeći naprednu AI obradu podataka i intuitivne vizualizacije, alat nudi holistički pregled zračnog prometa, pomažući učinkovito i efikasno donošenje odluka. Alat poboljšava operativnu učinkovitost i sigurnost ističući kritične obrasce i trendove u dinamičnim scenarijima zračnog prometa.

5) TINFE: Tehničko rješenje TINFE razvilo se iz problema s kojim se tim susreo u svakodnevnom radu u laboratoriju, a koji je čest i u kliničkim laboratorijima. Zbog ograničenja fluorescentne spektroskopije, jedne od najrasprostranjenijih metoda koja već dugo nije bila značajno unaprijeđena, dobivanje ispravnih rezultata često zahtijeva puno manualnog rada i vremena laboratorijskog osoblja.

Korištenjem inovativnih metoda mjerenja i obrade podataka, TINFE smanjuje vrijeme obrade uzoraka, što rezultira bržim i preciznijim dijagnostičkim pretragama. Ovaj iskorak označava novu eru u laboratorijskoj dijagnostici i značajno doprinosi poboljšanju zdravstvene skrbi.

Upoznajte startupove druge generacije Global Growth programa 
1) AIR-RMLD: Drone solution kompanija koja razvija i pruža sve usluge vezne uz dronove. Uska specijalnost im je inspekcija plinovoda upotrebom dronova uz kontrolu propuštanja. Također, trenutno obavljaju i razvijaju nekoliko industrijskih pregleda pomoću dronova uz korištenje AI i ML algoritama. 

2) Art Division: Art Division omogućuje industriji namještaja da svojim klijentima pruži mogućnost konfiguriranja i virtualnog "isprobavanja" proizvoda prije kupnje. Ova tehnologija omogućuje kupcima da jednostavno vizualiziraju namještaj u svom prostoru i prilagode ga prema svojim željama putem weba, eliminirajući potrebu za dodatnim aplikacijama. Rješenje smanjuje neizvjesnost i rizik pri kupnji, povećavajući zadovoljstvo i povjerenje kupaca.

3) Operon Design: PlayTracker je web aplikacija za praćenje podataka s raznih gaming platformi kao što su PlayStation, XBOX i Steam. Na gaming profilu korisnici imaju ugrađeno društveno iskustvo pa mogu pratiti aktivnost svih svojih prijatelja neovisno o platformi na kojoj igraju i imati vlastite gaming uspomene - sve na jednom mjestu. Kroz naprednu analitiku koja uzima u obzir korisnikovu aktivnost preko svih platformi na kojima igraju, profesionalci iz gaming industrije mogu dobiti brzu informaciju koje igre su najpopularnije u njihovoj ciljanoj publici, ali i na kojima provode najviše vremena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije