Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žele prekid vatre

U subotu novi antiratni prosvjed podrške Palestini

Zagreb: Prosvjed "Solidarno s Palestinom" na Trgu žrtava fašizma
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
10.01.2024.
u 16:24

Ovog puta, glasno ćemo marširati kroz centar Zagreba. Pokazat ćemo Vladi kako ni nakon tri mjeseca genocida u Gazi i nasilja koje izraelski režim provodi na ostalim okupiranim područjima, ne prestajemo govoriti o Palestini i ne prestajemo biti njeni ambasadori i ambasadorice, priopćili su u srijedu iz Inicijative

Inicijativa za slobodnu Palestinu najavila je za subotu novo okupljanje pod nazivom "Život, sloboda, pravda - marš za Palestinu", zahtijevajući "trenutni, trajni i bezuvjetni" prekid vatre u Gazi.

Ovog puta, glasno ćemo marširati kroz centar Zagreba. Pokazat ćemo Vladi kako ni nakon tri mjeseca genocida u Gazi i nasilja koje izraelski režim provodi na ostalim okupiranim područjima, ne prestajemo govoriti o Palestini i ne prestajemo biti njeni ambasadori i ambasadorice, priopćili su u srijedu iz Inicijative.

Kao glavni zahtjev naveli su "trenutni, trajni i bezuvjetni prekid vatre koji će omogućiti humanitarnu i medicinsku pomoć, pristup struji, vodi i gorivu te potragu za nestalima". 

Kažu i kako ponovno traže "i oslobođenje preostalih 129 izraelskih taoca držanih u Gazi i najmanje 10.000 Palestinaca i Izraelaca koji se protive aparthejdu, ratu i genocidu, a koje je Izrael proizvoljno i nezakonito pritvorio, bez prava na pošteno suđenje".

Zahtijevaju i progon ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti putem Međunarodnog kaznenog suda, a po uzoru na Južnoafričku Republiku, provođenje međunarodne pravne obveze kažnjavanja i sprječavanja genocida putem Međunarodnog suda pravde.

Od Vlade traže da prizna Palestinu kao državu, kao što su to nedavno najavile Španjolska, Irska i Slovenija. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije