Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zg studenti vani

U Norveškoj za bolje učenje imaju i stol za ping-pong u učionici

krunoslav holjevac, bruno pešec
Igor Kralj/PIXSELL
07.03.2013.
u 10:36

Nakon studija stipendistima je zajamčen posao u Đuri Đakoviću u Slavonskom Brodu

Unatoč recesiji i sve težem zaposlenju u struci, studenti zagrebačkoga Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB) i Strojarskog fakulteta iz Slavonskog Broda mogu dobiti visoku stipendiju za norveško sveučilište znanosti i tehnologije u Trondheimu te siguran posao u tvrtki Đuro Đaković u Slavonskom Brodu. Natječaj za najbolje studente otvoren je do 1. travnja, a uz posao i stipendiju od 60 tisuća norveških kruna, studentima se omogućuje i praksa u tvrtki Kongsberg.

Svoje iskustvo školovanja na sjeveru Europe kandidatima na FSB-u podijelili su lanjski stipendisti Krunoslav Holjevac i Bruno Pešec.

– Kada sam odlučivao o tome gdje da se kandidiram za stipendiju, tražio sam da uz znanje dobijem i praksu u što boljoj kompaniji. To je nudila ova stipendija pa uskoro nakon diplome opet odlazim u Norvešku – kazao je K. Holjevac.

Pešec je kolegama prenio i zapažanja sa sveučilišta na kojem studenti u učionicama imaju na raspolaganju čak i stolove za stolni tenis.

– Bogata je i ponuda za druženje i rekreaciju, fotokopiranje je besplatno, a sveučilište i znanstvene institucije rade zajedno pa se na studiju odmah stječe i iskustvo u praksi – rekao je B. Pešec. Zadovoljan je što će prvih pola godine iskustvo stjecati u tvrtki koja djeluje po cijelom svijetu, ali i što ga nakon svega čeka posao u Hrvatskoj. Budući inženjeri kažu da im neće teško pasti ni preseljenje u S. Brod, gdje će nakon Norveške odraditi tri godine.

Član uprave Đuro Đaković grupe Tomislav Mazal kaže da je projekt započet lani s tvrtkom partnerom u Norveškoj s područja zaštitne opreme u ekstremnim uvjetima.

– Nadamo se da će iskustvo koje će studenti steći znatno pridonijeti i razvoju naše tvrtke – poručio je Mazal.

Komentara 2

CH
chaos
11:52 07.03.2013.

Pomalo već dosadne reklame da je na zapadu sve bolje. Najbolje bi bilo da oni koji su vlasnici nekretnina sve to za sitne pare prodaju u HR i odemo svi lijepo u bijeli svijet zarađivati za koricu kruha kod onih koji su te naše nekretnine pokupovali u bescjenje. Ionako je kuća samo sidro, a danas se cijene radnici nomadi koji rade za šaku riže i sa smiješkom dobivaju otkaze.

RE
rennes
12:18 07.03.2013.

Još kad bi se pojedinci s VL-a konačno naučili da se Slavonski Brod nikako ne može pisati kao S. Brod, što je osobito netočno i nepismeno! A ista se stvar VL-u "potkrada" malo-malo, a danas na tiskanoj naslovnici VL-a imama još jedno "S. Brod" ! Jedino ispravno bilo bi Slav. Brod, iako je od S. Brod bolje i Sl. Brod!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije