Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

U Sesvetama 95 provala, a tek dvije u Brezovici u prvih 6 mjeseci

Prema policijskoj statistici, nakon Sesveta najviše se u domove građana provaljuje u Maksimiru
04. kolovoza 2011. u 09:00 15 komentara 38 prikaza
Sesvete (1)
Foto: VL

Besane noći i brige hoće li njihov dom biti sljedeći na meti pljačkaša ne muče stanovnike gradske četvrti Brezovica. Ili ih barem ne bi trebale mučiti. Baš je tamo, prema podacima Policijske uprave zagrebačke, ove godine, ali i lani, bilo najmanje provala.

U 2011. samo dvije, a u 2010. godini samo jedna provala.

– Kad se gledaju podaci i veličina Brezovice, koja se prostire na 127 četvornih kilometara, onda doista spadamo u sam vrh sigurnosti. Kad bi još samo bilo manje uništavanja sportskih i kulturnih objekata... – kaže Stjepan Cerovski, predsjednik gradske četvrti Brezovica.

Na potpuno drugoj strani Zagreba je i drugačija sigurnosna slika. Tamo stanari ugrađuju protuprovalna vrata kao jednu od mjera zadržavanja pljačkaša s vanjske strane njihova doma.

Stanarima ništa čudno

Riječ je o Sesvetama, koje su, uz Maksimir, najrizičniji kvart u Zagrebu kad je riječ o provalama. Samo u prvih šest mjeseci ove godine u Sesvetama je zabilježeno već 95 provala, a lani čak 144 provale.

Ipak taj porast obijanja brava i ulaska u tuđe domove ne začuđuje 39-godišnju Sesvećanku Suzanu Mateković. Smatra da se to događa i zato što se u Sesvete stalno doseljava velik broj novih stanovnika.

Međutim, za svoje dragocjenosti se ne boji, a svoju bezbrižnost zahvaljuje, kaže, dobrosusjedskim odnosima.

– Svi se poznajemo i međusobno si pomažemo pa, kada je moja obitelj negdje na odmoru, susjedi redovito obilaze moj stan. I obratno – pojašnjava Suzana Mateković.

A baš to je jedan od najboljih načina kako zaštiti svoj dom i zavarati provalnka. Potvrđuje to i Marija Goatti-Matijević, načelnica policijskog Odjela za prevenciju, koja kaže da je dobar susjed koji, obilazeći stan, čini privid da je vlasnik u njemu jedna od najboljih zaštita od provalnika.

Susjed je najbolja zaštita

Sesvećanka Ivana B. (34) nada se da s njezinom imovinom neće biti problema jer ju, kaže, štite protuprovalna vrata.

– Čula sam da je bilo provala u mome susjedstvu, a na meti su bila isključivo prizemlja i donji katovi. Znam za jedan slučaj kada je kućevlasnik uhvatio lopova dok je u gluho doba noći išao na WC – prisjeća se Ivana B.

Ona kao najveći problem naselja izdvaja tinejdžere po kvartovima koji rade nerede.

Njezin susjed umirovljenik Paško Petrović (73) također se ne boji jer ga, smatra, štite protuprovalna vrata, a većim lopovima od provalnika ovaj povratnik iz Švedske smatra, kako kaže, hrvatske banke.

Iz policije pak upozoravaju da su na meti provalnika najčešće novac, nakit, računala, umjetničke slike, tehnička roba i sve što se može iznijeti.

Ali kao savjet građanima poručuju da je bilo kakva zaštita, i u obliku dobrog susjeda, bolja nego nikakva te da si ne dopuste da zbog svog nesavjesnog ponašanja postanu nova meta lopova.

A kao dodatnu mjeru sigurnosti Zagrepčani mogu posjetiti i policijski Centar za prevenciju na Savskoj cesti 34.

Tamo ih policajci mogu savjetovati o tehničkim i mehaničkim zaštitama odnosno o vrstama brava, protuprovalnih vrata, svjetlosnim senzorima i njihovim cijenama te kvaliteti pojedinog proizvoda.

Broj provala po gradskim četvrtima u prv

Broj provala po gradskim četvrtima u prvih 6. mjeseci ove godine

Donji grad 33

Medveščak 20

Trnje 24

Maksimir 63

Peščenica 32

Novi Zagreb 39

Trešnjevka 36

Črnomerec 47

G. Dubrava 25

D. Dubrava 15

Stenjevec 22

Podsused 19

Podsljeme 26

Sesvete 95

Brezovica 2

 

Kako se zaštititi od provalnika

Kako se zaštititi od provalnika

 • Učestali telefonski pozivi nepoznatih osoba 

Učestali telefonski pozivi nepoznatih osoba mogu biti jedan od znakova upozorenja da provalnik vreba na stan

 • Ostaviti upaljena svjetla ili glazba

Na odlasku iz kuće stvoriti privid da je netko doma pa ostavite upaljena svjetla i glazbu, a susjed neka zalijeva cvijeće

 • Fotografirati vrijedne stvari radi prepoznavanja

Dobro je i stvari, posebice one vrijedne, fotografirati kako bi se, ako se lopova uhvati, mogle prepoznati i vratiti pravom vlasniku

Norveška rukometna reprezntacija
Hrvatska u finalu
Pogledajte što norveški mediji pišu nakon poraza, još ne mogu vjerovati da neće u finalni boj
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
 • mikistjep:

  Mihac Ti si čovjek koji pokazuje šovinizam prema vlastitom narodu, za tebe treba potpuno nova medicinska dijagnoza.

 • santos008:

  Statistika je tacan zbir netacnih brojeva ,a neki kazu da je statistika ko bikini ,sve vidis a ono sto je najbitnie ne vidis.

 • crnaguja1950:

  Demko,živimo u istoj GČ ako nisi prijavio,znači da se \"nije ni dogodilo\".čemu odmah pljuvanje?ovo je samo iznošenje statističkih podataka,onoga što je prijavljeno i što to znači BILO JE DOSTA PROVALA?2,3,5....to je tebi dosta i poprilično?