Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Epidemija debljine

U Zagrebu se otvara bolnica za pretilu djecu

debeli
Reuters/PIXSELL
13.02.2013.
u 14:24

Zastrašujući je podatak da debljina, ako se s njom borimo od djetinjstva, očekivani životni vijek skraćuje do čak dvadeset godina

U Hrvatskoj je približno 20 posto djece pretilo, a svaki dan sve je više mališana koji muku muče s viškom kilograma. Budući da je riječ o ozbiljnom problemu, Zavod za endokrinologiju Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb 11. ožujka otvorit će ambulantu i dnevnu bolnicu za djecu s prekomjernom tjelesnom težinom. Cilj ovog projekta je multidisciplinarno, strukturirano liječenje, edukacija i praćenje djece s prekomjernom tjelesnom težinom. Projekt će uključiti svu djecu prekomjerne tjelesne težine koja su prošla kroz Ambulantu za pretilu djecu Klinike. Osim pedijatra endokrinologa i medicinskih sestara, u projektu sudjeluju psiholozi, nutricionisti i fizioterapeuti.

Obveza za cijelu obitelj

– Liječenje će početi pregledom u Ambulanti za pretilu djecu, nakon kojeg će se formirati terapijsko-edukacijske grupe od sedam pacijenata – otkriva Nataša Rojnić Putarek, dr. med., voditeljica Zavoda za dječju endokrinologiju i dijabetes KBC-a Rebro. Liječenje će se, kaže, nastaviti u Dnevnoj bolnici u intenzivnom multidisciplinarnom programu tjedan dana. Zamišljeno je da se praćenje i kontinuirana edukacija bolesnika provodi zatim svakih mjesec dana prvih šest mjeseci, a potom svaka dva mjeseca do kraja dvogodišnjeg programa.

– U tom vremenu očekujemo da bi se uspjele uspostaviti osnove za usvajanje i održavanje preporuka o zdravoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti. Važno je napomenuti da je liječenje pretilosti kompleksan problem u kojem treba sudjelovati cijela obitelj tako da će osim djece u liječenje biti uključeni i njihovi roditelji. Slične edukacijsko-terapijske grupe već se dulji niz godina provode za djecu koja boluju od dijabetesa tipa 1 u Zavodu i pokazale su vrlo dobre rezultate. Nadamo se da ćemo slično postići i s pretilom djecom – ističe dr. Nataša Rojnić Putarek.

Najveći problem liječenja pretilosti je u motivaciji pacijenta. Cilj je promjena dosadašnjeg načina prehrane, povećanje tjelesnih aktivnosti i novih navika. Zbog toga je i zamišljeno dvogodišnje praćenje, s kraćim vremenskim intervalima između svake etape liječenja. Projekt se temelji na radionicama u kojima će pacijenti sudjelovati u grupama prema dobi zajedno s roditeljima. Težnja je da starija djeca i adolescenti samostalno usvoje pravilne navike o prehrani i aktivnosti. Kod mlađe djece ponajprije je važno educirati roditelje. Radionice će voditi svi članovi tima.

Psiholozi za motivaciju

– Zadaća pedijatara endokrinologa je upozoriti na posljedice koje pretilost ima na zdravlje, a istodobno će se utvrditi postoje li u djeteta već neke od komplikacija pretilosti kao što su povišene masnoće u krvi, poremećena tolerancija glukoze ili šećerna bolest te arterijska hipertenzija. Psiholozi će poticati i održavati motivaciju za promjene načina života. Nutricionisti će se baviti pravilnom prehranom, a fizioterapeuti, u skladu s kondicijom i kliničkim statusom pojedinca, preporučit će intenzitet vježbanja – naglasila dr. Nataša Rojnić Putarek, dodajući kako debljina i u nas i u svijetu poprima epidemijske razmjere. Debljina smanjuje očekivano trajanje života za čak 17-20 godina u onih u kojih traje od djetinjstva.

>> Živimo li u zabludi? Jesmo li deblji nego to mislimo?

Komentara 3

IG
igorpancevo
16:37 13.02.2013.

e, a da vas pitam nesto, kome su pretila ta deca?

Avatar gladijator4
gladijator4
17:43 13.02.2013.

Trebat će se još puno novih bolnica otvoriti. Najviše onih za posrnule kreditne obveznike!!!

Avatar airbizz
airbizz
07:22 14.02.2013.

gdje se djeca sama odgajaju,dešava se i to.nedostatak roditeljskog nadzora.djeca rade što žele,hrane se kako oni žele..."kupit ću ti što želiš.....ma kupi si hamburger.....samo me nemoj baš sad gnjaviti,imam nekog posla."čuli smo to x puta.i onda se otvaraju bolnice za pretile,razna kemija...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije