Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
glomazni otpad

U prvih šest mjeseci 'niknulo' 1070 divljih odlagališta

Divlje odlagalište
Foto: Borna Filić/PIXSEL
12.08.2015.
u 11:55

"Vidjela sam susjedu da je bacila kauč nakon čega su krenuli i drugi bacati stvari"

Diljem Zagreba trenutačno se nalazi najmanje 50 divljih odlagališta na koja Zagrepčani svakodnevno izbacuju stari glomazni otpad. Posljednjih tjedana posebno su se neodgovornima pokazali stanovnici Savice gdje je smeće danima ležalo na šest pozamašnih hrpa.

Dovoljno da se baci stolica

– Ovo je strašno. Vidjela sam da je jedna susjeda izbacila kauč nakon čega su krenuli i drugi. Sramota, posebno što imamo svi mogućnost da nam po takav otpad dođu ispred ulaza – kaže Zagrepčanka iz Držićeve 72.

Nakon tri tjedna smeće je ispred njenog ulaza odvezeno, kao i s još tri lokacije, no u ulici Mate Ujevića hrpa još uvijek privlači neodgovorne. Glomazni otpad zatekli smo i na Trešnjevci, u Žajinoj ulici te između Magazinske i Zapadnog kolodvora.

– Netko je izbacio stolicu i preko noći je nastala hrpa. Ljudi su stvarno neodgovorni jer se smeće nalazi ispred naših prozora – ispričala je Ranka Hudi iz Žajine.

Iz komunalnog redarstva kazali su da su od početka godine zatekli već 1070 ilegalnih odlagališta otpada.

U 2013. bilo je 426 ilegalnih odlagališta, dok je najviše bilo 2007., kad ih je očišćeno 790.

– Čistoći šaljemo zahtjeve za čišćenjem svake lokacije na kojoj uočimo bilo jedan predmet ili veliku hrpu pa treba uzeti u obzir da je ovdje riječ o odlagalištima raznih veličina. Od prijavljenih 1080 Čistoća je dosad očistila 1020 lokacija – kazao je Dinko Bilić, pročelnik Ureda za prostorno uređenje. Dodao je da je riječ o lokacijama otpada koje su prijavili ili komunalni redari ili građani putem aplikacije Moj Zagreb ili putem dežurnog telefona komunalnog redarstva 6101-566.

Besplatan odvoz

– Sve lokacije koje su nam dojavili građani prvo obiđu komunalni redari te ih potom prijave za čišćenje – pojasnio je Bilić kazavši da se odlagališta čiste bez obzira na veličinu kako ne bi došlo do nagomilavanja otpada.

Na upit kažnjavaju li one koji bacaju otpad na divlja odlagališta, rekao je da se pišu kazne, no samo u slučaju da komunalni redari zateknu počinitelje na djelu. Novčana kazna iznosi 500 kuna, a protiv onih koji ne žele platiti pokreće se prekršajni postupak. Pozvao je građane da ne bacaju otpad već da koriste pravo poziva Čistoće. Naime, građani su dobili poziv u sklopu računa ili će ga dobiti ove jeseni da se predbilježe za odvoz krupnog otpada.

Komentara 5

Avatar comparator
comparator
14:04 12.08.2015.

Gradonačelnik ne želi riješiti problem jer su mu za opstanak na vlasti problemi potrebni. Jednostavno rješenje bi bilo kažnjavanje cijele zgrade s novčanom kaznom od petsto kuna po vlasniku stana koja bi došla na naplatu pojedinačno a ne u sklopu pričuve. Naravno gradonačelnik ne želi rješiti problem jer u tom slučaju cijeli sustav odvoza otpada treba privatizirati i reorganizirati kao u Švicarskoj ili nekoj normalnoj državi. Probajte tu idijotariju napraviti u Njemačkoj !

DU
Deleted user
06:01 13.08.2015.

Gradonačelnik ne zna riješiti problem smeća, a pomogel bu svima, čak i autizmu djece! Pa taj čovjek je stvarna štetočina. Gdje su mu sanitarni inspektori, komunalni redari! A on se okomio na čistaće ulica. Njegov cijeli sistem ne funkcionira! Zašto? Jer je neznalica! Ne zna upravljati ni općinom, a kamoli Zagrebom! Pa nije to njegova prćija, zajebancija gdje se mogu tražiti rupe u Zakonu i tako raditi!

WU
wuggibiba
13:24 13.08.2015.

ova deponija smeca bi trebalo preseliti u Buzanovu ulicu. Problem bi bio rijesen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije