Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova sezona grijanja

Ugradili razdjelnike, a sad iščekuju hoće li se isplatiti

grijanje
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
30.09.2015.
u 09:45

HEP-Toplinarstvo tek će u studenom slati račune prema potrošnji, a ne kvadraturi

Do početka sljedećeg tjedna zagrijat će se radijatori oko 100 tisuća Zagrepčana koji se griju preko HEP-Toplinarstva, čime službeno počinje nova sezona grijanja. Za razliku od njih, građani koji se griju na plin, drva, struju ili loživo ulje sami su već trebali servisirati peći, očistiti dimnjake, kupiti štedljivije peći ili iscijepati drva.

Kao i prošle sezone, grijanje na drva ili pelate još uvijek je financijski najisplativije, plin i Toplana i dalje prema cijeni zauzimaju zlatnu sredinu, dok su struja i loživo ulje, iako su pojeftinili u odnosu na sezonu 2013./2014., ipak i dalje najskuplji.

Rok istječe za tri mjeseca

Ovu zimu radijatore će češće gasiti i 30-ak tisuća potrošača koji se griju preko Toplane. U odnosu na protekle godine kada su grijanje plaćali prema kvadraturi stana, od ove zime obračunavat će im se potrošnja koja će se mjeriti putem ugrađenih razdjelnika. Premda će točne podatke o broju ugrađenih razdjelnika (od 100 tisuća korisnika) HEP-Toplinarstvo znati tek nakon puštanja u rad grijanja, prema nekim procjenama, razdjelnici su ugrađeni u 40 posto zgrada. S obzirom na to da zakonski rok za ugradnju u zgradama s više od 70 stanova istječe 1. siječnja 2016. godine, upitno je hoće li svi ispuniti obvezu. Podsjetimo, kazne su od 10 do 50 tisuća kuna, a kontrole će obavljati inspektori Ministarstva gospodarstva. Tomislav Dujmić iz tvrtke Ista koja se bavi ugradnjom razdjelnika kazao je da su oni ove godine razdjelnike ugradili u 70-ak zgrada u Zagrebu, a uzimajući u obzir i radove konkurencije, smatra da neće svi ispuniti zakonske obveze.

Provjera potrošnje

– Nemamo informaciju da će se rok pomicati, no pitanje je hoće li biti kažnjavanja ili će se dopustiti da se razdjelnici ugrade sljedeće godine – kazao je Dujmić.

Osim što će dobivati račune prema stvarnoj potrošnji, građani putem interneta svakog tjedna mogu imati i uvid u potrošnju. To im mora omogućiti tvrtka koja je ugradila razdjelnike u njihovoj zgradi. Iz Fonda za zaštitu okoliša kazali su da su ove godine dali subvenciju u iznosu od 34 milijuna kuna i da će se tim novcem ugraditi 138 tisuća razdjelnika u 324 zgrade u Zagrebu.

– Ugradnjom razdjelnika korisnik će znati koliko njegov stan troši energije u odnosu na ukupnu energiju koja se potroši u zgradi. Iskustva pokazuju da je povećanjem svijesti i pravilnim ponašanjem korisnika moguće uštedjeti i do 30 posto toplinske energije – istaknula je Lidija Tošić iz Fonda.

Silvija Barić iz HEP-Toplinarstva kazala je da će početkom studenog imati točne podatke o tomu koliko je korisnika ugradilo razdjelnike jer će tada na adrese svih njih poslati račune prema potrošnji, a ne kvadraturi.

– Razdjelnici se diljem grada ugrađuju cijelo ljeto, no radovi još nisu završeni na 250 zgrada pa apeliramo na predstavnike i tvrtke koje se bave ugradnjom da ih što prije privedu kraju kako bi se i te zgrade pripremile za grijanje – kazala je Barić.     

Ključne riječi

Komentara 29

DU
Deleted user
11:36 30.09.2015.

Ako u zgradi ima i najmanja mogućnost da se odvoji od toplane, a to je da postoji dimnjak, odmah to učiniti! U Varaždinu, kvart Banfica sjeverna strana Koprivničke ulice, prva zgrada se odvojila iz sustava centralnog grijanja prije sedam godina (nakon četverogodišnje borbe sa monopolistom isporuke plina i topline), sada ide osma sezona grijanja! Investicija u ugradnju etažnoga grijanja po stanu se isplatila u tri sezone grijanja! Za stan od 80 kvadrata grijanje, topla voda i kuhanje, 3 člana, 350 kuna mjesečno za 2015. godinu! Zadnja zgrada koja se isključila iz toplane, prošlu sezonu grijanja za isti stan se u sezoni grijanja plaćalo 1400 kuna, ostale mjesece bez grijanja gdje je bilo uračunavalo od nekih snaga i što ti ja zna što sve ne, 350 kn, i to bez obzira dali vi štedjeli ili ne! I nama su nudili razdjelnike, kalorimetre i ne znam što sve ne samo da ostanemo u sustavu. Danas više ni jedna zgrada nije na centralnoj kotlovnici!

FI
Fisherman
10:59 30.09.2015.

Nije toplana to napravila zato da bi grada ima bilo bolje i jeftinije jer je to laz.Ja sam prije ugradnje tih ventila imao ratu oko 700 kn mjesecno i bilo mi je relativno toplo....sad mi je hladno,a placam mjesecnu ratu 1340 kn jer nesmijem otvoriti ventile vise od broja 3.Da stavim na 6 koliko je bilo prije razdjeljnika imao bi racun preko 2000 kn.Ali glavno da svaki onaj koji kuha kave u HEP Toplinarstvu ima 7000 kn placu,a bogami ih ima i previse...1243 zaposlenih u toplani na Savici od cega samo 80 majstora na terenu....svi drugi su u kancelarjama.

Avatar lvan12
lvan12
13:11 30.09.2015.

Grijanje na toplanu nije nikakva zlatna sredina več pljačka i kriminal! Zbrojno u godinu dana za stan od 80-tak kvadrata platim 5000kn... Grijanje klimom bi mi bilo najjeftinije rijesenje ali mi toplana neda da se skinem s njenog sustava... Dobivamam uslugu koju ne zelim i nemogu je se rijesiti :(

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije