Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt "Zagrebački kvartovi"

Ukoričili povijest Maksimira: Monografija muzeja Grada Zagreba

26.06.2014., Zagreb -  Izlozba Maksimir povijest i kvartovski simboli, u Muzeju grada Zagreba.
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/6
13.10.2016.
u 15:00

Publikacija koju su uredili Kristian Strukić i Milena Bušić nastavak je izložbe iz 2014., a bit će predstavljena sutra u 13 sati u MGZ-u

Htjeli su izići iz okvira donjogradske i gornjogradske povijesti. I predstaviti i druga naselja. Pa su u Muzeju grada Zagreba još 2010. godine pokrenuli projekt “Zagrebački kvartovi”.

Bukovac i Dotrščina

Otad su izložbama i monografijama predstavili povijest Trnskog i Dubrave, pa su prije nekog vremena odlučili istražiti i Maksimir, koji je Zagrebu pripojen 1900. godine. Maksimir je također predstavljen izložbom, a sada su o tome naselju izdali i knjigu. Nazvali su je jednako kao što se zvala i izložba postavljena 2014. godine: “Maksimir – povijest i kvartovski simboli”. Službeno će je sutra u 13 sati u Muzeju grada Zagreba predstaviti njegov ravnatelj Vinko Ivić, recenzenti knjige Ivica Šute i Dragan Damjanović te Kristian Strukić, autor i voditelj projekta “Zagrebački kvartovi”.

– Monografija je nastavak izložbe čije su glavne teme bile izgradnja, arhitektura, društveni i kulturni život te malo poduzetništvo i privreda Maksimira. Istaknuta su važnija mjesta naselja koja administrativno pokriva područje od Remeta na sjeveru do Zvonimirove ulice na jugu te od Ravnica na istoku pa sve do Srebrnjaka i Kvaternikova trga na zapadu – ističe Kristian Strukić.

U publikaciji su tako obradili i povijest crkve u Remetama, kao i škole u istom kvartu, najstarije maksimirske škole, stare ljetnikovce na Bukovcu, maksimirske tvornice, spomen-park Dotrščinu, ali i obrtnike po kojima je nekad bila poznata Maksimirska cesta. Prisjetili su se jednog od prvih obrtnika koji je krajem 19. stoljeća na kućnom broju 39 otvorio postolarsku-opančarsku radnju Majdak.

Zgrada u kojoj se radnja nalazila još uvijek stoji i jedna je od najstarijih na toj glavnoj maksimirskoj prometnici. Tema Dinama i Maksimirskog stadiona jedna je od opsežnijih u knjizi, u kojoj su i razne stare fotografije s utakmica. Tu su osvajači Kupa velesajamskih gradova 1967., a zabilježeni su i povijesni događaji, primjerice, napad policajca na Zvonimira Bobana 1990. godine nakon što je stao u obranu navijača Dinama.

Stigle 1953. iz Kenije

Obradili su i povijest parka Maksimir, u kojem se proslave Praznika rada organiziraju od 1890. A u knjizi je i sve o Zoološkom vrtu i o njegovim stanovnicima kroz godine. Među najpopularnijima bile su žirafe, koje su prvi put u Zagreb došle 1953. iz Kenije. 

>> U akademiji u Maksimiru treneri će biti i oba Gorana

Komentara 1

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
19:07 13.10.2016.

mogli ste slike naopačke stavit

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije