Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEOBIČAN PRIZOR

U Zagrebu prvi put zatečena kolonija najvećeg šišmiša koji živi u Hrvatskoj

veliki šišmiši u Zagrebu
Foto: Facebook/Azil Dumovec
07.12.2018.
u 20:41

S Jadrana došli da prezime u Zagrebu

Kad smo stigli na lokaciju, dočekalo nas je pravo iznenađenje! Kolonija od čak 36 šišmiša, prepričao je Darko Ozmec iz Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba što je jučer doživio na balkonu jedne gospođe na Jarunu. Vođa tima hvatača u azilu u Dumovcu s kolegama je otišao na teren na poziv Zagrepčanke, baš kao što odlazi svaki put kad građani u metropoli uoče divlju ili napuštenu životinju. Ali šišmiše kakve je vidio na Jarunu, kaže, u Zagrebu još nije vidio.

– Rani večernjaci preferiraju toplije krajeve, pa ih se najčešće može vidjeti u Dalmaciji. Da stvar bude neobičnija, još smo dva šišmiša iste vrste zatekli u Sigetu – kazao je Darko Ozmec iz terenske službe skloništa u Dumovcu, koja je trideset šest “mališana” predala Udruzi za zaštitu divljih životinja (AWAP). Rani večernjaci trenutačno su na promatranju, a isključivo o njihovu stanju ovisi kada će ih točno ponovno vratiti u prirodu. Kako su objasnili u skloništu Dumovec, koje je dio Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba, o slučaju su odmah obaviješteni i stručnjaci kako bi pokušali otkriti kako su rani večernjaci uopće stigli u Zagreb, odnosno zašto su proširili stanište.

Ova vrsta šišmiša inače je posebna po svojim zaobljenim ušima te po riđem i kratkom krznu na leđima, a svjetlijem na prsima.

Mogu živjeti do 12 godina i dok za ljetna skrovišta preferiraju duplje djetlića, zimi se često skrivaju u pukotinama na zgradama i mostovima te u špiljama.

Kod šišmiša ranog večernjaka inače nije rijetkost da svoj pomladak skrivaju u zgradama iza fasadnih ploča ili u kutijama roleta.

VIDEO: Otac godine bacio bebu u snijeg, a onda se dogodilo ovo...

Ključne riječi

Komentara 4

VI
Vito
09:41 08.12.2018.

odmah obaviješteni i stručnjaci kako bi pokušali otkriti kako su rani večernjaci uopće stigli u Zagreb ::: Stvarno ??? __ Kako su stigli ??? __ Zar vam nije poznato da šišmiši imaju krila i da su sposobni letjeti??? __ Oooo, jadnog li kurikula u Hrvata

VI
Vito
09:53 08.12.2018.

S interneta --- Rani večernjak Nyctalus noctula Veliki šišmiš širokih, zaobljenih ušiju. Krzno na leđima je riđe i kratko, na prsima je nešto svjetlije. Zimi je krzno više smeđe s malo bljeđim vrhovima. Krila su duga i uska, naročito na vrhu. Najveća starost je 12 godina. Živi u većem dijelu Europe. Prihvaća širok raspon staništa koja uključuju listopadne šume, obalne šume, mediteranske hrastove šume te gradove. Za ljetna skloništa preferira duplje djetlića. Porodiljne kolonije može imati i u zgradama iza fasadnih ploča ili u kutijama roleta. Zimi u šupljinama debelih stabala, u pukotinama na zgradama i mostovima te u špiljama. Porodiljne kolonije imaju 20–60 ženki. Mužjaci se okupljaju u manjim skupinama do 20 jedinki. Lete jako brzo, brzinama većim od 50 km/h, na visinama do 50 metara, ponekad i više. Plijen love brzim obrušavanjem. Uglavnom love iznad vode, livada ili oko ulične rasvjete. U jesen i zimi love i po danu. Plijen love oportunistički, tražeći kukce koji su u određenoj sezoni dostupni u najvećem broju, a uglavnom se radi o malim ili srednje velikim kukcima. Migracije počinju u rujnu i kreću se u pravcu jugoistoka, a u ožujku kreće povratak na sjeverozapad. Ove migracije se uglavnom odvijaju po danu pa ih se može vidjeti da lete uz lastavice ili čiope. Duljina puta rijetko je duža od 1000 km. Postoji mogućnost da su neke populacije u jugoistočnoj Europi i sedentarne.

ST
stonnycreek67
07:01 08.12.2018.

Majka sismisa je kroz cijelu godinu nastanjena u Opatiji Ulici M.Tita .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije