Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napad na domove

U Sesvetama 95 provala, a tek dvije u Brezovici u prvih 6 mjeseci

Sesvete (1)
VL
04.08.2011.
u 09:00

Prema policijskoj statistici, nakon Sesveta najviše se u domove građana provaljuje u Maksimiru

Besane noći i brige hoće li njihov dom biti sljedeći na meti pljačkaša ne muče stanovnike gradske četvrti Brezovica. Ili ih barem ne bi trebale mučiti. Baš je tamo, prema podacima Policijske uprave zagrebačke, ove godine, ali i lani, bilo najmanje provala.

U 2011. samo dvije, a u 2010. godini samo jedna provala.

– Kad se gledaju podaci i veličina Brezovice, koja se prostire na 127 četvornih kilometara, onda doista spadamo u sam vrh sigurnosti. Kad bi još samo bilo manje uništavanja sportskih i kulturnih objekata... – kaže Stjepan Cerovski, predsjednik gradske četvrti Brezovica.

Na potpuno drugoj strani Zagreba je i drugačija sigurnosna slika. Tamo stanari ugrađuju protuprovalna vrata kao jednu od mjera zadržavanja pljačkaša s vanjske strane njihova doma.

Stanarima ništa čudno

Riječ je o Sesvetama, koje su, uz Maksimir, najrizičniji kvart u Zagrebu kad je riječ o provalama. Samo u prvih šest mjeseci ove godine u Sesvetama je zabilježeno već 95 provala, a lani čak 144 provale.

Ipak taj porast obijanja brava i ulaska u tuđe domove ne začuđuje 39-godišnju Sesvećanku Suzanu Mateković. Smatra da se to događa i zato što se u Sesvete stalno doseljava velik broj novih stanovnika.

Međutim, za svoje dragocjenosti se ne boji, a svoju bezbrižnost zahvaljuje, kaže, dobrosusjedskim odnosima.

– Svi se poznajemo i međusobno si pomažemo pa, kada je moja obitelj negdje na odmoru, susjedi redovito obilaze moj stan. I obratno – pojašnjava Suzana Mateković.

A baš to je jedan od najboljih načina kako zaštiti svoj dom i zavarati provalnka. Potvrđuje to i Marija Goatti-Matijević, načelnica policijskog Odjela za prevenciju, koja kaže da je dobar susjed koji, obilazeći stan, čini privid da je vlasnik u njemu jedna od najboljih zaštita od provalnika.

Susjed je najbolja zaštita

Sesvećanka Ivana B. (34) nada se da s njezinom imovinom neće biti problema jer ju, kaže, štite protuprovalna vrata.

– Čula sam da je bilo provala u mome susjedstvu, a na meti su bila isključivo prizemlja i donji katovi. Znam za jedan slučaj kada je kućevlasnik uhvatio lopova dok je u gluho doba noći išao na WC – prisjeća se Ivana B.

Ona kao najveći problem naselja izdvaja tinejdžere po kvartovima koji rade nerede.

Njezin susjed umirovljenik Paško Petrović (73) također se ne boji jer ga, smatra, štite protuprovalna vrata, a većim lopovima od provalnika ovaj povratnik iz Švedske smatra, kako kaže, hrvatske banke.

Iz policije pak upozoravaju da su na meti provalnika najčešće novac, nakit, računala, umjetničke slike, tehnička roba i sve što se može iznijeti.

Ali kao savjet građanima poručuju da je bilo kakva zaštita, i u obliku dobrog susjeda, bolja nego nikakva te da si ne dopuste da zbog svog nesavjesnog ponašanja postanu nova meta lopova.

A kao dodatnu mjeru sigurnosti Zagrepčani mogu posjetiti i policijski Centar za prevenciju na Savskoj cesti 34.

Tamo ih policajci mogu savjetovati o tehničkim i mehaničkim zaštitama odnosno o vrstama brava, protuprovalnih vrata, svjetlosnim senzorima i njihovim cijenama te kvaliteti pojedinog proizvoda.

Ključne riječi

Komentara 15

MI
mikistjep
12:33 04.08.2011.

Mihac Ti si čovjek koji pokazuje šovinizam prema vlastitom narodu, za tebe treba potpuno nova medicinska dijagnoza.

SA
santos008
14:24 04.08.2011.

Statistika je tacan zbir netacnih brojeva ,a neki kazu da je statistika ko bikini ,sve vidis a ono sto je najbitnie ne vidis.

CR
crnaguja1950
11:13 04.08.2011.

Demko,živimo u istoj GČ ako nisi prijavio,znači da se \"nije ni dogodilo\".čemu odmah pljuvanje?ovo je samo iznošenje statističkih podataka,onoga što je prijavljeno i što to znači BILO JE DOSTA PROVALA?2,3,5....to je tebi dosta i poprilično?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije