Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konačno rješenje

U popravak mini uspinjače na Ksaveru ulaže se dva milijuna

uspinjaca
Slavko Midzor/PIXSELL
26.10.2012.
u 10:00

Dizalo ne radi već 30 godina, a neki stariji stanari ne mogu iz stanova. Zbog stotina stuba ne mogu im prići ni hitna pomoć ni vatrogasci

Stanari elitnog naselja kaskadnih stanova na Ksaveru nakon 30 godina umjesto uspinjanja stotinama stuba na korak su do pristupa svojim domovima dizalom, odnosno mini uspinjačom. No, iako je Grad odlučio izdvojiti dva milijuna kuna da se stavi u pogon, oni sami više od godinu dana nisu uspjeli skupiti potpise svih suvlasnika.

Ondje i ne žive

Popravak koči to što su stanari popularno zvanih “kosih nebodera” 90-ih upisali kao vlasnici stanova, a pritom nisu izuzeli zajedničke dijelove kao što su pločnik, stube, i sporni kosi lift koji je nakon izgradnje naselja radio svega nekoliko godina. Stanari kažu da od 200-tinjak imaju oko 190 potpisa vlasnika.

– Njih desetak ne živi ovdje ili se za stan vode sudski sporovi, a kako po zakonu moramo imati sve potpise, bojim se da bi mogli prokockati jedinstvenu priliku da nam Grad pokrije troškove – kazala je Jelena Aurer, inicijatorica popravka dizala. Dodala je da desetljećima žive u neljudskim uvjetima jer do stanova nemaju pristup ni vatrogasci ni hitna, pa bolesne i mrtve iznose na plahtama, a mnogi su i zatočeni u stanovima.

Naknadno vlasništvo?

Iako je riječ o privatnoj imovini, Željko Horvat iz Ureda gradonačelnika kazao je da se sve poduzima da se dizalo stavi u funkciju, pogotovo jer je novac već osiguran. Problem je, kaže, u zakonu jer Grad ne smije ništa činiti bez stopostotne suglasnosti vlasnika. Time bi uspinjača prešla u gradski posjed, a stanari bi njeno održavanje plaćali iz pričuve te na takvom popisu i inzistiraju. Prije nekoliko tjedana Horvat je stanarima obećao da će se i Grad uključiti u pronalazak vlasnika spornih stanova, no kažu da se nitko do danas nije pojavio na terenu. Tražili su i pomoć Ministarstva pravosuđa i građevinskog vještaka, gdje su im objasnili da je moguće da se napravi ugovor na temelju potpisa vlasnika kojim bi dizalo i stube naknadno prešli u posjed Grada.

Komentara 5

DU
Deleted user
11:58 26.10.2012.

U te stanove su se nakon gradnje uselili iskljucivo partijski kadrovi: razni direktori, sekretari partije i slicni. "Normalnih" gore nije bilo a vjerujem da ih ni danas nema. Onda su se ranih 90-tih upisali za budzasto kao vlasnici. Kao prvo, godinama su stanovali zabadava, onda su za smijesne novce "kupovali" stanove - zasto da mi danas financiramo njihovo dizalo? Gdje je pricuva zgrade? Da li je uopce placaju? Zasto se novcem od "prodaje "stanova nije financiralo to nesretno dizalo-uspinjaca? SDP kao direktna nasljednica SKH se brine o zasluznima!!!!

VI
Vito
13:24 26.10.2012.

26.10.2012. u 11:58h Vlaskoulicanec Laješ na krivo drvo Zakon o kupnji stanova i zakon o ob vezatnim odnosima napravljen je u vrijeme i za račun franje tuđmana, generala jugoslovenske narodne armije koji se zakelo da nikad neće skrenuti s maršalovogog puta Račan je s tog puta skrenuo i omogućio demokratske izbore u bivšoj državi Naokon odvajanja od bivše države gneral jna se dokopao vlasti u Hrvatskoj i omogućio kupnju stanova svojim podanicima Kako bi sve izgledalo demokratski, morao je omogućiti kupnju i ostalom stanovništvu Hrvatske Ali je ograničio aša prava 100 % - tnim slaganjem, znajući da je to praktički nemoguće ostvariti... I njegovi nasljednici ničim nisu pokazali želju za promjenom takvognakaradnog zakona...

VI
Vito
13:29 26.10.2012.

Mislim, treba preovjeriti, da zakonom o zaštiti potrošaća, može biti manje potpisnika i da se tako taj lift može osposobiti Kao što je bilo objavljeno u slikama, vlasnici su jednoj zgradi uredili pročelje, ali nisu dirali pročelje one spodobe kojaa nije htijela potpisati Tako i ovdje, vlasnici koji se slažu s obnovom bi mogli osposobiti lift, ali onemogućiti korištenje ispred onih stanova čiji se vlasnici ne slažu s obnovom Sigorno postoji način da se tih deset nemoralnih jednostavno zaobiđe zakonitim putom Ako ne plaćaju pričuvu, ovrha nad imovinom i problem rješen

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije