Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

U Zagrebu radi samo 3540 invalidnih osoba

U povodu Međunarodnog dana ljudskih prava jučer je održan seminar "Razumna prilagodba" osoba s invaliditetom u praksi
12. prosinca 2014. u 14:17 2 komentara 506 prikaza
05.02.2013., Sisak - U hotelu Papnoji  odrzana javna rasprava inicijative Otvoreni Sisak kojom se zeli pospjesiti osnivanje Povjerenstva za osobe s invaliditetom grada Siska. Gosca tribine bila je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjsak.

Dobila je privremeni posao u jednoj tvornici. Već je u prvih nekoliko mjeseci poslodavce oduševila svojim radom. Obećali su joj zbog toga stalan posao. No, kada su šefovi doznali da ima epilepsiju, dobila je – otkaz.

To je samo jedan od primjera slabe prilagodbe osoba s invaliditetom u obrazovanju, radu i pri zapošljavanju, koji su istaknuti jučer na seminaru "Razumna prilagodba", koji je u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava organizirala Anka Slonjšak (na slici), pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

Cilj je bio, uz razmjenu europskih iskustava, potaknuti zakonodavce na stvarno uključivanje osoba s invaliditetom u zajednicu. U Zagrebu je, naime, 90.461 osoba s invaliditetom, od kojih je 48 posto u radno aktivnoj dobi, a tek ih je 3540 zaposleno.

– Ova godina pokazala je na primjeru učenika s teškoćama u razvoju da, usprkos lijepim riječima koje svi imaju za osobe s invaliditetom, njihova stvarna ravnopravnost u praksi ostaje svakodnevna borba i njihova i njihovih roditelja – istaknula je pravobraniteljica te dodala da se ljudska prava ograničavaju tako da se kaže da dijete ne može sudjelovati na nastavi jer nastavnici ne znaju kako raditi s njima, jer nema stručnjaka, jer nema lifta...

I gošća seminara Shivaun Quinlivan s Pravnog fakulteta iz Irske, naglasila je kako je, zapravo, najlakše napraviti arhitektonske prilagodbe, no najveći je izazov razbiti predrasude kod ljudi.

Roštilj
Za sve grill majstore
Kako popraviti dojam na roštilju? Jednostavno, kobasicama

A1 izdvaja za Vas

  • Karizma:

    Ovaj Glouski bi bio odlican glasnogovornik Ministarstva obrane ili branitelja.Zaposlite invalide domovinskog rata a ne kratke minice po ministarstvima i nece biti problema.Sto da ti mladi ljudi rade po cijeli dan nego da obilaze birtije i politiziraju.Sve invalide koji to ... prikaži još!o mogu treba zaposliti