Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

U slučaju potresa, eksplozija i poplava kontejneri će biti baze Civilne zaštite

Objekti u Novom Zagrebu, Stenjevcu, Šestinama i Dubravi imaju i vodu i struju i koristit će i posebnim postrojbama za spašavanje iz ruševina.
25. studenoga 2015. u 14:09 1 komentara 958 prikaza
kontejneri civilna zaštita
Foto: Ured za upravljanje u hitnim situacijama
Pogledajte galeriju 1/3

U slučaju da Zagreb zatrese jak potres ili pogodi neka druga katastrofa, ključna će biti brzina pružanja pomoći zbog čega je Ured za hitne situacije nabavio četiri kontejnera u kojima se nalazi najosnovniji alat i oprema za pomoć.

Kontejneri su smješteni u Stenjevcu, Šestinama, Dubravi i Novom Zagrebu, a koristit će ih 13 specijalističkih postrojbi Civilne zaštite za spašavanje iz ruševina, u kojima se nalazi po 36 pripadnika i tri potražna psa.

Pročelnik Ureda Pavle Kalinić objasnio je da su prošle godine nabavljena dva specijalna kontejnera i jedna mobilna prikolica, a ovih je dana stigao i četvrti kontejner.

–Oprema se osim za spašavanje iz ruševina već koristi i za spašavanje u teškim prometnim nesrećama ili izvlačenju zatrpanih osoba iz prokopa ili klizišta te je tako korištena i nedavno prilikom eksplozije plinske boce u Gračanima – kazao je Kalinić.

U kontejnerima će se nalaziti rezervoar s pitkom vodom, agregat za proizvodnju električne energije, oprema za detektiranje zatrpanih osoba, električne bušilice za prodiranje i rezne pile za metal i beton, naprave za premještanje teških tereta, lopate, krampovi, motorne pile i cirkulari, škare, hidraulični udarni čekić, dijamantna pila za beton, hidraulički uređaj za odimljavanje kao i oprema za pružanje prve pomoći.

Kalinić je kazao da upravo završava i formiranje posljednje od 17 postrojbi Civilne zaštite u 17 gradskih četvrti, od kojih je u svakoj 105 pripadnika te da će time Zagreb u svakom trenutku moći na noge podići oko 2500 obučenih građana dobrovoljaca.

– Imamo i postrojbu za zaštitu i spašavanje iz vode s 36 pripadnika i postrojbu za logistiku od 99 pripadnika, a potpisani su i ugovori s građevinskim tvrtkama koje će u slučaju nesreće čistiti prometnice – rekao je Kalinić. Podsjetio je da će se ovih dana u sve javne ustanove kao što su vrtići, škole, domovi zdravlja, postaviti plakat s podacima kamo krenuti u slučaju katastrofe.

MSC Cruises
PROMO
MSC Grandiosa je osvijetlila rijeku Labu na svečanosti krštenja
  • Avatar suludisumar
    suludisumar:

    Joj, sinoć pogledao Paju u Zoom Zagrebu. Sve zna o bliskom istoku, kurdima, turcima, rusima, židovima, kuhanju, pranju, podmazivanju tračnica. Ako bude potresa, nadam se da ću odmah biti gotov, da ne moram prolaziti njegovu organizaciju u kojoj on za ... prikaži još! ništa nije odgovoran, ali o svemu sve zna.