Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Policija upozorava

U Zagrebu manji broj prometnih nesreća, ali veći broj ozlijeđenih

prometna
Slavko Midzor/PIXSELL
09.11.2011.
u 12:04

U hrvatskoj metropoli u jednom danu prosječno je obavljen očevid 35 prometnih nesreća u kojima su dvije osobe teško ozlijeđene, a devet lakše, dok je prosječno svakih pet dana poginula jedna osoba.

Prometna kultura u Zagrebu, često prozivana kao jedna od najgorih u zemlji, čini se, ipak ide u pozitivnom pravcu. Tomu u prilog svjedoče i brojke koje je danas iznijela Policijska uprava zagrebačka o manjem broju zabilježenih prometnih nesreća (4,8 posto) te poginulih osoba (14,3 posto) u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U porastu je broj ozlijeđenih kojih je u prometnim nesrećama na području pod ingerencijom PUZ-a bilo 3371 (1,8 posto više), među kojima 536 teško, a 2835 lakše ozlijeđenih evidentiranih sudionika u prometu.

Prema policijskoj statistici u hrvatskoj metropoli u jednom danu prosječno je obavljen očevid 35 prometnih nesreća u kojima su dvije osobe teško ozlijeđene, a devet lakše, dok je prosječno svakih pet dana poginula jedna osoba. 

Najčešći uzrok nesreća s najtežim posljedicama je brzina, koja je vrlo često vezana uz vožnju s nedopuštenom koncentracijom alkohola. Kako navode u PUZ-u, brzina je bila uzrok prosječno svake pete prometne nesreće, a zbog “teške noge” na papučici gasa poginula je svaka druga osoba od ukupnog broja smrtno stradalih u prometu.
Osim prebrze vožnje, vozači na zagrebačkim prometnicama vole popiti čašicu više od dopuštenog. Policija je izračunala da je prosječno u svakoj devetoj prometnoj nesreći sudjelovao vozač s nedopuštenom koncentracijom alkohola u krvi.
Vozači u dobi do trideset godina najčešće sjedaju za upravljač pod utjecajem alkohola, zbog čega je u prvih deset mjeseci poginula 31 osoba.

Iz PUZ-a upozoravaju da ove godine Martinje, praznik krštenja mladog vina, pada u petak te očekuju da će se krštenja mladog vina u najvećem broju obavljati na baš na Martinje i vikend neposredno nakon njega, a prema policijskim evidencijama upravo su dani vikenda kritični dani u tjednu jer se tada događa najveći broj prometnih nesreća s najtežim posljedicama.

Ključne riječi

Komentara 3

LU
lutomirski
13:30 09.11.2011.

Balkanci nemaju discipline niti obzira, ali uglavnom je policija kriva, rigorozne kontrole i to 24 sata, visoke kazne i oduzimanja dozvole to je prvo, ali sta policija radi, nista....!!!!

MO
mojzagi
20:41 09.11.2011.

Pa ako se sve to zna, pitam se zasto se onda ne poduzima nesto, kraj toliko divljaka koji se voze kao maloumni nista se ne poduzima, nije dosta samo pisati nego posteno kaznjavati, a ne da ispadamo kao jedna zemlja sa najzaostalijom vozackom kulturom.

FI
Fieldhockey
17:08 11.11.2011.

Kriza je razlog što se ljudi manje voze autima i zato je manje sudara. Nisu vozači ništa više kulturniji niti je policija učinkovitija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije