Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trešnjevka

U Montessori školi strahuju da će ostati bez svojih prostorija

'02.02.2011., Zagreb, Matka Mandica, Osnovna Montessori skola Barunice Dedee Vranyczany Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL'
'Zeljko Hladika/PIXSELL'
02.02.2011.
u 21:48

Nedavno su službenici Holdinga, tvrdi ravnateljica, mjerili kvadraturu, a u koje svrhe ne znaju ni u Holdingu

Ravnateljica, učitelji i nastavnici jedine hrvatske škole koja radi po prestižnoj Montessori metodi, OŠ Barunice Dede Vranyczany, u strahu su od gubitka prostorija u kojima rade. Naime, još prije pet godina iz Heinzelove ulice, zbog nedostatka kvadrature i strogih propisa obrazovnog programa, preselili su se u trošnu Holdingovu zgradu na Trešnjevci, no sada se boje da bi mogli završiti na ulici.

Uložili 400.000 eura

– Prije nekoliko dana su nam došli službenici Holdinga, popisali imovinu i izmjerili kvadraturu pa se bojimo da bi nam se moglo dogoditi i najgore – kazala je zabrinuta ravnateljica Narcisa Buczynski.

U trošnu zgradu uložili su 400.000 eura, koje još uvijek isplaćuju bankama, a da bi udovoljili kriterijima Montessori metode morali su, kaže, uložiti i u obrazovanje nastavnog kadra.

– Školovanje samo jednog nastavnika stoji 21.000 kuna, sada radimo na aplikacijama za programe Europske unije, i ne bismo htjeli da nam se dogodi da završimo na ulici kako kada smo izišli iz Heinzelove. Želimo napredovati – dodala je ravnateljica.

Školu pohađa 160 učenika, smještenih u osam učionica, te u njoj predaje 27 učitelja i nastavnika, a mjesečna školarina iz koje otplaćuju i kredit iznosi 1.200 kuna.

– U učionicama može biti najviše 15-ero djece, te jedan učenik s posebnim potrebama. No, takvi uvjeti rada koji su iznimno strogi i moramo ih se držati da bismo zadržali certifikat, imaju jako dobre rezultate – kazala je N. Buczynski.

Veliki interes za školu

Školu je još prije deset godina osnovala Udruga roditelja Marija Montessori, a svake jeseni imaju dvostruko više prijava nego što mogu primiti mališana u razrede.

– Vlada veliko zanimanje za nas. Roditelji su zadovoljni načinom na koji se radi s djecom, jer im dopuštamo da razvijaju svoju osobnost i znanje na jedinstven način – objasnila je ravnateljica.

Koje su Holdingove konkretne namjere sa zgradom na Trešnjevci nismo uspjeli saznati.

– Naša tvrtka ima 13.000 zaposlenih. Kako mogu znati tko je posjetio tu školu i kakve namjere imamo s njima – kazao je kratko glasnogovornik Dušan Viro.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije