Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi izgled grada

Umjesto Gaja 'Crveni znak' Ivana Kožarića

crveni znak (1)
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/4
18.04.2013.
u 12:30

Na mjestu brončane biste Ljudevita Gaja ispred hotela Dubrovnik radnici jučer počeli postavljati novu skulpturu

Nije arogantna, a uočljiva je. Izvanredno je sjela u prostor, ne zaklanja vidike i njezini slomljeni obrisi izgledaju fantastično. To je izvanredno urbano djelo koje Zagreb zaslužuje. Oduševljen je tako bio urbanist Niko Gamulin skulpturom “Crveni znak” Ivana Kožarića koju su jučer radnici počeli postavljati ispred hotela Dubrovnik na mjesto na kojem je bila brončana bista Ljudevita Gaja.

– Sretan sam što je ona jadna i kaljava Gajeva skulptura otišla s tog mjesta. To je bila sramota za grad i za kiparstvo – poručio je Gamulin.

Djelo makedonskog kipara Tome Serafimovskog, koje je 2008. godine nasuprot hotela Dubrovnik svečano otkrio gradonačelnik Bandić uz riječi “Od danas ćemo se sastajati kod Gaja”, pomaknut će se desetak metara dalje, na pročelje na početku Gajeve ulice.

Kožarićev “Crveni znak” suvremena je umjetnost iako je iz 1969. godine.

 – Skulpturu je naš kipar Kožarić donirao pa Grad to nije ništa koštalo – kazao je pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje Davor Jelavić.

Tako će se “Crveni znak” pridružiti nekim od najpoznatijih Kožarićevih skulptura u Zagrebu, a to su spomenik A. G. Matošu na Gornjem gradu i Prizemljeno sunce, koje je zbog oštećenja bilo na obnovi, a očekuje se njegovo skorašnje postavljanje na dobro poznatu lokaciju u Bogovićevoj ulici.

>>Gajev kip pomiču 10 metara dalje, da manje smeta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije