Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BLIŽE CILJU

U ZEZ-u posao za barem 40 znanstvenika, a zabava za sve

17.09.2014.
u 17:15

Centar će biti otvoren za osam mjeseci, u starom, 15. Talijanskom paviljonu, i izgradnja će koštati oko 200 milijuna kuna

Znanstveni piknik, koji je i ove godine prikupio više od 30.000 posjetitelja zainteresiranih za znanost, za osam bi mjeseci trebao postati zagrebačka svakodnevnica. Najavio je tako gradonačelnik Milan Bandić ove nedjelje na Velesajmu, gdje se Piknik održavao, a gdje bi se uskoro trebao izgraditi Znanstveno edukativno-zabavni centar (ZEZ) koji će znanost promovirati stalno, a ne samo jedan dan u godini.

–ZEZ bi se trebao nalaziti u 15. paviljonu, Talijanskom, koji je zaštićeni spomenik kulture i propada više od šest godina - objasnio je Bruno Blumenschein iz udruge Profesor Baltazar, koja je nositelj projekta ZEZ centra, čija će se izgradnja, vrijedna 200 milijuna kuna, financirati većinom iz fondova Europske unije. Kako kaže Blumenschein, znanstveni centri inače su namijenjeni svima, od tri do 93 godine starosti.

–Najviše sadržaja prilagođeno je mladima, ali statistika iz drugih znanstvenih centara pokazuje da sadržaj napravljen za specifične skupine poput tinejdžera može značajno zainteresirati i takve skupine - kažu iz udruge Profesor Baltazar koja je u ovom trenutku u razgovorima s Gradom Zagrebom, koji treba postati nositelj projekta kako bi se, kažu iz udruge, mogla povući značajnija sredstva iz EU fondova. U znanstvenom centru, najavljuju iz Baltazara, sadržaj je interaktivan, tako da sa svim izlošcima posjetitelji mogu nešto raditi, iskusiti neku pojavu i na taj način najbolje učiti. Prema prvim projekcijama, ističu iz Baltazara, u ZEZ-u će raditi minimalno 40 visokoškolovanih znanstvenika, a dnevna ulaznica u centar, u kojem će se posjetitelji sa zanimljivošću moći zadržati i nekoliko sati, neće biti skuplja od one za kino.

>>Nauk nije bauk, kao ni pravljenje vatrenih valova i kuća od slamčica

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije