Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dani zagrebačkih jagoda

Ukusne ‘purgerice’ jače od mraza

02.06.2016., Zagreb - Na Trgu kralja Tomislava zagrebacki gradonacelnik Milan Bandic otvorio je 18. Dane zagrebackih jagoda.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/3
03.06.2016.
u 13:55

Na Tomislavovu trgu i još 80-ak zagrebačkih lokacija do 15.6. plodovi zagrebačke i županijske udruge. Nepogoda im nije pokvarila kvalitetu, a cijena je mjerice od pola kilograma 12 kuna

Bile su prvo uvozne iz Španjolske, jedva da su i djelovale kao jagode, zatim su stigle one vrgoračke ili moslavačke, “superslatke i sočne”, domaće, pravog okusa.

No, Zagrepčanima ipak nema do onih “purgerskih”, jagoda iz grada i njegove šire okolice. Kupiti ih se već neko vrijeme može na tržnicama, a od jučer i na tradicionalnoj, 18. manifestaciji Dani zagrebačkih jagoda, otvorenih jučer na Tomislavovu trgu. Do 15. lipnja su ondje i na još 80-ak najvažnijih gradskih lokacija, dovoljno blizu svima koji su ih se zaželjeli.

– Vidite, ovo vam je ta jagodica purgerica, ne prevelika i idealnog oblika i okusa - educirao je jučer na Tomislavcu umirovljenik Stjepan, odvajajući 12 kuna za mjericu od pola kilograma “gradskih” jagoda, koje su proizveli članovi Udruge uzgajatelja jagoda Grada Zagreba te županijske udruge Jagodni prsten.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Njima, reći će predsjednik županijskoga Prstena Željko Varga, ovoga proljeća baš i nisu “cvale ruže” zbog mraza koji je dosta ugrozio nasade, barem 40 posto onih pod plastenicima i čak do 80 posto na otvorenom. Ipak, na kvaliteti jagoda to se i ne primijeti, srećom po kupce.

–Ovo jesu sorte kao one vrgoračke, no razlika je što su naše jagode ipak svježije, budući da su u ponudi isti dan kad su i ubrane - napominje Varga, upućujući na štandove 23 županijskih kolega na 27 punktova po gradu.

Onih udruženih pod zagrebački brend Jagodica purgerica, kojim se želi promovirati domaća izvrnost, je, pak, 52 na 60-ak lokacija.

– Sad su naše jagode na vrhuncu, potpuno zrele, za razliku od onih u dućanima, i nemreju biti bolje, a provjerene su i na pesticide - ističe Marijan Herceg, predsjednik gradske udruge, upozoravajući da je zbog nepogoda urod podbacio od 30 do 90 posto, ovisno o načinu uzgoja.

Bez obzira na to, cijene nisu dirali, mjerica je 12, a na akciji su dvije 20 kuna. Bit će manja zarada, kažu jagodari, no stalo im je do sugrađana, koji su i najvjerniji potrošači.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije