Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rekonstrukcija

U potkrovlju Pete gimnazije i muzej

11.3.2015., Zagreb -  Tavanski prostori 5. Gimnazije,  koji ce se preurediti u nove ucionice. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/2
12.03.2015.
u 10:00

Dnevni boravak, učionice, čitaonica... uskoro u prostoru od tisuću kvadrata

Dnevni boravak za učenike, velika čitaonica, prostor za astronomsku grupu s teleskopom, terarij, kabineti za profesore, dodatne učionice, no i školski muzej.

Tako bi uskoro trebalo izgledati potkrovlje V. gimnazije u Klaićevoj ulici.

Zgrada pod zaštitom

Prostor od gotovo tisuću kvadrata već 120 godina, otkako je sagrađena zgrada, stoji neiskorišten. Trenutačno služi kao skladište škole pa je puno starih računala, karata, klupa, stolova... Zgrada gimnazije, neorenesansna palača, za čiju je gradnju zaslužan Izidor Kršnjavi, tadašnji predstojnik Odjela za bogoštovlje i nastavu, kulturno je dobro i pod zaštitom. Zato su prije četiri godine, kada su krenuli u izradu dokumentacije za projekt rekonstrukcije i prenamjene potkrovlja, morali konzultirati i Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture. Prošle su godine u svibnju dobili i građevinsku dozvolu, koja vrijedi dvije godine. No do danas, kaže ravnatelj Petar Mladinić, nije se ništa pokrenulo.

– I ovako imamo premalo prostora za 880 učenika, koliko ih pohađa školu. Izvannastavne aktivnosti ne znam ni nabrojiti koliko ih ima pa svi učenici koji ih pohađaju mogu raditi na projektima tek od 20 sati, kada završi škola – kaže ravnatelj Mladinić te dodaje kako učenici koji žive dalje od škole nakon jutarnjih smjena moraju čekati u gradu dok ne počne njihova aktivnost. Kada se uredi potkrovlje, kaže, imat će mjesto za boravak, a jedan će dio posvetiti bivšim i sadašnjim učenicima te njihove memorabilije poput fotografija s obljetnica mature, starih bilježnica, svjedodžbi i sportskih trofeja staviti u muzej V. gimnazije. A izložit će i razne nagrade koje su osvojili u povijesti škole, organizirati izložbe sadašnjih učenika...

Javna nabava u travnju

– Ne postoji područje u kojem nema bivših učenika Pete – kaže ravnatelj te nabraja neka od imena, danas uglavnom akademika – tu su i skladatelj Miljenko Prohaska te maestro Milan Horvat, dugogodišnji dirigent Zagrebačke filharmonije. Rekonstrukcija, vrijedna 3,4 milijuna kuna, navedena je i u Planu nabave Grada Zagreba za 2015. godinu, a postupak javne nabave, prema dokumentu objavljenom na stranicama Grada Zagreba, trebao bi se raspisati u travnju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije