Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mjesec dana od neveremena

U Maksimiru se i dalje hoda 'na vlastitu odgovornost': 'Sada i za slabijeg vjetra može biti opasno'

Zagreb: Gra?ani u popodnevnoj šetnji parkom Maksimirom
Lovro Domitrovic/PIXSELL
17.08.2023.
u 10:00

Ako ste se nedavno prošetali Maksimirom, onda znate da su puteljci očišćeni, ali da u šumarcima i dalje stoje podsjetnici na vremensku nepogodu koja je sredinom srpnja protutnjala Zagrebom, i to u obliku granja i izvaljenih stabala

Parkom Maksimir, jednom od omiljenih oaza metropole u kojoj brojni Zagrepčani traže sklonište od ljetnih vrućina, i dalje se šeće na vlastitu odgovornost iako je od olujnog nevremena koje je ondje napravilo veliku štetu prošlo gotovo mjesec dana. Svjedoče o tome fluorescentne oznake kojima se poručuje da prijeti opasnost od pada stabla te natpisi o ulasku na vlastitu odgovornost oblijepljeni upozoravajućim crveno-bijelim trakama.

Ako ste se nedavno prošetali Maksimirom, onda znate da su puteljci očišćeni, ali da u šumarcima i dalje stoje podsjetnici na vremensku nepogodu koja je sredinom srpnja protutnjala Zagrebom, i to u obliku granja i izvaljenih stabala. Kako su rekli u Javnoj ustanovi Maksimir, zabilježili su samoizvalu 399 stabala, ali to nije konačan broj jer inventarizacija još nije dovršena.

– Među samoizvalama prevladava hrast koji čini gotovo polovinu svih zabilježenih vrsta, što ne iznenađuje s obzirom na to da u parku prevladavaju šume hrasta i graba. Većina stabala, gotovo dvije trećine, prelomljena je, a ostala su izvaljena. Uz hortikulturna oštećenja, dosad je zabilježeno i 14 oštećenja parkovne opreme, i to sedam klupa, četiri koša, dva mosta i jednog kioska – pojasnili su te dodali da sanacija traje te da su uklonjena sva potencijalno opasna stabla koja su dosad uspjeli detektirati, a redovito se radi i na uklanjanju srušenih stabala.


>>VEZANI ČLANCI: 


Uništeno je čak 25 stabala prsnog promjera većeg od metra, što su velike i impresivne jedinke, ističu, ali neki od simbola Maksimira, poput stoljetnog hrasta sladuna uz Veliku livadu i hrasta lužnjaka podno Mogile, popularnog Dedeka, nisu stradali u nevremenu. Priupitali smo i kako to da se parkom i dalje šeće na vlastitu odgovornost te do kada bi takva upozorenja mogla biti na snazi, a u JU Maksimir rekli su da posjetitelji uvijek, pa tako i nakon jakog nevremena, moraju biti oprezni jer potencijalna opasnost od pada grana ili stabala ne može biti isključena. Tijekom nevremena, dometnuli su, neka su stabla izgubila stabilitet te je to dodatna opasnost, iako su takvi primjerci uz glavne staze već sanirani.

– Pri redovitom održavanju parka uvijek nam je prioritet sigurnost posjetitelja, pogotovo nakon ekstremnih situacija kakve smo imali u srpnju. Kako je riječ o dosta staroj šumskoj građi, uvijek postoji opasnost od samoizvala stabala i pada grana. Svakodnevno radimo na tome da se uklone sva potencijalno opasna stabla i grane, ali ta je opasnost uvijek prisutna. Posjetitelji toga moraju biti svjesni i trebaju biti na oprezu jer sad i malo jači vjetar ili kiša mogu biti potencijalna opasnost. Stoga uvijek upozoravamo građane da zbog vlastite sigurnosti u takvim uvjetima napuste park – kažu u JU Maksimir.

>>VIDEO: Pronašli su skupinu pothranjenih i dehidriranih pingvina, a sada su ih napokon pustili natrag u ocean

Komentara 3

Avatar bender
bender
11:42 17.08.2023.

Prekrasno. Zrinjevac valjda nema vremena i kapaciteta. Kaj nisu mogli ovi možemosi organizirati omladinsku radnu akciju u to počistiti. Mislim oni se izdaju za zelene aktiviste jeste pa onda valjda vole radove u prirodi.

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
16:59 18.08.2023.

Trg Nikole Šubića Zrinskog (kolokvijalno Zrinjevac) ima iste oznake, a tam pak "kampiraju" migrantići.... Nije baš ugodno prolaziti. Onda po ulicama imamo upozorenja o mogućnosti pada fasada, pa moramo zaobilaziti kante i smeće, pa su izuzetno prljave ulice, Prijatelji koji povremeno dođu U Zg m pitaju što se događa i na što liči grad. Otužan, smrdljiv, prljav, ofucanih fasada. Uglavnom s lošeg smo došli na puno gore. No mora se priznati, jedino, da je puno zelenila zbog nepokošene trave..... LOL

CH
chemica
11:30 17.08.2023.

Ma prvi dan nakon oluje su se genijalci gurali između srušenih grana. Ne možeš to urazumiti osim pendrekom ili kaznama. Nek nekom padne bukva na glavu, već ima odvjetnika na brzom biranju. Balkan je ovo. Usred Zagreba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije