Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"artwear" za buntovnice

Upoznajte mladu dizajnericu koja osvaja piste: 'Počela sam kreirati zbog Bowieja, a izrađivat ću i odjeću od gljiva'

Zagreb: Andrea Morell, streetwear dizajnerica
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/18
12.11.2023.
u 10:15

Andrea Morell bavi se upcyclingom i eksperimentira s 3D printanjem. Svoju najnoviju kolekciju "Cyber Noir", inspiriranu tehnološkim naprecima, predstavila je na ovogodišnjem Zagreb Design Weeku

Kako od starih traperica kupljenih u "second hand" dućanu izraditi novi komad odjeće, primjerice majicu ili torbu? Odgovor zna zagrebačka "streetwear" dizajnerica Andrea Morell, koja se bavi upcyclingom, odnosno prenamjenom postojećih odjevnih komada. U posljednje je vrijeme, kaže, počela eksperimentirati i s izradom odjeće uz pomoć 3D printera, a svoju najnoviju kolekciju "Cyber Noir", inspiriranu tehnološkim naprecima, predstavila je na ovogodišnjem Zagreb Design Weeku

"Streetwear" s art dimenzijom

Od malih je nogu, ističe, znala čime se želi baviti u životu, a sve je krenulo od slavnog glazbenika Davida Bowieja.

– Često sam uzimala maminu odjeću i pokušavala rekreirati njegove kostime. Bowie mi je bio inspiracija jer me fasciniralo kako odjećom uspije stvoriti različite likove. Mama nije baš bila oduševljena, a ja to smatram svojevrsnim počecima – prisjeća se dvadesetpetogodišnjakinja.

>>GALERIJA: Pogledajte Andreine zanimljive komade

Zagreb: Andrea Morell, streetwear dizajnerica
1/18

Završila je Talijansku školu mode i dizajna Callegari, potom i Tekstilno-tehnološki fakultet, a posljednje dvije godine živi i radi u Rijeci. Ideja da se fokusira na upcycling razvijala se, kaže, u srednjoj školi, a svoje kreacije, koje su trenutačno namijenjene ženskoj publici, opisuje kao spoj "streetweara" i "artweara" namijenjenog buntovnicama koje se žele istaknuti u masi te onima koje ostvaruju uspjeh unatoč izazovima.

– Kada mi sine neka zamisao, prvo se zaputim u "second hand" dućan i tražim stvari, odnosno materijale koji mi odgovaraju. Onda ih raskomadam, izrezujem dio po dio pa potom sklapam i tako od starih traperica, primjerice, nastane potpuno nova, moderna jakna – opisuje svoj kreativni proces.

Upustila se i u eksperimentiranje s 3D printerom, pri čemu se kao materijal koristi termoplastični poliuretan, odnosno spoj gume i plastike.

Foto: Privatni album

– Stanjivala sam ga malo pomalo dok nisam došla do debljine od svega pola milimetra. Za kolekciju koju sam predstavljala na Design Weeku pokušala sam tako izraditi cijeli outfit, suknju i top, no printanje je trajalo čak dva tjedna pa sam shvatila da je dugoročno neisplativo – govori Andrea.

Osim inovativnim kreacijama, pozornost na svojoj prvoj reviji privukla je i modelima, među kojima je bila i Marija Vukašina, hrvatska predstavnica na ovogodišnjem izboru za Miss turizma, koji će se održati u Kini, s kojom najavljuje i buduće suradnje. A što se Andreine budućnosti tiče, planira se okušati i u dizajniranju kolekcije za muškarce, no prije toga, ističe, posvetit će se stvaranju kreacija inspiriranih sve popularnijim modnim trendom, a riječ je o odjeći izrađenoj od gljiva.

VEZANI ČLANCI: 

Komadi koji izlaze iz fotografija

– Nedavno sam na TikToku naletjela na video u kojemu pokazuju cijeli proces, kako od gljive nastaje komad materijala. I nisam mogla vjerovati koliko to realistično izgleda, poput prave zmijske kože. Pronašla sam i recept i planiram to uskoro pokušati – objašnjava. Dodaje i kako je trenutačno u procesu realizacije novog projekta, i to u centru metropole.

– Ideja je izraditi fotografije iz kojih izlazi odjeća. Fotografije bi se klasično uokvirile, a materijal bi se prelijevao preko. Povješali bismo ih, primjerice, na Jelačićevu ili Cvjetnom trgu te tako predstavili neku vrstu street arta. Još je sve u planovima i dogovorima, no nadam se da ćemo to uskoro uspjeti ostvariti – najavljuje Andrea Morell.

>>VIDEO: Prva mobilna pizzerija u Hrvatskoj stigla u Špansko!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije