Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

U Zagrebu radi samo 3540 invalidnih osoba

U povodu Međunarodnog dana ljudskih prava jučer je održan seminar "Razumna prilagodba" osoba s invaliditetom u praksi
12. prosinca 2014. u 14:17 2 komentara 515 prikaza
05.02.2013., Sisak - U hotelu Papnoji  odrzana javna rasprava inicijative Otvoreni Sisak kojom se zeli pospjesiti osnivanje Povjerenstva za osobe s invaliditetom grada Siska. Gosca tribine bila je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjsak.

Dobila je privremeni posao u jednoj tvornici. Već je u prvih nekoliko mjeseci poslodavce oduševila svojim radom. Obećali su joj zbog toga stalan posao. No, kada su šefovi doznali da ima epilepsiju, dobila je – otkaz.

To je samo jedan od primjera slabe prilagodbe osoba s invaliditetom u obrazovanju, radu i pri zapošljavanju, koji su istaknuti jučer na seminaru "Razumna prilagodba", koji je u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava organizirala Anka Slonjšak (na slici), pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

Cilj je bio, uz razmjenu europskih iskustava, potaknuti zakonodavce na stvarno uključivanje osoba s invaliditetom u zajednicu. U Zagrebu je, naime, 90.461 osoba s invaliditetom, od kojih je 48 posto u radno aktivnoj dobi, a tek ih je 3540 zaposleno.

– Ova godina pokazala je na primjeru učenika s teškoćama u razvoju da, usprkos lijepim riječima koje svi imaju za osobe s invaliditetom, njihova stvarna ravnopravnost u praksi ostaje svakodnevna borba i njihova i njihovih roditelja – istaknula je pravobraniteljica te dodala da se ljudska prava ograničavaju tako da se kaže da dijete ne može sudjelovati na nastavi jer nastavnici ne znaju kako raditi s njima, jer nema stručnjaka, jer nema lifta...

I gošća seminara Shivaun Quinlivan s Pravnog fakulteta iz Irske, naglasila je kako je, zapravo, najlakše napraviti arhitektonske prilagodbe, no najveći je izazov razbiti predrasude kod ljudi.

ČULA JE I BOLJIH
Josipa Lisac o izvedbi himne Lady Gage: 'Nije ona tako strašna pjevačica'
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
  • Karizma:

    Ovaj Glouski bi bio odlican glasnogovornik Ministarstva obrane ili branitelja.Zaposlite invalide domovinskog rata a ne kratke minice po ministarstvima i nece biti problema.Sto da ti mladi ljudi rade po cijeli dan nego da obilaze birtije i politiziraju.Sve invalide koji to ... prikaži još!o mogu treba zaposliti