Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Propada baština

U Zagrebačkoj županiji 73 dvorca, a svi su zatvoreni

dvorac (1)
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
1/7
Autor
Mateja Šobak/VLM
07.09.2012.
u 12:00

U samo nekoliko stoljetnih zdanja može se ući i razgledati, ali isključivo uz najavu. U Zagorju uređene dvorce posjeti i do 70 tisuća turista godišnje

U Hrvatskoj ima gotovo sedam tisuća zaštićenih kulturnih dobara, a kao najveće blago često se ističu dvorci s velikim imanjima, primjerice prelijepe građevine u Hrvatskom zagorju koje godišnje posjeti otprilike 70.000 gostiju. U Zagrebu i Zagrebačkoj županiji ima čak sedamdeset i tri dvorca i kurije, no njihov potencijal nije iskorišten jer ih je većina zapuštena i iza dana u dan propada.

Privatno ili koncesija

– U gradu i u županiji nema ni jednog dvorca koji je otvoren za posjetitelje, odnosno koji ima određeno radno vrijeme tijekom kojeg se može doći, platiti ulaznicu te razgledati njegovu unutrašnjost – objasnio je Tomislav Petrinec iz Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture za područje Zagrebačke županije te dodao da se u neke dvorce poput Lužnice, gdje žive sestre milosrdnice, može ući, ali samo uz prethodnu najavu.

Tomislav Petrinec navodi da čak pedeset posto nekadašnjih grofovskih domova te vojnih utvrda propada te bi ih što prije trebalo obnoviti. Međutim, planira se sanacija samo nekih dvoraca, jer za takve “pothvate” nema dovoljno novca.

Svi dvorci s popisa Ministarstva kulture nisu u vlasništvu države. Neki su, naime, u privatnom vlasništvu ili u koncesiji, primjerice dvorac Zwilling u Crnoj Mlaki pokraj Jastrebarskog.

Imanje koje je izgrađeno 1917. godine gotovo je potpuno propalo.

– Dvorac Zwilling dan je u koncesiju privatnom vlasniku. Prije nekoliko godina odobrili smo mijenjanje stolarije u prizemlju jer se trebao izgraditi restoran, no čini se da se ništa od predstavljenih planova nije realiziralo te je dvorac u katastrofalnom stanju – rekao je Petrinec te dodao kako će koncesionaru poslati opomenu zbog zanemarivanja posjeda. Najbolje su očuvani dvorci, kaže Petrinec, u kojima žive ljudi.

Prvi za posjetitelje

– Dvorac Oršić u Gornjoj Bistri ustanova je za djecu i konstantno je pod nadzorom te, samim time, i očuvan – objasnio je Petrinec te dodao kako će se uskoro početi obnavljati kaštel Lukavec, koji će biti prvi od dvoraca na tom području otvoren za posjetitelje.

Još se ne zna kada će početi obnova, kao ni to dokad će ostala kulturna baština stajati neiskorištena te dalje propadati.

Komentara 10

CH
chemica
15:41 07.09.2012.

Zato su nam Arene tak lepe i krasne, kao nikada prije i nikada poslije. Dugove će pak vraćati i naši unuci. Tako je to kada ti državu stvore i vode kriminalci.

Avatar Časna seka
Časna seka
17:43 07.09.2012.

Svim tim "dvorcima" je oduvijek falilo glamura...

ME
Medici
12:06 07.09.2012.

Ovo je naša sramota. Umjesto da se dvorci urede, zaposle ljudi i privuku turisti raznim ponudama i sadržajima, oni su ruglo okoline i sramota države. Ukoliko vlasnik nije sposoban voditi brigu oko svog imetka neka ga iznajmi nekome i za 1 kn uz uvjet da novi upravitelj pokrene posao. E, da mi je vlast jedan dan. Hvala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije