Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

U Zagrebu sjajan kulturno scenski program "U Borgesovim ogledalima"

Povodom 120. obljetnice velikog argentinskog književnika
18. prosinca 2019. u 09:43 84 prikaza
U Borgesovim ogledalima

U četvrtak, 19. prosinca u 19 sati u Kulturno informativnom centru, Preradovićeva 5, Zagreb, u povodu  120. obljetnice rođenja Jorge Luis Borgesa priređujemo program pod naslovom „U Borgesovim ogledalima“.

U programu će sudjelovati: Tonko Maroević, Goran Matović, Daniel Rafaelić, Boro Radaković i Miro Odak, a uvodnu riječ održat će Milana Vuković Runjić, pročelnica Gradskog ureda za kulturu.

Scenski događaj  „U Borgesovim ogledalima“ koncipiran je kao dinamično preplitanje ispovjednih tonova i temeljnih simbola izvučenih iz bogatoga i obilnoga opusa Jorgea Luisa Borgesa. 

U svrhu jače polarizacije elemenata, pa i naglašavanja ideje međusobnog zrcaljenja svih sastojaka, uz umjetnike koji su trajno opsjednuti Borgesovim djelom, uključili smo glazbu i film. Sudionici ovog posebnog scenskog događaja koje je okupio Goran Matović, autor koncepcije, svojim umijećem uspostavljaju novi dijalog s piscem koji je središte književnog univerzuma.

Borgesova slava zasniva se na ulozi ekskluzivnog šaptača, ezoteričnog reformatora i elitnog sugovornika: usprkos svojoj poznatosti, Borgesovi čitatelji imaju iluziju da su ga sami otkrili i da im se gotovo osobno obraća . Nakon Borgesa u književnoj republici ništa ne ostaje tamo gdje je prije bilo…

„ Nisam siguran da postojim, u stvari.  Ja sam svi pisci koje sam poznavao, svi ljudi koje sam sreo, sve žene koje sam volio; svi gradovi koje sam posjetio… Nisam ni u što siguran, ne znam ništa…Možeš li zamisliti da čak ne znam ni datum svoje smrti?“ Jorge Luis Borges

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?