Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CEH ZA AKTIVNOSTI NA SAVI

U 'spektaklu' bez publike potrošeno 13 milijuna kuna! Samo na izvođače potrošili 1,8 milijuna

Ljeto na Savi
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/5
03.10.2019.
u 09:19

Ceh za Aktivnosti na Savi dosegnuo 13 milijuna, a u Gradu se hvale da su privukli 16.000 ljudi

Ljeto, ne spominji mi ljeto iza nas – Jinxe je, onoj silnoj gomili koja je srpanjske i kolovoške noći odlučila provesti uz Savu, puštao tamošnji DJ, koji osim vještine za miks-pultom, očito posjeduje i odličan smisao za humor.

Plus plakati, WC-i, ploče...

Baš kao, uostalom, i gradski čelnici koji su “Aktivnosti na Savi” nazvali uspješnim projektom. Do smijeha, međutim, nije bilo Zagrepčanima kad su saznali da je za montažne paviljone i pješčana igrališta koje je dnevno posjećivalo otprilike sedam ljudi iz gradske blagajne izdvojeno oko deset milijuna kuna, a vjerojatno će im još manje duhovito biti to da se, primjerice, za zaštitare dalo još 239 tisuća kuna, a za najam i čišćenje kemijskih WC-a 19.740 kuna. Troškove su, što Gradu, što u Holdingu zbrojili, a oni su, baš kao i sama manifestacija, jednostavno senzacionalni pa najbolje da krenemo redom.

Paviljoni i njihova montaža plaćeni su 5,342.803 kune, pješačke staze i putovi, sportska borilišta i pješčanici 3,3 milijuna, za tri priključka električne energije do nasipa izdvojeno je 568.706 kuna, a od većih iznosa, tu je još 1,8 milijuna kuna kojima su plaćeni izvođači na riječnom spektaklu te najam opreme. Ali, kao što kažu u teleprodaji, ni to nije sve jer morala se riješiti i voda, pa su dva vodomjerna okna i jedan Viktorijin zdenac s odvodnjom plaćeni 50 tisuća kuna, veleplakati u gradu kojima je najavljivana manifestacija 9275 kuna, a ukupni troškovi “upravljanja i održavanja”, u što su uključeni već spomenuti zaštitari i WC, iznose 395.440 kuna. To je, doduše, bez PDV-a, što bi značilo da je za tekuće troškove izdvojeno gotovo 495 tisuća kuna. U njih su, uza zaštitare koji su radili 24 sata dnevno i imali dodatna dežurstva vikendom, ubrojeni i stambeni kontejneri postavljeni za njihov smještaj i spremanje rekvizita, što je koštalo 27.600 kuna, zatim oprema za ispitivanje buke, vatrogasni aparati, pribor i oprema za skupljanje otpada te ostala parkovna oprema koštali su 61 tisuću kuna.

Plaćen je i odvoz miješanog komunalnog otpada, i to 18 tisuća kuna, unajmljeni su koševi za otpatke, što je koštalo 5200 kuna, a izdvojeno je, bome, i 24.900 kuna za ploče s obavijestima i upozorenjima. Ugrubo, ne računa li se početnih desetak milijuna kuna, koliko je potrošeno na dokumentaciju, paviljone i pješčanike, “Aktivnosti na Savi” koštale su dodatno otprilike još tri milijuna kuna. Ali, kažu u Gradu, novac nije otišao uzalud jer je tu manifestaciju, tvrde, posjetilo 16 tisuća ljudi, a objave stranice “Ljeto na Savi”, što je vjerojatno još i važnije jer su tu rečenicu popratili uskličnikom, vidjelo je “više od 110 tisuća korisnika na Facebooku, a ostvareno je i preko 20 tisuća klikova, lajkova, šeranja”.

– Sve objave na društvenim mrežama popraćene su atraktivnim fotografijama lokacija, atmosferom i detaljima, ali i videima snimljenim uživo tijekom događanja – pohvalili su se u gradskoj upravi, u kojoj su istaknuli i kako im je “realizacijom projekta tijekom ove i sljedećih godina želja vratiti rijeku Savu građanima i oživjeti taj prostor različitim aktivnostima”.

– Ovim projektom građanima se pruža mogućnost kvalitetnijeg korištenja prostora uz rijeku Savu te će se njegovim dodatnim usavršavanjem, kako sadržajno tako i tehnički, privući još više građana na obalu rijeke. Vjerujemo da će građani na koncu prepoznati našu najbolju ambiciju da ovaj projekt usavršimo kao dugoročnu korist Zagrebu te njima samima – poručili su iz Grada i dodali da je u manifestaciju bilo uključeno 19 sportskih saveza.

Račun za sport tek dolazi

– Oni su, sukladno mogućnostima, organizirali kontinuirane sportske aktivnosti s građanima, natjecanja u raznim sportovima te jednokratne prezentacije, demonstracije, treninge, kao i male škole pojedinih sportova. U okviru sportskog programa organiziran je paraglajding, jahanje konja, igranje odbojke na pijesku, airbadminton, ultimate frizbi, disk golf, nordijsko hodanje, rafting, spuštanje kajakom niz Savu, atletika, grupno vježbanje uz glazbu te razni drugi sportovi – podastrla je gradska uprava što se sve radilo uz obalu, a sportski će račun tek stići jer, kako su pojasnili, trošak svih navedenih sportskih programa obračunat će se nakon što gradska uprava dobije sva izvješća od sportskih saveza”. Plus je međutim, dodaju, što su te razne sportske aktivnosti “privukle građane Zagreba da se počnu baviti određenim sportom ili sportskom rekreacijom uz rijeku Savu”.

Video: Ljeto na Savi

Ključne riječi

Komentara 32

MA
max
09:33 03.10.2019.

Znaci 812kn po osobi koja je slucajno nabasala? Bandić opet djeli naše novce svojim "kumovima", i kako zgodno ovaj put će doslovno voda sve odnijet pa iduće godinu mogu opet...

SN
snovakor
09:37 03.10.2019.

čestitam g.Bandiću ! ... ja ne bi uspio nikako kvalitetnije "baciti" takvu količinu novca "kroz prozor" ...

IG
igorl
10:06 03.10.2019.

13M kuna za montaznu birtiju usred niceg koja je trajala 3 mjeseca? Dobra investicija, nema sto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije