Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Burno od jutra na Skupštini

Zastupnik Tomaševiću: Vi ste jedna obična politička kukavica!

Zagreb: 12. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/5
26.05.2022.
u 11:05

Jedna od točaka koju žele uvrstiti zastupnici Mosta jest prihvatiti darovanje inicijative žrtvoslovnih udruga kako bi se na Mirogoju moglo urediti groblje hrvatskih vojnika poginulih 1941. – 1945. godine. Gradonačelnik je protiv uvrštavanja te točke, smatrajući da se to moglo napraviti i izvan hitnog postupka.

Premda je današnja sjednica Gradske skupštine počela još u 9 sati, do 10 još uvijek nije izglasan dnevni red. Postoji nekoliko polemika, među kojima je novi Program za mlade za razdoblje od 2022. do 2025. godine, koji je proteklih dana izazvao burnu reakciju gradskih oporbenih zastupnika i dijela medijske javnosti. 

A situacija se dodatno zakomplicirala jutros jer je iznenada pred skupštinare došla nova, izmijenjena verzija programa za mlade u kojem se mogu primijetiti bitne razlike. U drugoj verziji, na primjer, ne spominje se program Škola i zajednica niti se u nastavnim planovima i programima učenici susreću s projektima vezanima uz teme rodne ravnopravnosti i seksualnog obrazovanja. 

Polemike je, podsjetimo, izazvao dio programa u kojem se spominju, između ostalog "osobe koje menstruiraju", a neki su to protumačili kao nametanje rodne ideologije. Slične izjave mogle su se čuti i jutros među skupštinarima na pozornici. U svakom slučaju, u tijeku je stanka zbog toga jer su na dnevnom redu trenutačno dvije verzije Programa, zastupnici su rekli da su nepripremljeni na njihove izmjene, pa neki traže potpuno povlačenje programa s dnevnog reda. 

Nastavak sjednice pratite ovdje. 

 

Prije početka Skupštine također je bilo burno, ali na temu otpada. Udruga za zaštitu okoliša Resnik, uz podršku više vijeća mjesnih odbora, udruga  i građana, održala je prosvjedni performans „Kaos s otpadom: Novi Jakuševec u Resniku nije interes građana“. 

Na dnevnom redu je trenutačno 25 točaka, uz pet koje se žele uvrstiti po hitnom postupku. Jedna od točaka koju žele uvrstiti zastupnici Mosta jest prihvatiti darovanje inicijative žrtvoslovnih udruga kako bi se na Mirogoju moglo urediti groblje hrvatskih vojnika poginulih 1941. – 1945. godine. 

Prosvjedom uoči sjednice Gradske skupštine, udruga Resnik, kao i osam vijeća mjesnih odbora, upozorili su na štetnost projekata Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom (ZCGO) poručivši da se time u Resniku želi izgraditi novi, još gori Jakuševec.

– Gradonačelnik Tomašević nastavlja sve projekte s otpadom bivšeg gradonačelnika, koji su katastrofalni i štetni – istaknula je predsjednica udruge Resnik Branka Genzić-Horvat poručivši da je ZCGO projekt štetan za okoliš i građane Resnika i Žitnjaka.

A nakon niza stanki, počelo se i s uvredama: 

– Vi ste jedna obična politička kukavica koja se nije kadra suočiti s izazovima koje vam nameće upravljanje gradom Zagrebom. Kadri ste gaziti osnovna ljudska prava kao pravo na obilježen grob – rekao je Goluža kao komentar Tomaševića da točku o groblju hrvatskih vojnika nije trebalo uvrstiti po hitnom postupku. 

Komentara 50

LE
LenardHr
11:47 26.05.2022.

Osobe koje menstruiraju?!? To samo bolesni umovi mogu iskomunicirat.

DU
Deleted user
11:25 26.05.2022.

Polemike je, podsjetimo, izazvao dio programa kojim se spominju, između ostalog "osobe koje menstruiraju", s druge strane imamo osobe koje ejakuliraju i samo ih treba staviti u istu recenicu i stvar rijesena??

LL
lijepa_li si
11:58 26.05.2022.

jakuševac "samo" što nije zatvoren. prepuni spremnici s otpadom "samo" što nisu ispražnjeni zelene površine obrasle travom ove godine nisu košene, "budeju" na dan ustanka, valjda. puno im bolje idu" komunalni" problemi...klupice, tamponi, zastavice..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije