Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

U Zagrebu više od 385 tisuća zaposlenih i manje od 15 tisuća nezaposlenih

Po podacima Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada, u Zagrebu je krajem lipnja bilo ukupno 385.261 zaposleni, što je za 0,2 posto više nego krajem svibnja.
27. kolovoza 2019. u 09:11 0 komentara 359 prikaza
građevina
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Ilustracija
Pogledajte galeriju 1/2

Krajem lipnja ove godine u Zagrebu je bilo nešto više od 385 tisuća zaposlenih, a manje od 15 tisuća nezaposlenih, uz stopu registrirane nazaposlenosti daleko ispod državnog prosjeka, na 3,7 posto, proizlazi iz podataka zagrebačke statistike. 

Konferencija lijevog bloka u Skupštini grada Zagreba SADRŽAJ MEMORANDUMA Tomašević pozvao DORH: 'Bandić je apsolutno prekoračio svoje ovlasti'

Po podacima Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada, u Zagrebu je krajem lipnja bilo ukupno 385.261 zaposleni, što je za 0,2 posto više nego krajem svibnja. 

Broje nezaposlenih je, pak, na mjesečnoj razini pao za 1,8 posto i u Zagrebu ih je bilo 14.959. 

S obzirom da je Zagreb krajem lipnja imao 400.220 aktivnih stanovnika, stopa registrirane nezaposlenosti, koja se izračunava kao odnos nezaposlenih prema ukupnom aktivnom stanovništvu, u glavnom je hrvatskom gradu iznosila 3,7 posto, što je blagi pad u odnosu na svibanj kada je bila 3,8 posto. 

Grad Zagreb | Autor : Sanjin Strukić/PIXSELL Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Zagreb tako bilježi ispodprosječnu stopu nezaposlenosti, s obzirom da je ta stopa za lipanj na razini Hrvatske, po podacima Državnog zavoda za statistiku iznosila 7,2 posto. 

Po podacima Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada, većina zaposlenih u Zagrebu radi u pravnim osobama - 354.715 osoba. 

Broj zaposlenih u pravnim osobama na mjesečnoj je razini bio veći za 0,2 posto, ali je na godišnjoj manji za 0,3 posto.  

Zagrebačka statistika otkriva i da je najviše zaposlenih u pravnim osobama u djelatnosti trgovine - krajem lipnja oni su zapošljavali 58.408 osoba. 

Otvorena avenija Marina Držića KRAJ RADOVA Avenija Marina Držića u Zagrebu otvorena je za promet

Po broju zaposlenih slijedi javna uprava i obrana; obvezno socijalno osiguranje s ukupno 45.708 zaposlenih u pravnim osobama u Zagrebu, te potom prerađivačka industrija s 38.336 zaposlenih krajem lipnja. 

Pravne osobe u još pet djelatnosti imale su više od 20 tisuća zaposlenih - obrazovanje 28.179, djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi 25.455, stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti 23.985, informacije i komunikacije 21.585 te građevinarstvo 20.751 zaposlenog. 

Po podacima koje zagrebačka statistika preuzima od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, krajem lipnja u obrtima i slobodnim profesijama bilo je 30.037 zaposlenih, a zaposlenih osiguranih poljoprivrednika u Zagrebu je bilo 509. 

Wienerberger
NOVA GENERACIJA GRADNJE
Od 2021. godine svi novoizgrađeni objekti morat će zadovoljavati standarde gotovo nula energetske učinkovitosti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.