Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Država iznajmljuje

U stan do Trga ili ured blizu predsjednice već od 15 kn/m2

Zgrada na adresi Jurisiceva 1a
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/2
11.08.2015.
u 14:15

U najam se daje 15 stanova i 25 poslovnih prostora, riječ je o zapuštenim prostorima u koje je potrebno, govore neki od najmoprimaca, uložiti 10 do 30 i više tisuća kuna

Zagrepčani su od države putem natječaja dosad unajmili 55 starih stanova, a početkom rujna moći će licitirati za njih još 15. Riječ je o pretežno manjim stanovima do 60 kvadrata koji su godinama stajali prazni pa je prije useljenja u većini potrebno uložiti barem 20 do 30 tisuća kuna.

Loše stanje

– Unajmio sam stan od 60 kvadrata za 2500 kuna mjesečno, a u startu sam uložio još osam tisuća kuna. Stan je rupa bez dna jer su prozori loši, za što mi treba barem 20 tisuća – požalio se Zagrepčanin koji se s obitelji uselio u stan na Središću s kojeg puca pogled na Bundek. Dodao je da je stan vidio prije licitacije, no da je izgledalo da je u znatno boljem stanju.

– Ponudio sam 2500 kuna kako bih bio siguran da ću dati najbolju ponudu, no drugi nisu ponudili ni dvije. Stanje je loše pa ću morati mijenjati i prozore prije zime – kazao je zakupac. U stanu je već izmijenio osnovne cijevi i ventile, zalijepio tapison te malo preuredio kupaonicu. Drugu priču imaju u Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) odakle tvrde da nemaju pritužbe od 55 osoba s kojima su sklopili ugovor o najmu.

Objasnili su da nitko ne mora unajmiti stan ako to ne želi te da su uvjeti najma poznati. Tako su naveli da se stan iznajmljuje u viđenom stanju na 5+5 godina, ne priznaju se ulaganja i nije dopušteno davanje u podnajam.

– Zadovoljni smo do sada provedenim natječajima i odazivom potencijalnih najmoprimaca. Dosadašnji natječaji pokazali su kako interes za najam stanova od države postoji s obzirom na povoljnu cijenu i petogodišnju sigurnost – kazala je glasnogovornica DUUDI-ja Željka Šaponja. Pojasnila je da je početna cijena najma 15 kuna po kvadratu bez obzira na veličinu, stanje i lokaciju.

– Na natječaju u svibnju cijene su s početnih 15 kuna dosegle od 18 do 70 kuna po kvadratu, što je ovisilo o procjeni građana koliko mogu mjesečno izdvajati – istaknula je Šaponja. U aktualnom natječaju u ponudi je 15 stanova većinom u užem središtu grada, jedan čak samo nekoliko koraka od Trga bana Jelačića.

Riječ je o stanu od 14 kvadrata u Jurišićevoj 1A, čija je početna cijena 221 kuna. Ako uzmemo najvišu postignutu cijenu od 70 kuna s posljednjeg natječaja, cijena stana u Jurišićevoj mogla bi se popeti do 1050 kuna. Visoku cijenu na natječaju u veljači postigao je i stan u Tomićevoj ulici. Tada se iznajmljivalo 30 kvadrata, a ponude su dale 34 osobe, pa je cijena po m2 sa 15 kuna skočila na 3000 kuna. Stanovi će se moći razgledati sljedeći tjedan, a ponude se primaju do 2. rujna.

Prostori za biznis

Osim stanova, u Zagrebu se trenutačno od države u zakup može uzeti i 25 poslovnih prostora, od kojih se mnogi nalaze na zanimljivim lokacijama. Za razliku od stanova, poslovni prostori imaju početne cijene uvažavajući lokaciju i stanje. Tako se 29 kvadrata u prizemlju dvorišne zgrade na Trgu bana Jelačića 15 daje u najam za početnih 1238 kuna, a prostor iste veličine u Miškecovu prolazu za 2066 kuna. Poslovni prostor od 59 kvadrata iznajmljuje se za 2700 kuna u Bauerovoj ulici u kojoj stanuje predsjednica države, dok se prostor od 28 kvadrata u Krajiškoj, blizu stana premijera, daje u zakup za 1300 kuna.

Ključne riječi

Komentara 5

OV
over
00:55 12.08.2015.

"pa je cijena po m2 sa 15 kuna skočila na 3000 kuna" .. HA HA HA !!! e moji "novinari"...

BR
brukic
16:21 11.08.2015.

Ne znam di bi radje, kraj premijera ili predsjednice

LA
LANA555
03:07 12.08.2015.

Ja da mogu isti cas bi se preselila blizu Zokija.Al nemam love.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije