Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspješni

U školi 'peku' zanat i uče se improvizaciji

Ugostiteljska
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
10.04.2015.
u 12:00

Učenici Ugostiteljsko-turističkog učilišta u Utrini rade na strojevima starim 25 godina, a kalupe i posude za praktičan rad kupuju nastavnici jer je svakodnevno održavanje škole skupo

Mirisi koji se šire iz učeničkih kabineta Ugostiteljsko-turističkog učilišta u Utrini samo su uvod u ono što se krije iza vrata. Gotovo za stotinu učenika dnevno poligon je to za vježbanje onoga što ih čeka kada izađu iz škole. Pastirska pita, štrukli, minjoni, sitni deserti, samo su neki od specijaliteta koje svakodnevno uče raditi i peći. U svojoj struci osvajaju razne medalje na učeničkim gastronatjecanjima. Unatoč tome što su – reći će njihovi nastavnici – majstori u improvizaciji.

Krafne peku u loncima

Uče raditi na strojevima, od kojih su neki stari i po 25 godina te po principima kako su radili i prije 15 godina. A kulinarsko tržište od tada se puno promijenilo.

– Učenicima ne mogu pokazati što je šokiranje jer u cijeloj školi – koja obrazuje 730 učenika i 150 polaznika – nema šokera. Krafne pečemo u loncima, kao nekad, umjesto u fritezi – kaže nastavnica slastičarstva Nada Ivanjko. Puno troše i na namirnice, a često ne mogu ni nabaviti sve što im treba pa traže drugačija rješenja od onih u receptu.

– S glukozom, primjerice, gotovo da i ne radimo – kaže učenica Valentina Barusić, prvakinja u slatko-hladnom eksponatu. Nastavnik kuharstva Mladen Marušić za svoje učenike kupuje kalupe i sve što im nedostaje u nastavi. – Uložio sam i u posudice za “finger food”, danas popularan način serviranja hrane – kaže Marušić. Velika je stavka u budžetu, kaže nastavnik stručnih predmeta Aleksandar Asanović, i samo održavanje škole od 8300 kvadrata u Utrini.

Znanstvena fantastika

– Pokrivamo se od rada u našim školskim restoranima “Stara zagrebačka škola” i “Frankopan”, ali to nije dovoljno da se kupe pojedini uređaji – kaže Asanović dodajući da samo novi konvektomat stoji od sedam do 12 tisuća eura. Kupnja tih uređaja još je znanstvena fantastika, reći će na to ravnatelj učilišta Mladen Smodlaka te dodati da unatoč tome razvijaju i nove sustave u školstvu. U učilištu se tako odrasli mogu prekvalificirati, ići na stručno usavršavanje, specijalizacije i osposobljavanja za barmene i bariste.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije