Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb Županija

U županiji kroz tri godine zamjena 22.000 rasvjetnih tijela

Prva faza počinje idućeg mjeseca, a predviđa se da će nove lampe uštedjeti 50 do 60 posto energije. Novac za projekt daje i EU
07. srpnja 2015. u 11:15 0 komentara 125 prikaza
08.05.2015., Vrbovec - Grad Vrbovec.  Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Zagrebačka županija zamijenit će 22.000 rasvjetnih tijela rasvjetnim inačicama i računa na uštedu energije od 50 do 60 posto. Riječ je o projektu koji provodi u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom (koja ima 12.000 rasvjetnih tijela) i čija će prva faza početi u kolovozu, nakon što se ovaj mjesec potpišu ugovori.

Prva faza projekta podrazumijeva izradu tehničke dokumentacije, energetski pregled javne rasvjete, financijsku analizu te izradu pravnih dokumenata – natječaja i ugovora te izradu aplikacije na strukturni fond i druge nepovratne izvore sufinanciranja (Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost). Za sve te aktivnosti, koje su preduvjet da bismo uopće krenuli u rekonstrukciju postojeće mreže javne rasvjete, dobili smo sredstva iz Europske investicijske banke kroz fond ELENA – odgovorio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Damir Fašaić.

Ukupna procijenjena vrijednost prve faze projekta je 790.000 eura, od čega je 711.000 eura iz fonda ELENA, a 79.000 eura osiguravaju Zagrebačka i Krapinsko-zagorska županija kao prijavitelji projekta. Od ukupne u Zagrebačku županiju bit će uloženo 520.000 eura, a županija će sufinancirati projekt sa 52.000 eura.

Druga faza je izgradnja mreže javne rasvjete, prema principu, očekuje se, ESCO modela koji podrazumijeva da će se ugradnjom nove rasvjete smanjiti potrošnja energije i da će se od te uštede financirati nabava dodatnih novih rasvjetnih tijela, tj. njihova rekonstrukcija. I tu dio troškova namjeravaju platiti novcem iz EU.

– Nadamo se, odnosno naša je procjena, da bismo za to mogli povući oko 3 milijuna eura, ali to nije sigurno. Ukupna procijenjena vrijednost druge faze projekta je 20 milijuna eura, od čega bi Zagrebačka županija izdvojila 14,5 milijuna eura, a Krapinsko-zagorska županija 5,5 milijuna eura – kazao je Fašaić.

Druga faza projekta trebala bi krenuti krajem 2016., kad se završi kompletna dokumentacija. Planirano je da projekt završi u roku od 3 godine od izrađene projektne dokumentacije. 

Biokemičarka Katalin Karikó
IZ KOMUNIZMA POBJEGLA U AMERIKU
Buran život znanstvenice koja je svijetu donijela spas od pandemije
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.