Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umovi za bolje sutra

Umovi za bolje sutra

znanstvenici
Davor Puklavec/PIXSELL
08.03.2010.
u 22:34

Tipkama čembala, u laboratoriju, knjigama, znanstvenim radovima... izrazili su svoj talent i okrunili svoj trud prestižnim priznanjem.

Bungee jumping?! Bez veze! Padobranstvo je bolje. Skočio sam s padobranom 407 puta, s osmijehom dobroćudnog fakina priča biolog Marin Mladinić, jedan od deset mladih znanstvenika i umjetnika (do 35 godina) koji danas primaju nagradu Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu za najbolje radove u 2009. godini. Odabrani su među 30 pristupnika.

Tipkama čembala, u laboratoriju, knjigama, znanstvenim radovima... izrazili su svoj talent i okrunili svoj trud prestižnim priznanjem.

– A dobro će nam doći i po 4.000 kuna nagrade – složilo se simpatično društvo uz široki osmijeh, pozirajući pomalo uzbuđeno i ponosno pred kamerama našeg fotoreportera.

Otkriti nešto važno

– Nagrađen sam za testiranje tri vrste pesticida koji se koriste. Što sam otkrio? Karbofuran, recimo, nikako ne preporučujem, kao bojni otrov je – upozorava Marin. Kemičarka Mojca Čakić Semenčić u šestom je mjesecu trudnoće i sretno je udana šest godina. Pobija odlučno tvrdnje da znanstvenici ne mogu imati ozbiljne veze s onima izvan znanosti.

– Ranije dođem na posao pa ranije i završim – otkriva recept Mojca. Ana Bielen je nagrađena za proučavanje lipoze koja bi se mogla upotrebiti za pročišćavanje otpadnih voda.

– Svi smo mi u znanosti iz ljubavi. To je zanimljiv posao, nikad nije isti! – kaže Ana. Pitamo je za ultimativnu ambiciju.

– Pa, htjela bih otkriti nešto važno – priznaje stidljivo.

Dvostruko manja pjesma

– Jučer sam položio ispit za plavi pojas u borilačkoj vještini Shorinji Kempo. Sviram gitaru, imao sam funky band – predstavlja se Ivan Dokmanić. Nagrađen je za metode kako da memorija mp3 pjesme ili videosnimke bude dvostruko manja, a iste kvalitete. Pavao Mašić jedan je od rijetkih hrvatskih čembalista. Nagrađen je za koncert Handelovih skladbi. Ambicija? Postati profesor na Muzičkoj akademiji. Osim petorke koju smo uspjeli dozvati na razgovor i koja zahvaljuje svojim mentorima, nagrađeni su i Ana Previšić, Neven Ukranczyk, Ana Belšćak Cvitanović, Željko Pedišić i Ivan Milotić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije